Doe mee aan enquete 'Bijbelgebruik van jongeren (t/m 24 jaar) in de Gereformeerd...

Nieuwsredactie / 2 reacties

03-10-2013, 11:19

Onlangs publiceerde de CGO (Cursus Godsdienst Onderwijs) haar onderzoek 'Bijbellezen in de Gereformeerde Gemeenten'. Daarin stonden enkele opzienbarende conclusies. Ons viel vooral op dat de vragenlijst door slechts 17 jongeren onder de 25 jaar is ingevuld, dat is 5,4% van alle enquetes. En dan gaat het ook nog eens enkel om belijdende leden. Wij zijn nu juist erg benieuwd hoe er in de Bijbel gelezen wordt door jou. Hoe, wanneer en met wie. En welke vertaling(en) je dan gebruikt. We hebben de vragen nogmaals gepubliceerd en vragen alle jongeren t/m 24 jaar uit de Gereformeerde Gemeenten om deze enquete in te vullen. Klik HIER om deel te nemen. Alvast dank!

De oorzaak van het beperkte aantal deelnemende jongeren "moet gezocht worden in het feit dat de enqueteformulieren naar familieadressen gestuurd zijn, en niet naar individuen, waardoor voornamelijk familiehoofden de enquete ingevuld hebben.", aldus het CGO. "Om de betrouwbaarheid van onderstaande analyse te vergroten is daarom voor het onderzoeken van de invloed van leeftijd op Bijbelgebruik, de leeftijdscategorie ‘jonger dan 25 jaar’ (indien nodig) samengevoegd met de categorie ’25-50 jaar’."

"Leeftijd blijkt een factor van invloed te zijn op het Bijbelgebruik van mensen. Zo lezen respondenten uit de jongere leeftijdscategorie (jonger dan 50 jaar) vaker ’s middags uit de Bijbel dan mensen uit de oudste leeftijdscategorie. Verder lezen mensen uit de oudste leeftijdscategorie significant vaker een heel hoofdstuk uit de Bijbel na de maaltijd, dan mensen uit de middelbare en jongste leeftijdscategorie. Tegelijkertijd geven zij minder vaak aan dagelijks persoonlijk voor zichzelf uit de Bijbel te lezen dan mensen uit de middelbare en de jongste leeftijdscategorie."

50-plussers nemen significant minder vaak deel aan een Bijbelstudiegroep, Bijbelkring of vereniging waarop de Bijbel bestudeerd wordt (21,4%), dan mensen uit de middelste leeftijdscategorie (30,5%) en de jongste leeftijdscategorie (52,9%). Tegelijkertijd gebruiken zij wel vaker een dagboek (91,3%) dan mensen uit de middelbare leeftijdscategorie (81,3%) en de jongste leeftijdscategorie (70,6%). Zij geven minder vaak aan dat ze moeilijke woorden uit het aan tafel gelezen Bijbelgedeelte uitleggen (20,6%) dan mensen die jonger zijn de 50 jaar oud (39%). Tenslotte geven mensen uit de jongste leeftijdscategorie significant minder vaak aan dat de gehoorde preken bijdroegen aan het beter begrijpen van de Bijbel dan mensen uit de middelbare en oudste leeftijdscategorie."

Alle reden om het onderzoek nog eens dunnetjes over te doen dus!

Nieuwsredactie op 03-10-2013, 11:19
2 reacties
Samanthi
06-10-2013 / 09:33
Zou het niet goed zijn om dit ook van andere kerkgenootschappen op te starten?
Uiteraard bereik je via deze site ook andere jongeren dan de niet RW bezoekers.
Lastig om er een goed beeld van te ktijgen.
succes!
Jvslooten
10-10-2013 / 09:36
Eens met Samanthi! De enquête ligt er nu toch al, waarom niet ook onderzoek doen naar andere kerkgenootschappen? Op die manier kun je de uitslag veel breder bekijken en ook onderling vergelijken.

Meer nieuws

Over de documentaire 'Houdt God van Vrouwen' is het een en ander te doen dezer dagen. In o.a. het Reformatorisch Dagblad...
36 reacties
30-09-2013
Emeritus-predikant ds. Kleiberg sprak afgelopen zondag in de Herstelde Gemeente van Ede over de noodzakelijkheid van de ...
8 reacties
26-09-2013
De irritatie over het grote aantal posters met de tekst 'Jezus Redt' neemt toe, schrijft het Algemeen Dagblad. Evangeli...
5 reacties
18-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering