Gefeliciteerd, je bent gedoopt

Refoweb / geen reacties

22-06-2016, 08:05

Over de doop zijn al honderden boeken, studies en naslagwerken verschenen. Wat te doen met het zoveelste boekje?

“Gefeliciteerd, je bent gedoopt!” van Annemarie van Heijningen, schrijfster van onder andere “Refomeisje”, is de zoveelste uitgave over de kinderdoop. En toch ook weer niet. Dit is anders, totaal anders. En toch ook weer niet.

Annemarie kiest voor een compleet andere, meer concrete en minder theologische benadering van de kinderdoop. Het dopen van kinderen is geen mechanische handeling, een gewoonte die er nu eenmaal bij hoort in kerken van gereformeerde origine. Integendeel, het is een unieke gebeurtenis in je leven. Een feestdag die het waard is om ieder jaar te gedenken. Vindt Annemarie. God Zelf heeft immers Zijn handtekening gezet onder het verbond met de dopeling. En daarmee zegt en vraagt Hij: Ik ben je Vader, wil je dan ook Mijn kind zijn?

Een antwoord is nodig, maakt Annemarie in vlotte schrijfstijl duidelijk. En dat kan al op heel jonge leeftijd, zoals de auteur aangeeft. Van een verbondsautomatisme mag geen sprake zijn. Een gedoopt kind is niet bij voorbaat een zalig kind. God vraagt om geloof en bekering. Geloof in de Hemelse Vader die als eerste het kind aanraakt met Zijn liedesboodschap en in de Zoon, door Wie deze dopeling mag weten dat zijn zonden vergeven zijn. Een heilig -is apart gezet- kind. En zo hoort hij/zij er vanaf het begin helemaal bij. Bij de Vader, bij de kerk en bij de christelijke gemeente. En daarom is de kinderdoop hemels goud.

“Gefeliciteerd, je bent gedoopt” is een meer dan waardevol werkboekje voor ouders en kind. Vanaf het eerste levensjaar is de dopeling dankzij dit boekje bezig met zijn/haar doop en leert hij/zij de enorme betekenis ervan inzien. Juist in een tijd dat het zicht op de draagwijdte en importantie van de kinderdoop uit het zicht dreigt te verdwijnen door allerlei evangelische wind van leer, komt dit ‘vierboekje’ als geroepen.

De belofte van de doop krijgt in het boekje ruim aandacht en waarom je bent gedoopt. Daarnaast is er ruimte voor tekeningen, foto’s en andere creatieve uitingen in relatie tot de doopherdenkingsdag. En zo verwordt het boekje jaar na jaar tot een kostbaar en biografisch bezit voor ouders en kind. Van harte aanbevolen.

Tags in dit artikel:

boekenkinderdoop
Refoweb op 22-06-2016, 08:05
geen reacties

Meer nieuws

In het Gelredome kwamen zaterdag ruim 25.000 christelijke jongeren bijeen voor de 42e jongerendag van de Evangelische Om...
63 reacties
04-06-2016
Er moet een samenwerkingverband komen van reformatorische kerken of gemeenten met dezelfde belijdenis, met daarin ook be...
13 reacties
30-05-2016
Refoweb-panellid ds. Kempeneers (35 antwoorden in de vragenrubriek) laat weten dat de stichting ‘Bewaar het Pand’ een we...
1 reactie
23-05-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering