Regenboog voor de zondvloed

drs. J. Hoekman / Geen reacties

29-11-2007, 00:00

Vraag

Was de regenboog er voor de zondvloed al? Regende het tijdens de verbondssluiting met Noach? Het is door de natuur zo dat er geen regenboog kan komen als er geen zon en regen is. Hoe was het in de vroegere tijd?


Antwoord

In Genesis 9:13 staat: “Mijn boog heb Ik gegeven in de wolken; die zal zijn tot een teken des verbonds tussen Mij en tussen de aarde.” Daarmee zegt de HEERE niet dat deze boog (regenboog?) er al niet eerder is geweest. Ik veronderstel dat vanaf Genesis 1:6, waar scheiding wordt gemaakt tussen wateren en wateren, er ook al wel een regenboog geweest kan zijn. Maar in 9:13 gaat de HEERE aan dat teken een belofte verbinden. Een herinnering- of gedenkteken, waaraan Hij Zijn belofte koppelt. Zoals er ook al water was, voordat de HEERE er een doopbelofte aan verbond, enz. En al brood voordat het werd verbonden met Christus’ lichaam. Waarom zou het voor de verbondsluiting met Noach niet hebben geregend? Hadden vruchten, bomen, planten enz. toen geen water nodig om te kunnen groeien en bloeien? Hoe zouden de rivieren die door de hof stroomden, rivieren kunnen heten (en ook blijven heten) als er door de zon alleen maar water zou afgaan en niet bijkomen door regenval? Als er tenslotte in de woestijn manna uit de lucht komt vallen, dan hoor ik een uitroep van verbazing: wat is dat? Van deze verbazing lees ik niet, als het gaat regenen bij de ark van Noach.

Maar uiteindelijk geldt: wie zal het zeggen? Maar is daar die andere veel belangrijkere vraag: Is het levende water al gaan stromen in uw/jouw hart en hebt u door de stralen van de Zonne der Gerechtigheid al die regenboog in uw eigen hart zien schijnen. Dat u dan met uw eigen veelkleurige mantel in die modderige kuil bent en zult terechtkomen om Gods veelkleurige genade op te kunnen merken.

Ds. J. Hoekman

Tags in dit artikel:

regenboogzondvloed
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. Hoekman

  • Geboortedatum:
    27-01-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
107 artikelen
drs. J. Hoekman

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan een PKN(hervormde)-predikant, Afgelopen zaterdag was het weer zover, Sinterklaas is aangekomen. Nu heb ik een kind van een paar maanden, die dus nog geen benul heeft van het gebeuren. Ikzelf heb w...
20 reacties
29-11-2013
Wij zijn nu ruim anderhalf jaar samen. Houden ontzettend veel van elkaar en passen op veel gebieden erg goed bij elkaar. Het enige waar we steeds tegen aanlopen is ons verschillend kerkverband. Zij is...
11 reacties
29-11-2011
Als je net zwanger bent, kan het dan kwaad om de herhaalspuit tegen hepatitis B te halen?
Geen reacties
29-11-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering