De Nieuwe Psalmberijming voltooid

Nieuwsredactie / 1 reactie

27-06-2019, 09:55

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) gaat de laatste fase in. Alle 150 berijmingen zijn afgerond, nu volgt nog een revisieronde. In de afgelopen vijf jaar is hard gewerkt aan de berijming van het hele psalter. De stichting Dicht bij de Bijbel streeft naar een berijming die én eigentijds is én dicht bij de Bijbeltekst blijft.

In 2014 nam Jan Pieter Kuijper uit Apeldoorn het initiatief voor het maken van een nieuwe berijming van de psalmen, op de gebruikelijke Geneefse melodieën. Andere dichters sloten zich bij het project aan: Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Jan Boom, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Bob Vuijk, David Heek en René Barkema. Zij namen allen één of meer berijmingen voor hun rekening. Ondertussen staan alle 150 psalmen op de website, op een aantal verzen van Psalm 119 na.
 

Psalm 118 door Maria Magdalena Cantorij te Goes
 

Vanaf september start DNP met een revisieronde. In de daarop volgende zes maanden worden steeds 25 psalmen getoetst aan de uitgangspunten. Hiervoor is een revisiecomité opgericht waar dichters, theologen, musici en een neerlandicus aan mee werken. Daarnaast worden de meelezers van de nieuwsbrief hierbij betrokken en maandelijks uitgenodigd ook op de betreffende psalmen te reageren.
 

Psalm 139 door Gerald Troost
 

Van alle psalmen zijn intussen beamsheets beschikbaar op de website van DNP voor gebruik in de eredienst. Het is de bedoeling dat er een complete bundel wordt uitgegeven nadat de revisieronde is afgerond.

In veel gemeenten binnen onder andere de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) wordt inmiddels regelmatig uit DNP gezongen.
 

Psalm 17, samenzang vanuit Eben Haëzerkerk te Apeldoorn

Tags in dit artikel:

Psalmen
Nieuwsredactie op 27-06-2019, 09:55
1 reactie
zilvermeeuw
17-07-2019 / 21:19
In één woord: afschuwelijk. Wat is er mis met de oude berijmde psalmen? Daar hebben wij in Nederland honderden jaren mee geleefd en zijn ermee gestorven. En plotseling deugen die psalmen niet meer, moeten 'eigentijds' worden. Zijn de mensen soms veel dommer geworden dan in b.v. het jaar 1800?
Als je van kind af aan opgegroeid bent met de Statenvertaling en de berijmde psalmen hebben die beiden geen 'geheimen'. En zelfs als je zo niet bent opgegroeid kun je die 'bijbelse taal' gewoon leren. Dat is eeuwen lang zo geweest maar in deze zogenaamde 'verlichte' tijd zou dat niet meer kunnen en moeten de Bijbel èn de berijmde psalmen gemaakt worden 'naar de mens'. Naar wat mensen wensen en hen dan op hun wenken te bedienen. Een heilloze weg!

Meer nieuws

‘Gewoon proberen!’ Dat antwoord geven we aan singles die ons vragen of ze een profiel moeten aanmaken op ROOTS dating. D...
geen reacties
19-06-2019
Met ontroering heeft de redactie van Refoweb kennis genomen van het overlijden van de Hervormde emeritus-predikant ds. C...
2 reacties
11-06-2019
Hoe is het om als Verzorgende I.G. of Verpleegkundige bij Charim te werken? In de onderstaande video's hoor je er al...
geen reacties
05-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering