(...) Wij hadden het erover dat vele oudvaders erg ruim waren in de bediening va...

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

04-08-2008, 00:00

Vraag

Mijn zwager is Gereformeerde Gemeente in Nederland. Wij hadden het erover dat vele oudvaders erg ruim waren in de bediening van het Woord. Hij zei: dat kun je niet meer op deze tijd betrekken, toen waren er meer bekeerde mensen. Ik heb er niet veel op teruggezegd. Maar: God bekeerd een mens niet anders dan toen. De wijze van prediken zou toch tegenwoordig evengoed door de Geest gebruikt kunnen worden om mensen van dood levend te maken? Wat zou een goede manier van reageren zijn wanneer dergelijke opmerkingen gemaakt worden?


Antwoord

Het is niet mijn gewoonte om een ieder gelijk te geven bij verschil van mening. Toch hebben jullie beide gelijk. Wat uw zwager opmerkte is ten dele waar. Want er waren toen ook veel verschillen in de geloofsbeleving en het maken van preken. Of er toen ruimer werd gepreekt, meestal bedoeld men te zeggen: ze hadden een ruimer aanbod van genade; geldt niet alle oudvaders.

Of dat alleen te maken had omdat er veel volk van God was mag betwijfeld worden. Reden: we kunnen in hun predikingen ook de klacht beluisteren dat er zo weinig godvrezende mensen waren en veel nabijkomend christendom.

U merkt op dat God vandaag een mens niet anders bekeerd als in vroegere jaren. Zijn we het van harte mee eens. De Geest gebruikt nu ook Zijn Woord om zondaren van dood levend te maken. In wezen is er geen verschil met vroeger.

Hoe op te reageren? Vraag of de persoon in kwestie of hij oudvaders leest en zo ja welke? Mooier zou zijn wanneer u samen met uw zwager mag getuigen: hoort eens wat God mij deed ondervinden, wat Hij gedaan heeft aan mijn geest. Het zouden gezegende familiaire gesprekken zijn tot Zijn eer!

Wees in alles Gode bevolen,
Ds. J. D. Heikamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mij lijkt bekoring (iets dat jou bekoort dat zint jou) het tegenovergestelde van verzoeking (iets dat je liever niet hebt dat jou overkomt). Hoe kunnen er in verder hetzelfde 'Onze Vader' toch verschi...
Geen reacties
04-08-2016
Ik voel mijn hart kloppen in mijn buik zonder dat ik mijn hand op mijn buik leg en ik zie mijn buik ook bewegen in het ritme van mijn hart. Kan dit kwaad? Ik ben net 15 jaar en een meisje.
Geen reacties
04-08-2021
Wij zijn op vakantie en twijfelen over waar we komende zondag naar de kerk moeten. Waar wij op vakantie zijn zijn wel kerken, maar allemaal een stuk 'lichter' en uit 1773 wordt niet of slechts één kee...
Geen reacties
04-08-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering