Amnesty bezorgd over Kopten in Egypte

Nieuwsredactie / 4 reacties

10-10-2013, 14:29

Amnesty International heeft vandaag een rapport naar buiten gebracht over het recentelijke geweld tegen de Kopten in Egypte. Sinds de val van president Mursi in juli is deze christelijke minderheid het slachtoffer van buitengewoon veel geweld. Vertegenwoordigers van Amnesty bezochten gebieden waar veel geweld had plaatsgevonden en spraken daar met ooggetuigen en religieuze leiders. Zij vertelden onder meer over menigtes mannen die met vuurwapens, metalen staven en messen kerken en eigendommen van christenen aanvielen.



Daarbij schreeuwden ze leuzen als 'Allah is groot' of bestempelden christenen als honden. Relieken werden ontheiligd en op de muur van christelijke gebouwen werden leuzen geklad als 'Mursi is mijn president' en 'Zij doodden onze broeders terwijl ze baden'. In een dorpje werd een 60-jarige kopt doodgeschoten, waarna een tractor zijn lijk door de straten sleepte. Na zijn begrafenis werd zijn lichaam tot twee keer toe opgegraven.

Volgens Amnesty is de regering tekort geschoten om de gewelddadigheden te voorkomen. Hassiba Hadj Sahraoui, plaatsvervangend directeur voor het Midden Oosten en Noord Afrika van Amnesty International, zei hierover: In het licht van de voorgaande aanvallen, in het bijzonder sinds het afzetten van Morsi op 3 juli, had een gewelddadig verzet tegen de koptische christenen voorzien kunnen worden. Niettemin zijn de veiligheidsdiensten er niet in geslaagd om deze aanvallen te voorkomen of om de gewelddadigheden te stoppen.

In het rapport roept Amnesty de Egyptische regering op onderzoek te doen naar dit geweld en toekomstig geweld tegen te gaan, onder meer door discriminerende wetten te schrappen.

Nieuwsredactie op 10-10-2013, 14:29
4 reacties
rotterdam
10-10-2013 / 15:05
Ik heb totaal geen vertrouwen in de toekomst van de Christenen in het Midden Oosten.

Er zijn wellicht maar 2 oplossingen - 1) de vestiging van een Christelijk land afgezonderd van de Islam of 2) alle zusters en broeders de mogelijkheid bieden te emigreren naar Europa, Noord- en Zuid Amerika en Australië/Nieuw Zeeland.
Autumn
15-10-2013 / 15:54
@rotterdam: dat zijn dus twee hele slechte en onrealistische oplossingen. Ik denk dat het 't belangrijkste is dat wij als christenen onze broeders en zusters wereldwijd serieus nemen, hen steunen waar nodig en voor hen bidden. Mijn gebed is dat zij in verdrukking staande blijven, kracht ontvangen en een lichtend licht en afbeelding van Jezus zijn in hun land. Ze laten emigreren naar een 'veilig' westers land is echt onzin, daar los je het probleem echt niet mee op. Ons licht laten schijnen onder moslims, voor hen bidden en hen de liefde van God laten zien, daar begint het mee en dat zal de grootste verandering brengen.
rotterdam
28-10-2013 / 04:08
@Autumn - wat had je in gedachten als steun ? Gewapende steun ? Gebeden ? heel mooi maar dat zal de agressie en discriminatie niet stoppen.
En wat doe jij ? kom over en help zeg ik - stel je op tussen de christenen en hun agressors. Durf je dat ? Daar is lef voor nodig.
Een gebedje zeggen is mooi maar veel meer is nodig.
80% van de Christenen heeft ondertussen Iraq en Iran verlaten.
Wie volgt ? Syrie ? Libanon ? Egypte ?
rotterdam
28-10-2013 / 04:11
Kijk eens op youtube - dan kun je zien hoe kerken worden ontheiligd - ze slaan het Kruis van de muur en pissen op de de iconen - wakker worden mensen - straks is het te laat.

Meer nieuws

In de Grote Kerk in Nijkerk is zaterdag de HSV Jongerenbijbel gepresenteerd. De Bijbel werd in ontvangst genomen door 2 jongeren van 15,5 jaar, even oud als de Herziene Statenvertaling zelf. In 1998 w...
Geen reacties
05-10-2013
Onlangs publiceerde de CGO (Cursus Godsdienst Onderwijs) haar onderzoek 'Bijbellezen in de Gereformeerde Gemeenten'. Daarin stonden enkele opzienbarende conclusies. Ons viel vooral op dat de vragenlij...
2 reacties
03-10-2013
Over de documentaire 'Houdt God van Vrouwen' is het een en ander te doen dezer dagen. In o.a. het Reformatorisch Dagblad en De Wereld Draait Door (en alles wat daar tussen zit) kon je de uiteenlopende...
36 reacties
30-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering