Vloekende bromfietser op vlucht voor dominee

Nieuwsredactie / 8 reacties

26-09-2013, 08:43

Emeritus-predikant ds. Kleiberg sprak afgelopen zondag in de Herstelde Gemeente van Ede over de noodzakelijkheid van de wedergeboorte. Daarin haalde hij de volgende gebeurtenis aan: "Ik denk aan die knaap die door mijn schuld tegen mijn de auto reed. Ik keek niet uit en wilde gauw naar de volgende dienst die ik moest leiden. Maar ook dominees moeten uitkijken. Die jongen reed dus met zijn brommer tegen de auto en viel op de grond. Toen hij overeind krabbelde, begon hij me te vloeken…"

"Ik zei alleen maar tegen hem: 'Ach jochie, ik hoop niet dat de Heere op dit moment doet, waar je om bidt'. Zonder iets te zeggen, pakte zijn bromfiets en reed weg. Die leren jas die kapot was, daar begon hij niet over. Hij keek ook niet of er nog iets met z'n brommer was. Ik weet niet wat het uitgewerkt heeft. Ik hoop dat de Heere zijn hart er door geraakt heeft . Je hoeft niet altijd te preken (...)"

Navraag bij ds. Kleiberg leerde dat het voorval zich bij de Vredeskerk in Veenendaal heeft afgespeeld. De dominee reed het kerkplein af, en door de struiken was het uitzicht naar het rijwielpad belemmerd. Toen hij het fietspad op reed, kwam er net een brommer aan.

Het ging om een jongen van zo'n 18 jaar. Hij had een leren jas aan, die door het ongeluk gescheurd was. Ook het spatbord van de brommer was beschadigd. Meer gegevens zijn er niet over hem bekend. De identiteit van jongen is dus lastig te achterhalen.

Ds. Kleiberg denkt niet dat jongen hem kende, maar mogelijk heeft hij van huis uit toch wat meegekregen. De dominee had het idee dat de jongen begreep wat hij ermee wilde zeggen. De predikant uit Veenendaal: "Ik hoop dat het hem tot nadenken heeft gezet..."

Nieuwsredactie op 26-09-2013, 08:43
8 reacties
klboersma
27-09-2013 / 04:32
"Ik weet niet wat het uitgewerkt heeft. Ik hoop dat de Heere zijn hart er door geraakt heeft . Je hoeft niet altijd te preken (...)"

Nou, als dat geen preken was...
In plaats van excuses aan te bieden schiet de dominee meteen in de preekreflex en maakt een opmerking over vloeken. Beroepsdeformatie. Met als gevolg dat de jongeman waarschijnlijk te verbouwereerd was om nog de gegevens van de niet uitkijkende prediker te noteren, waardoor hij schadevergoeding misloopt.

"Ik hoop dat het hem tot nadenken heeft gezet..."

De hoop dat het de dominee tot nadenken heeft gezet lijkt vergeefs.

Ach, mochten hoofd en hart van deze dominee geraakt worden, waardoor hij niet de splinter in het oog van deze jongen ziet maar het complete houten bouwwerk in zijn eigen oog, dat hem alle zicht op de wereld ontneemt.
rotterdam
27-09-2013 / 08:31
Ik neem aan dat dominee zich na dit voorval heeft gemeld bij het plaatselijke politiebureau om melding te maken van dit incident ?

Ja agent, weet u, ik ben predikant en preek zondags nog al veel.
Soms is de tijd tussen de twee diensten kort en dat betekend "racen".

Kunnen we de dominee geen blauw zwaailicht geven en een sirene ?
Of een verkeersbord bij de kerk "wacht tot de weg helemaal vrij is - er kan nog een dominee komen".
irenicus
27-09-2013 / 09:38
Tja..... De feiten zijn helder: Een automobilist kijkt niet goed uit en veroorzaakt een aanrijding, waarbij - God zij dank (!) - alleen wat lichte materiële schade is. De ongetwijfeld geschrokken aangereden jongen scheldt de veroorzaker uit. De schuldige automobilist zegt iets terug. De jongen rijdt zwijgend weg.

Voor de evt. afwikkeling van de schade voor de bromfietser is het van belang dat de dader zich meldt bij de politie.

De rest is interpretatie - mooi hoor, en een 'fijn' verhaal, maar ik denk dat het slachtoffer meer geholpen zou zijn met een iets begripvoller reactie - b.v. informeren of er geen verwondingen zijn, aanbieden om te helpen met regelen van dingen. Natuurlijk doet het gevloek dan pijn in je oren. Maar wellicht zou een wat minder moraliserende reactie hebben kunnen leiden tot een gesprek (misschien achteraf) waarin je dan alsnog aangeeft hoe je tegenover vloeken staat: ik denk dat er dan veel meer kans op begrip en respect (en evt.: gedragsverandering....) is.

- Verder: ik ben er niet bij geweest, dus het kan best dat de heftigheid van het getier niet in verhouding stond tot wat er gebeurd was; en dus past bescheidenheid in het reageren hierop - anderzijds: als de redactie dit als een voorbeeld van 'dappere vroomheid of vrome dapperheid' plaatst mag er m.i. ook op gereageerd worden.
Catherine
27-09-2013 / 11:32
Nou nou, wat een sarcasme zeg. Dominee zegt toch zelf: maar ook dominees moeten uitkijken. We zijn er niet bij geweest dus we weten niet precies wat er gezegd is. Misschien dacht de jongen dat hij schuldig was en reed dus van schrik weg!
We weten ook (nog) niet of ds inmiddels wel weet wie de jongen is.
Ik denk dat ds ook op een confronterende wijze letterlijk is stilgezet. Maar als hij dat zou geschreven hebben, zou dat ook commentaar opgeleverd hebben denk ik.
Dus laten wij afwachten en gepast reageren.
tja
28-09-2013 / 16:58
Misschien had de dominee eerst gewoon 'sorry' kunnen zeggen?
dkw
02-10-2013 / 11:26
Tjonge.
De ds zei alleen maar dat hij iets gezegd had.
Misschien heeft hij er nog wel wat voor gezegd, sorry, mijn fout, weet ik veel.
Dat is alleen niet relevant in de preek om te zeggen, evenals of hij naar het politieburo gegaan is.
sijtje
05-10-2013 / 23:16
Inderdaad, dat was wel een preek. En wát voor één!
Een preek die de jongen tot zijn eeuwig behoud zou kunnen zijn. Dank u dominee, dat u niet te laf was om wat te zeggen van deze zonde (die God meer vertoornt dan welke zonde ook)
Ik bid dat u de jongen nog een keer tegenkomt of achterhaalt zodat u zijn materiële schade kunt betalen.
Want dat was u zéker van plan..
Autumn
10-10-2013 / 11:48
Welke zonde is nu groter: vloeken of je excuses niet aanbieden nadat je iemand hebt aangereden. Ik denk dat het geen verschil maakt. Hoop dat de dominee zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en het voorval bij de politie heeft gemeld. Dat is wel zo eerlijk en zo netjes.

Meer nieuws

De irritatie over het grote aantal posters met de tekst 'Jezus Redt' neemt toe, schrijft het Algemeen Dagblad. Evangeli...
5 reacties
18-09-2013
Hij zwijgt al 25 jaar maar als het aan de Oud Gereformeerden in Alblasserdam ligt komt daar snel een einde aan. De klok ...
1 reactie
11-09-2013
In Tel Aviv zijn vorige week 450 Ethiopische joden gearriveerd. Zij zijn de laatste groep migranten die binnen operatie ...
2 reacties
03-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering