Gods Geest uitgestort op alle vlees

Ds. J. Westerink / Geen reacties

28-05-2008, 00:00

Vraag

Gods Geest is uitgestort op alle vlees. Dat betekent toch allerlei soorten van vlees, volgens de kanttekeningen? Ik hoorde eens een dominee die zei tegen de gemeente, dat het betekent op alle vlees, “dus dat is ook op u”, tegen de gemeente. Hoe moet ik dit nu zien?


Antwoord

Beste vraagsteller of stelster,
 
Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben het met de Kanttekeningen eens. Uit het vervolg blijkt ook dat met "alle vlees" bedoeld is: mensen van allerlei soort. Daar wordt immers gesproken van zonen en dochters, van oud en jong, van slaven en vrijen en zo zou je nog wel meer kunnen noemen, bijv. blank en bruin, enz. Vlees is een aanduiding van gevallen Adamskinderen. Niemand wordt daarvan buitengesloten vanwege leftijd, sexe, ras, maatschappelijke positie enz.
 
Dat mag een dominee dus ook zeggen tegen zijn gemeente, of liever, dat moet hij zeggen: hier wordt niemand bij voorbaat buitengesloten. Maar dat betekent niet, dat je tegen de gemeente kunt zeggen: "dus dat is ook op u". Want daarmee ga je een stap verder. Ik weet natuurlijk niet precies hoe die dominee dat gezegd en bedoeld heeft, maar zo mag je het niet zeggen, want dat is niet waar. Waar de geest op het vlees wordt uitgestort, wordt een men wedergeboren en begint de strijd tussen vlees en Geest, die levenslang duurt. En zo is het helaas niet in het leven van ieder gemeentelid afzonderlijk.

Er ligt dus een geweldige ruimte in het woord “alle”, maar het omvat niet iedereen. Daarom blijft de vraag in de gemeente na Pinksteren van levensbelang: "Heb jij de Heilige Geest ontvangen?"
 
Een hartelijke groet,
Ds. J. Westerink

Lees meer artikelen over:

Heilige GeestPinksteren
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Westerink

  • Geboortedatum:
    25-08-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk (Maranatha)
  • Status:
    Inactief
121 artikelen
Ds. J. Westerink

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb net mijn examens achter de rug en zou graag vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Weet iemand misschien een christelijke organisatie die dit kan regelen?
4 reacties
28-05-2015
Welke boekjes zijn handig voor pubers m.b.t. seksualiteit? Ik heb de boekjes “Kijk dat ben ik”, van A Teerds-Gertenbach met hen doorgenomen. En het boekje “Niet los verkrijgbaar”, van Sarina Brons. Wi...
3 reacties
28-05-2014
Ik kreeg onlangs de vraag waarom ik niet gewoon hervormd ben. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik daarop moest antwoorden. Onze gemeente is in z'n geheel overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk zei ...
Geen reacties
28-05-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering