Vrijgezel en Gods weg

Ds. L.W. Smelt / Geen reacties

22-09-2004, 00:00

Vraag

In de Bijbel staat dat het huwelijk een instelling van God is. Maar hoe zit dat dan als je vrijgezel blijft/bent? Betekent dat, dat je niet Gods weg gaat, of kan dat ook Gods weg zijn?


Antwoord

Dat is nu ook toevallig. Ik heb net j.l. zondag een derde preek gehouden in een serie over Mattheus 19:1-12, daartoe aangespoord door ons jaarthema “Omzien naar elkaar” en het mooie boekje van drs. H. de Jong, “Trouwen, scheiden, alleen blijven”.
 
Met evenveel recht kun je op grond van Mat. 19:12 en 1 Kor. 7 spreken over de heiliger (wie trouwt doet goed; wie niet trouwt doet beter!, zegt Paulus) staat van het vrijgezel blijven en dus is het ook een instelling van God. Wel is het een gave (vers 7) als je niet wilt trouwen om wille van de gerichtheid op het Koninkrijk van God. In het Koninkrijk van God zullen we niet trouwen, omdat we daar als engelen in de hemel zijn (Mattheus 22). Het huwelijk wordt dus gefundeerd vanuit de schepping, maar gerelativeerd vanuit het Koninkrijk.
 
Je kunt het echter nooit verplichten om niet te trouwen (celibaat; zoals de Rooms Katholieke-kerk voor haar geestelijken). Als reactie op de RK-kerk zijn wij als protestanten teveel doorgeschoten naar: je moet als het even kan trouwen. We nemen dan Jezus en Paulus woorden niet genoeg serieus. Wellicht moeten we eerst weer een vervolging van christenen meemaken om Paulus weer beter te begrijpen.

Ik vind dat in de preken en de voorbeden er meer aan de vrijgezellen gedacht moet worden. Sowieso kan een vrijgezel niet floreren zonder vriendenkring en ik hoop dat je in jouw gemeente vrienden om je heen hebt of elders vrienden vindt.
 
Zie tenslotte: J. Agterkamp: “Ongetrouwd blijven. Kan ik er wat aan doen”?  Boekencentrum.
 
Hartelijke groet,
ds. L. W. Smelt, De Bilt (Dorpskerk)

Lees meer artikelen over:

single
Dit artikel is beantwoord door

Ds. L.W. Smelt

  • Geboortedatum:
    01-06-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Bodegraven
  • Status:
    Inactief
46 artikelen
Ds. L.W. Smelt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wij hebben het op school over de doop. Nu zei onze docent dat als je iemand volwassen doopt, deze persoon ook aan het avondmaal moet gaan. Waar staat dat in de Bijbel? Als er een buitenstaander over w...
Geen reacties
22-09-2023
Ik heb vriendschap gesloten met een meisje. Eigenlijk zou ik wel verkering willen. Helaas vinden mijn ouders dit niet goed omdat ik nog te jong ben. Ik wil mijn ouders niet ongehoorzaam zijn en heb da...
Geen reacties
22-09-2021
Waarom staan bepaalde gedeelten in de Herziene Statenvertaling schuingedrukt?
Geen reacties
22-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering