Koos de Jong: Drammer uit overtuiging

Nederlands Dagblad / 4 reacties

15-12-2015, 19:45

Ooit leidde Koos de Jong als deejay een wild leven, waarin alles draaide om muziek, bier en seks. Zijn strafblad is zo dik als zijn bijbel, zegt hij. In de reformatorische wereld is hij een begrip. Ruim dertig jaar geleden ‘zette God hem stil’ en sloot De Jong zich aan bij een reformatorische kerk.

Jaren na de wonderlijke ommekeer in zijn leven begon Koos de Jong een interkerkelijke stichting, Jijdaar!, gericht op reformatorische jongeren. Hij wil ze vertellen hoe geweldig het leven met Christus is. Honderden jongeren – de gemiddelde leeftijd is tussen de 19 en 24 jaar – komen maandelijks naar de bijeenkomsten die inmiddels in de hele biblebelt te vinden zijn, van Goes tot Doorn en van Apeldoorn tot Gouda.

Lees verder in het volledige ND-artikel
 

Het Nederlands Dagblad opent elke week de betaalpoort voor bezoekers van Refoweb. Je kunt dan een geselecteerd artikel gratis op de site van het ND lezen.

We zien uit naar je reactie. Laat je mening achter onder dit artikel met je Refoweb- of Facebookaccount.
 

 

 

 

Nederlands Dagblad op 15-12-2015, 19:45
4 reacties
Omega
16-12-2015 / 18:47
Geniale foto.
irenicus
18-12-2015 / 11:04
Op zich een indrukwekkend portret van de bijzondere weg - en 'terugweg' - die iemand kan gaan in zijn leven.

Maar, zonder iets af te doen aan de inzet en de oprechtheid van alle activiteiten van Koos de Jong, mis ik wel wat reflectie en doorvragen bij de verslaggever.

Het lijkt me toch een lastige zaak als je enerzijds zo hoog opgeeft van de reformatorische wereld - en ook zeker niet oproept tot scheuring of wat dan ook - maar anderzijds wel openbaar een van de fundamentele zaken binnen je eigen kerk zo scherp afwijst. Ik zou als verslaggever toch benieuwd zijn, hoe hij dat dan in de praktijk graag anders zou zien.

En verder.....overdrijven is ook vak: natuurlijk zal het allemaal niet even braaf zijn geweest wat de Jong in zijn jonge jaren heeft uitgespookt - en stemt het uiteraard tot dankbaarheid dat hij daarin een omkering heeft mogen ervaren - maar om nou te melden dat je een 'strafblad hebt zo dik als je Bijbel..'.. Dat zou betekenen dat Koos heel vaak voor de rechter is verschenen en heuse veroordelingen heeft gehad (zie onder). Daar had de verslaggever wel wat nuchterder in kunnen doorvragen. En om nou iemand die een aantal jaren flink losbandig leeft en een aantal overtredingen c.q. kruimeldiefstallen op zijn naam heeft staan, een crimineel te noemen....dan denk je toch meer aan misdadigers.

Nogmaals: dit is dus GEEN kritiek op de Jong, maar wel op een tamelijk kritiekloze verslaggever.

Nu lijkt het er op, wat wel vaker in indrukwekkende bekeringsgeschiedenissen lijkt te spelen: hoe groter de 'zonde' , hoe wonderbaarlijker en krachtiger het getuigenis.

Voor mij is dat niet nodig: Het doet voor mij niets af aan het indrukwekkende van de weg die Koos is gegaan - of die met hem is gegaan.

bron:
'Een strafblad is een registratie van de wetsovertredingen waar iemand voor veroordeeld is. 'Veroordeeld zijn' wil zeggen dat een rechter een uitspraak heeft gedaan in een strafzaak. Pas als iemand voor een strafbaar feit heeft moeten voorkomen en door een rechter veroordeeld is, wordt er gezegd dat hij of zij "een strafblad heeft". (Wikipedia)
kippenman
19-12-2015 / 21:29
Mooi verhaal, bijzondere man, Grote God!!
Omega
20-12-2015 / 13:36
@Irenicus Ik denk dat De Jong met zijn uitspraken vooral wil aangeven hoe groot zondaar hij was voor zijn bekering. Maar hem is barmhartigheid geschied. Waarmee nog eens bevestigd wordt dat bij God genade is in overvloed voor de grootste der zondaren.

Om aan te geven hoe groot onze trek is, zeggen we: ik heb honger als een paard. Er is echter geen mens die zo'n grote maag heeft.

Jaren geleden woonde er in Veenendaal een zekere Jan Budding. De meest grove en grote zonden werden door hem bedacht en uitgevoerd. Tot God hem in het hart greep en hem op z'n knieën dwong. Die man kon niet begrijpen dat God juist hem op het oog had. "Weet U wel dat ik Jan Budding ben?" In het interview met De Jong proef ik diezelfde gestalte. Dat is geen man die z'n eigen broek kan ophouden, maar die het ook nog steeds moet hebben van genade.

Meer nieuws

De Theologische Universiteit Apeldoorn hecht groot belang aan een goed contact met haar achterban. Zonder de steun van g...
geen reacties
07-12-2015
Muziek brengt in reformatorische kring niet alleen ontspanning, maar ook spanning. Er moet ruimte worden geboden, vindt ...
6 reacties
26-11-2015
Na vier jaar beëindigd Jij daar! uit Leersum in januari zijn activiteiten in Kampen. ‘De lokale kerken nemen de zorg voo...
geen reacties
21-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering