Vrijgezel en Gods weg

Ds. L.W. Smelt / geen reacties

22-09-2004, 00:00

Vraag

In de Bijbel staat dat het huwelijk een instelling van God is. Maar hoe zit dat dan als je vrijgezel blijft/bent? Betekent dat, dat je niet Gods weg gaat, of kan dat ook Gods weg zijn?

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Dat is nu ook toevallig. Ik heb net j.l. zondag een derde preek gehouden in een serie over Mattheus 19:1-12, daartoe aangespoord door ons jaarthema “Omzien naar elkaar” en het mooie boekje van drs. H. de Jong, “Trouwen, scheiden, alleen blijven”.
 
Met evenveel recht kun je op grond van Mat. 19:12 en 1 Kor. 7 spreken over de heiliger (wie trouwt doet goed; wie niet trouwt doet beter!, zegt Paulus) staat van het vrijgezel blijven en dus is het ook een instelling van God. Wel is het een gave (vers 7) als je niet wilt trouwen om wille van de gerichtheid op het Koninkrijk van God. In het Koninkrijk van God zullen we niet trouwen, omdat we daar als engelen in de hemel zijn (Mattheus 22). Het huwelijk wordt dus gefundeerd vanuit de schepping, maar gerelativeerd vanuit het Koninkrijk.
 
Je kunt het echter nooit verplichten om niet te trouwen (celibaat; zoals de Rooms Katholieke-kerk voor haar geestelijken). Als reactie op de RK-kerk zijn wij als protestanten teveel doorgeschoten naar: je moet als het even kan trouwen. We nemen dan Jezus en Paulus woorden niet genoeg serieus. Wellicht moeten we eerst weer een vervolging van christenen meemaken om Paulus weer beter te begrijpen.

Ik vind dat in de preken en de voorbeden er meer aan de vrijgezellen gedacht moet worden. Sowieso kan een vrijgezel niet floreren zonder vriendenkring en ik hoop dat je in jouw gemeente vrienden om je heen hebt of elders vrienden vindt.
 
Zie tenslotte: J. Agterkamp: “Ongetrouwd blijven. Kan ik er wat aan doen”?  Boekencentrum.
 
Hartelijke groet,
ds. L. W. Smelt, De Bilt (Dorpskerk)

Ds. L.W. Smelt

Ds. L.W. Smelt

 • Geboortedatum:
  01-06-1954
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Bodegraven
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

single
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van halverwege de 20 en heb nu bijna 3 jaar een relatie met een heel lieve man. Enkele jaren voordat wi...
geen reacties
22-09-2022
Als je last van verstopte oren hebt, kun je daardoor ook hoofdpijn krijgen?
geen reacties
22-09-2009
Sinds een maand heb ik verkering met een jongen. Vanaf het begin ben ik niet echt verliefd op hem geweest, maar hij heef...
4 reacties
22-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering