ChristenUnie en SGP uit elkaar in Europa

Nieuwsredactie / 3 reacties

22-06-2009, 16:11

STRAATSBURG - ChristenUnie en SGP gaan in het Europees parlement uit elkaar. De ChristenUnie wil zich aansluiten bij de European Conservatives, maar die accepteert alleen partijen met vrouwen in de fractie die bovendien ook nog eens 'positief gediscrimineerd' worden.


De SGP voelt er helemaal niets voor om te wijken voor de druk van "nota bene" de Britse Conservatieven om haar overtuiging wat betreft mannen en vrouwen overboord te gooien. Die eis hebben met name de Britse Conservatieven gesteld aan de CU/SGP-Europarlementariërs Bas Belder en Peter van Dalen. Zij voerden namens de CU/SGP-combinatie besprekingen die moesten leiden tot deelname aan de fractie van de European Conservatives and Reformists in het Europese Parlement.

De SGP kan onmogelijk ingaan op deze eis, stelt ze op haar website. De SGP gaat over haar eigen opvattingen, en niemand anders. Dat is tijdens de diverse gesprekken die zowel in Brussel als in Londen hebben plaatsgehad duidelijk gemaakt aan de onderhandelaars van Engelse zijde. Ook het bestuur van de SGP staat op dat standpunt. Daarbij is ook nog aan de orde geweest in hoeverre er sprake kan zijn van ‘allied membership’ van de SGP aan de nieuw te vormen fractie. Zo’n status aparte is voor de SGP geen optie, temeer omdat nog niemand weet wat dat precies inhoudt. Je doet mee of je doet niet mee, maar niet half.

Een en ander is ook duidelijk gemaakt aan de ChristenUnie, met wie de SGP gezamenlijk is opgetrokken tijdens de afgelopen campagne. Desalniettemin heeft de ChristenUnie gemeend te moeten besluiten om zonder de SGP verder te gaan en zich wél aan te sluiten bij de Conservatieven. Vorige week werd al duidelijk dat de ChristenUnie de SGP feitelijk liet vallen. De staatkundigen voelen zich door de CU in de steek gelaten.

De SGP vindt dat treurig, want hiermee komt er een einde aan 25 jaren van goed en intensief met elkaar samen optrekken. Die samenwerking is al begonnen onder SGP’er Leen van der Waal in 1984. Het staat de ChristenUnie vrij deze keuze te maken, maar dat daarvoor 25 jaren samenwerking worden opgeofferd, ervaart de SGP als buitengewoon bitter. 

Bas Belder blijft ondanks deze onverkwikkelijke gang van zaken op z’n post. Op dit moment is er nog weinig te zeggen over de vraag hoe SGP-Europarlementariër in Brussel gaat opereren. Zodra daar iets meer over bekend is, zal dat worden gemeld.

Op de website van de ChristenUnie wordt nog niet gesproken over een breuk, maar dat de onderhandelingen tussen SGP en de Britse Conservatieven over dit onderwerp nog gaande zijn. De nationale media maken inmiddels wel melding van de breuk.

Nieuwsredactie op 22-06-2009, 16:11
3 reacties
Andrea
24-06-2009 / 16:13
Erg jammer dat op zo'n punt de samenwerking na zoveel gezegende jaren (denk eens na WIE zegende!!) moet worden afgekapt. Dit geldt voor beide partijen! Maak nu eens een vuist door eensgezind te zijn! Wat zal de buitenwereld hier wel niet van zeggen... En wie is de laatst lachende.....?
Unionist
26-06-2009 / 14:37
Het is allemaal neit zo dramatisch als het hier staat. Het waren praktische redenen waardoor de samenwerking niet verddr kon. Ze zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan.

Bovenstaand artikel praat over 'onverkwikkelijk', 'laten vallen', 'in de steek laten', nou, dat zijn grote woorden, wellicht in een eerste teleurstelling geschreven.

Helemaal objectief is het vehaal ook niet. Juist de mensen die er het minst verstand van hebben, gebruiken de grootste woorden.
Race406
26-06-2009 / 19:39
De eerste reactie was van mij. Nu staat er opeens Andrea boven?????????????????????????????????

Meer nieuws

MUKONO – Een sterfgeval is altijd aangrijpend. Soms niet te begrijpen is het als het om een kind van nauwelijks een half jaar gaat. Dat gebeurde onlangs in het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono, Ugand...
Geen reacties
20-06-2009
Wat kan ik ervan genieten als de kinderen lief spelen. Als ze helemaal verdiept zijn in hun spel. Huizen bouwen, spelen met water, het konijn bewonderen, bellen blazen. Heerlijk vind ik het als ze zo ...
Geen reacties
20-06-2009
UTRECHT - De Protestantse Kerk moet de Palestijnse kerkelijke leiders steunen bij hun oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Zij spreken immers niet tégen het Joodse volk en ontkennen niet...
Geen reacties
19-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering