Pastorie online - Marijke Rots

Refoweb / Geen reacties

01-03-2024, 20:00

Deze aflevering van Pastorie online mogen we met recht een jubileumuitzending noemen. Panellid Marijke Rots leverde onlangs haar 1500ste (!!) antwoord af in de vragenrubriek. In de afgelopen 19 jaar was ze goed voor gemiddeld ruim 6 artikelen per maand.  De vragen waren enorm divers: van relatieproblemen in huwelijk en verkering tot oververmoeide moeders die klem zitten tussen gezin en werk.


Marijke gaat als volgt te werk nadat de redactie haar een kwestie heeft voorgelegd. Ze leest de vraag eerst vluchtig door en legt deze dan weg. Op een geschikt moment leest en herleest ze de mail en visualiseert ze de situatie. Dan volgt een antwoord dat ze passend vindt bij de casus. Marijke beaamt lachend dat ze zelf ook regelmatig wat opsteekt van vraag én antwoord.

Het panellid uit Aalten geeft in haar reacties vaak huiswerk mee aan vraagstellers. Dat doet ze bewust. Het is de kunst om na te gaan denken over het waarom van de dingen die je (niet) doet. Richting aangeven is prima maar een kant en klare oplossing bieden aan iemand die je niet kent, is lastig.

Onlangs gaf la Rots bij de redactie aan dat ze het wel welletjes vond bij 1500 bijdragen in de vragenrubriek. Een zucht van opluchting ging er over de burelen van Refoweb toen ze terugkwam op dat besluit. Had dat te maken met die mooie reactie van een bezoeker dat zonder Marijke er veel meer relaties geklapt waren?

Het thema van deze aflevering is 'Moeder zijn'. En die leiden we in met de eerste vraag ('Euthanasie en geweten') die mw. Rots ooit beantwoord heeft. Het is afkomstig van een gewetensvolle oproepkracht in een verzorgingshuis die geen aandeel wil hebben in de euthanasieprocedure van bewoners. Je kunt niet als werknemer op de stoel gaan zitten van de patient, overweegt Marijke. Als dit problemen voor je oplevert, is het misschien beter een andere baan zoeken. Er zijn in deze wereld dingen die je niet kunt veranderen. Weglopen hoeft en lukt niet.

Een andere vrouw vindt het 'Moeilijk om alle ballen hoog te houden' in gezin en huishouden. De kern van de oplossing is "niet ik, maar wij". Kinderen krijgen en opvoeden doe je samen. Het gaat echt niet zonder man en vader. En als je het (huishouden) zelf niet voor elkaar krijgt, schakel je (betaalde) hulp in. Creatief zijn en denken is aan te bevelen.

Een vraagsteller die zo nu en dan een 'Luisterend oor nodig' heeft, is teleurgesteld in de reacties van haar man als ze zich wil uiten. Volgens Marijke is het de kunst om je man te leren luisteren. En als dat niet werkt, zul je je erbij neer moeten leggen dat mannen en vrouwen verschillend denken. En bédenken dat hij wel van je houdt. Mannen denken vaak oplossingsgericht terwijl een vrouw over het algemeen graag gehoord wil worden. Marijke adviseert om boeken over relaties te lezen, zoals de beroemde '5 talen van de liefde' van Gary Chapman. Het geeft inzicht in de ander en in jezelf.

"Ik had beter geen mamma kunnen worden", schrijft een moeder in 'Energie voor moederschap is op'. Ze houdt van haar kinderen, maar voelt zich gevangen. 6 kinderen vragen zo veel van haar dat het gewoon niet allemaal meer te handelen is. Marijke Rots vindt het een moedige vraag en veel ouders zullen het herkennen. Deel je gevoelens, praat met je man, je hoeft het niet alleen te doen, vindt ze. En even er uit zonder de kinderen kan al wat verlichting geven. Ook hulp vanuit het pastoraat of gemeenteleden kan een deel van de oplossing zijn.

Bekijk ook de andere afleveringen met Marijke:

 

Refoweb op 01-03-2024, 20:00
Geen reacties

Meer nieuws

De nieuwste artikelen van Refoweb direct via Whatsapp ontvangen? Zo werkt dat:
Geen reacties
29-02-2024
In de derde aflevering van seizoen zeven van Pastorie online zitten we met dominee Korving in de studio. We spreken met de emeritus-predikant over de Herziene Statenvertaling waaraan hij meewerkte en ...
Geen reacties
23-02-2024
In de tweede aflevering van seizoen zeven van Pastorie online hebben we dominee Budding (senior) uitgenodigd. De emeritus-predikant uit Waarder is niet meer actief als panellid van de vragenrubriek ma...
Geen reacties
16-02-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering