FAQ over prostitutie

Nieuwsredactie / 6 reacties

05-02-2013, 12:02

CU-Kamerlid Gert-Jan Segers heeft haast, schrijft hij in een column in het Nederlands Dagblad. "Ik heb geen idee hoe lang ik het ambt van volksvertegenwoordiger waardig wordt geacht en ondertussen word ik op de huid gezeten door een ongemakkelijke waarheid. Het is de waarheid van mensenhandel, mishandeling, verkrachting en uitbuiting. Het is het verhaal van prostitutie in Nederland dat nog veel te vaak wordt verteld door rooskleurige documentaires als Ouwe hoeren en Help, een hoer in de klas en met bedrieglijke bewoordingen als ‘stout’ en ‘dames van plezier’. Maar als ik de oogst van nieuwe inzichten van de afgelopen weken bezie, dan weet ik dat het roer om moet. Want met de leugen van vrije en blije prostitutie blijkt niet te leven." Bij de vele gesprekken die hij inmiddels heeft gevoerd, kwamen veel dezelfde vragen langs. De Frequently Asked Questions – FAQ – over prostitutie:

De Nationale Rapporteur Mensenhandel bericht dat het officiële aantal slachtoffers van mensenhandel weer is gestegen (tot 1222 in het afgelopen jaar) en dat er nog veel (minderjarige) slachtoffers niet geregistreerd zijn. Tegelijkertijd zijn nog geen honderd daders voor gemiddeld maar twee jaar in de gevangenis beland. Achter de schokkende cijfers gaan de nog schokkender verhalen schuil van vrouwen als Simona, Celine en Imbaba en zoveel anderen die de schade een leven lang mee moeten dragen. Verschillenden van hen hebben me hun verhaal verteld en ik vind het onbestaanbaar dat niet hun verhalen de doorslag geven bij de evaluatie van ons prostitutiebeleid. Nog te vaak heeft de spreekwoordelijke vrije, zelfstandige, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven prostituee het laatste woord.

Toch is er iets aan het veranderen. De misstanden zijn moeilijker te negeren en Amsterdamse politici als Karina Schaapman en Lodewijk Asscher bonden er al de strijd mee aan. Een strengere prostitutiewet leek vorig jaar het licht te zien, maar strandde in de Eerste Kamer vanwege angst voor mogelijke privacyproblemen bij de verplichte registratie. Want wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen, nietwaar? Maar dat betekent ook dat er in deze periode een nieuwe prostitutiewet moet komen. Een kans dus. En ik wil er graag aan bijdragen dat we die ook grijpen. Te meer omdat Duitse en Britse wetenschappers na een vergelijking van 150 landen hebben laten zien dat er een relatie is tussen liberalisering van prostitutie en een toename van mensenhandel. Vandaar die haast. Er staan levens op het spel.

Bij de vele gesprekken die ik inmiddels heb gevoerd, kwamen veel dezelfde vragen langs. De Frequently Asked Questions – FAQ – over prostitutie.

Er zijn toch vrouwen die er vrijwillig voor kiezen?

Misschien een enkeling. Maar de hulpverleners en politiemensen die ik heb gesproken, zeggen dat de grote meerderheid onvrijwillig werkt. Ze worden gedwongen door schulden of door dreiging van geweld. Mannen die een prostituee bezoeken, werken dus in de meeste gevallen mee aan een verkrachting.

Zal het aantal verkrachtingen niet stijgen als je prostitutie verbiedt?

Zweeds en Brits onderzoek laat zien dat de meerderheid van de hoerenlopers mannen in een (getrouwde) relatie is. Bovendien is het nogal cynisch om de ene verkrachting te voorkomen met de andere.

Prostitutie zal er altijd zijn. Kun je het niet beter als gewoon werk beschouwen?

Dat was ook de opvatting van de eigenaar van een bordeel die ik sprak toen ik een avond meeliep met de politie. Hij gaf hoog op van zijn werkwijze, maar toen ik hem vroeg of hij zijn dochter in de branche zou laten werken, schudde hij heftig het hoofd. Iedereen die beweert dat prostitutie ‘gewoon werk’ is, heeft dan andere vrouwen (en mannen) op het oog dan degenen die hem lief en dierbaar zijn.

Een totaalverbod lost toch niets op?

De wet zou in ieder geval de norm moeten hanteren dat mensen geen handelswaar zijn en bepalen dat je dus niet voor afgedwongen seks zou mogen betalen. In een land als Zweden is niet de vaak kwetsbare prostituee strafbaar gesteld, maar de hoerenloper. Het percentage mannen dat een prostituee bezoekt is in tien jaar gedaald van 13 naar 7 procent, straatprostitutie is gehalveerd en mensenhandelaren weten dat Zweden voor hen een onvriendelijk land is geworden.

Wat is je alternatief?

Nu moeten vrouwen de rechter zien te overtuigen dat ze onder dwang in de prostitutie werkten. In veel gevallen lukt dat niet en gaan de daders vrijuit. Ik zou willen dat de bewijslast niet bij hen, maar bij de pooiers en de hoerenlopers komt te liggen.

Kan er in Nederland echt wat veranderen op dit punt?

Als we het willen. En als genoeg mensen kwaad zijn over deze vorm van moderne slavernij.

Nieuwsredactie op 05-02-2013, 12:02
6 reacties
Daniel
05-02-2013 / 16:06
De gemeente Amsterdam, die rooien, kun je niet verwijten dat ze er niets aan doen.
Wij christenbroeders moeten alle hoeren links laten liggen, rechts mag ook.

Ik ben het verder helemaal eens met Gert-Jan Segers, maar het is niet HET punt van de CU, veel partijen zijn er mee bezig, gelukkig maar.
henkie
05-02-2013 / 16:25
Zie de eerste FAQ, dodo.
maaarten
05-02-2013 / 20:57
Ik vind het onvoorstelbaar dat prostitutie gelegaliseerd is in NL en het is wat mij betreft een teken dat onze maatschappij flink verziekt is. Ik ben blij en dankbaar dat we politici hebben in ons land, zoals dhr. Segers, die hier wat aan willen doen.

Overigens vind ik het inderdaad zeer verstandig om niet zozeer de prostituee maar de hoerenloper (en de pooiers natuurlijk) strafbaar te stellen; dat zijn de echte daders, die deze zieke praktijken in stand houden.
habibti
05-02-2013 / 22:33
@Daniel, wij christenbroeders moeten alle hoeren links laten liggen, rechts mag ook?

Jezus ging zelf met hoeren en tollenaars om....

En er zijn niet veel partijen mee bezig in de politiek.

Verdiep je eens in het onderwerp en zoek dan eens bij politiek hoe hoog dit op het lijstje staat van politieke partijen....
Lexus
05-02-2013 / 23:05
Doet me weer denken aan "het krachtigste wapen van een vrouw zijn haar tranen".
Natuurlijk hebben vrouwen en meisjes later spijt. Dat hebben OOK de meeste hoerenlopers. Beide partijen zijn in de eerste plaats gezwicht voor het vlees!
Ik heb jaren als hulpverlener tussen de prostituees gewerkt. Ik heb zeker géén medelijden met de doorsnee prostituees. Ze zijn vrijwel allemaal verslaafd aan seks ( net als hun klanten). Het enige verschil is feitelijk dat vrouwen verdienen aan hun verslaving en mannen eraan failliet gaan.
Men spreekt ook altijd zo makkelijk over de schuld bij de bezoekers te leggen. Daar ben ik het grotendeels niet mee eens. Veel van de hoerenlopers hebben OOK schulden ( meneer Segers...leest u even mee...?). Verschil is dat er voor de hoerenlopers geen outplacement traject is...!
Ik herinner me het verhaal van een prostituee die een klant op bezoek kreeg die een jonge zoon verloor. De man had de zoon een snelle motor cado gedaan. De zoon verongelukte en de moeder vergaf het haar man niet. Als "vluchtgedrag" bezocht de man vervolgens een prostituee om uit te huilen. Ook de hoerenlopers hebben dus vaak veel voor hun kiezen gehad!
1a2b3c
12-02-2013 / 11:43
@habibti: Jezus ging zelf met hoeren en tollenaars om....

Wel op een andere manier dan hier geschreven wordt over hoeren en hoerenlopers.
Het gaat er helemaal niet om de hoeren en hoerenlopers het evangelie te onthouden.
Hij wilde hen overtuigen van hun zondige levenstijl en riep op tot bekering.

Meer nieuws

Koningin Beatrix treedt op DV 30 april af en wordt opgevolgd door Willem-Alexander. Dat liet ze weten via een videoboods...
5 reacties
28-01-2013
"Ik ga sterven, maar jij ook. Geen van ons weet of hij morgen nog leeft. En misschien is dat wel de reden dat ik nu lijd...
7 reacties
18-01-2013
Het hoofdbestuur van de SGP is vandaag met een voorstel gekomen om een nieuw artikel aan het Algemeen Reglement toe te ...
18 reacties
14-01-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering