“Hoe heb je het gehad aan de avondmaalstafel?”

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

19-12-2007, 00:00

Vraag

Na een avondmaal bevragen avondmaalgangers elkaar wel eens: “Hoe heb je het gehad aan de tafel?” Waar vraagt men dan naar? Wanneer heb je het goed? Wanneer ervaar je het als goed? Zit dit in de gevoelsmatige sfeer?


Antwoord

Het is een goede Bijbelse gedachte om elkaar te vragen hoe de verborgen omgang met de Heere beoefend wordt. Dat geldt ook na de H.A.-bediening. Het is een geestelijke maaltijd waarin Gods kind mag proeven en smaken dat de Heere goed is voor een slecht mens. Dan wordt er inderdaad gevraagd: Hoe heb je het gehad aan de tafel. Was de Heere in het hart aanwezig? Mocht de gemeenschap met Christus beoefend worden. Want het ware geloofsoog is op Hem geslagen. Zijn dood moet herdacht worden, totdat Hij komt. Het is de bevindelijke geloofsgemeenschap met Christus die gekend mag worden. Waardoor het zwakke geloof aan de tafel wordt versterkt en de ziel de strijd verder kan ingaan.

Geloof in de beoefening gaat niet buiten het gevoel om. Waarom zou dat moeten? We zijn toch niet van steen. Het stenen hart is er uitgesneden en het nieuwe hart kent gevoel, hoop en liefde. Wanneer heb je het goed? Als Christus in de dadelijkheid in het hart, door het geloof, ervaren mag worden. Dan is Hij alles en ik niks.

Met vriendelijke groeten,
Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

 Waarom gaat het  niet-christenen altijd voor de wind?
Geen reacties
19-12-2006
Ik heb als kind een aantal keren rituele bescherming gekregen (hekserij, toverij, occultisme) en ik heb ook de meest vervelende enge dingen gezien/gevoeld als kind, zoals geesten horen mijn naam probe...
Geen reacties
19-12-2016
Aan evangelist van Dooijenweert. Ik ben een gezegende jongeman van 21 jaar. Ruim een half jaar geleden heb ik op een avond heel bewust de Heere Jezus aangenomen en Hem gevraagd in mijn hart te komen.....
7 reacties
19-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering