Pastorie online - ds. D.J. Budding

Refoweb / Geen reacties

16-02-2024, 20:00

In de tweede aflevering van seizoen zeven van Pastorie online hebben we dominee Budding (senior) uitgenodigd. De emeritus-predikant uit Waarder is niet meer actief als panellid van de vragenrubriek maar gaf in het verleden wel enkele antwoorden aan bezoekers van Refoweb. In dit gesprek komen o.a. de 95 opzienbarende stellingen ter sprake die hij in de lezing 'Reformatie anno nu' op Hervormingsdag publiceerde. 


Ds. Budding is een van de weinige predikanten met een eigen Wikipedia-pagina en daar lezen we ondermeer dat hij partijvoorzitter van de SGP was. Als enige in het bestuur was Budding toentertijd tegen het vrouwenkiesrecht (het recht van vrouwen om hun stem uit te brengen). Een standpunt dat hij nog steeds onderschrijft, zo vertelt de predikant in de radioversie van Refowebs vragenrubriek. 

Waarder is de huidige woonplaats van dominee Budding. Daar heeft hij naar eigen zeggen traumatische ervaringen opgedaan rond de kerkscheuring in 2004. Zo'n 40% van de kerkgangers zat van de een op de andere dag niet meer in zijn gemeente. Broeders/zusters stonden ineens tegenover elkaar, een erg verdrietige situatie. Na al die jaren staat de PKN-voorganger nog steeds achter zijn toenmalige besluit: "Je mag je kerk niet verlaten. Dat deed Jezus in de tempel ook niet. Het is dan nog beter om als een Stefanus de gevolgen daarvan te ondervinden. Bovendien, kerkscheuring zorgt vaak (later) voor een nieuwe splitsing".

Naar aanleiding van een uitnodiging van de hervormde gemeente te Genemuiden om te spreken op een hervormingsavond ging ds. Budding nadenken over het thema 'Reformatie anno nu'. De opdracht: kijk niet alleen naar het verleden maar naar wat er nú moet veranderen. Wat in het verleden gebeurd is, moet zich herhalen en uitbreiden. Zou ik ook 95 actuele stellingen kunnen vinden?, vroeg hij zich af. Maar dat bleek eenvoudiger dan gedacht. 95 stuks waren er al heel gauw en dat hadden er met gemak meer kunnen zijn! Het zijn prikkelende stellingen geworden die aanleiding geven tot discussie en verdere overdenking.

De reactie: "God moet het doen" als antwoord op de oproep van de Heere Jezus ("Bekeert u en gelooft het evangelie") is ongehoorzaamheid volgens dominee Budding. In de eerste 4 stellingen staat dit helder verwoord. Dit mag niet afgezwakt worden in "mag het de Heere nog eens behagen". De oproep komt met klem en kan geen uitstel verdragen.

Een andere stelling noemt de kerkelijke regels die avondmaalstafels en kansels sluiten voor gelovigen van andere kerkverbanden een gruwel in de ogen van de Heere. Een volgende stelt dat het getuigt van zelfhandhaving, hoogmoed en ongehoorzaamheid door te zeggen dat de kerkelijke verdeeldheid alleen door de Heere opgelost kan worden en er zelf niet alles aan te doen.

Bekijk hieronder de hele video van een dominee die naar eigen zeggen soms best wel een beetje recalcitrant is :-)

Refoweb op 16-02-2024, 20:00
Geen reacties

Meer nieuws

In de eerste aflevering van seizoen zeven van Pastorie online zijn Jan en Nellie van Dooijeweert te gast. Ze zijn al vanaf 2005 actief als panellid van de vragenrubriek en leverden maar liefst 371 ant...
Geen reacties
09-02-2024
Bij onze vragenrubriek zijn verschillende vragen binnengekomen n.a.v. het antwoord van ds. G. A. van den Brink over het proefschrift van ds. G. W. S. Mulder m.b.t. Saldenus. Omdat er nogal wat wonderl...
Geen reacties
30-01-2024
In augustus zijn Ernst en Johanna Boogert met hun 5 kinderen voor CAMA Zending uitgezonden naar Jeruzalem (Steun hen!). De brute massamoord van Hamas op 7 oktober 2023 zet ook hun leven op z’n kop. Er...
2 reacties
16-01-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering