Zoek het cliché en win een CD

RefoMator / 14 reacties

09-04-2012, 13:44

Afgelopen zaterdag zond Nieuwsuur een reportage uit over de achterban van de SGP (want: "slechts twee zetels in de Tweede Kamer, maar de partij heeft meer macht dan de gehele oppositie samen"). In het 13 minuten durende portret nam men alle tijd om de uitgekauwde clichés weer eens ferm op te boeren. Ik noem een (1) groot gezin met (2) een orgel in de huiskamer dat (3) geestelijke liederen op hele noten voortbrengt. Natuurlijk ontbraken ook de passages uit een (4) opgenomen donderpreek en het standaard vragenpakket over (5) sex voor het huwelijk, (6) abortus, (7) euthanasie en (8) homo's niet. Maar de uitzending begint natuurlijk met een (9) aardappel jassende huisvrouw achter het aanrecht...

 

Zoals je ziet heb ik de eerste dooddoeners vast voor je op een rij gezet. Maar jullie zien er vast nog legio. Zet je vondsten in de reacties onder dit artikel of bij de link op Facebook. De 3 beste inzenders beloont Refoweb met een CD (indien gewenst met orgelmuziek op hele noten).

 

RefoMator op 09-04-2012, 13:44
14 reacties
Omega
09-04-2012 / 18:46
Ik mis in het overzicht de aloude nummer één met stip: de rok. Hierbij alsnog geclicheerd. Als CD wil ik graag het Psalmend Kampermannenkoor op heeeeeeeeele noten met bovenstem.
Ar_Win
09-04-2012 / 18:55
En vergeet ook de sluikreclame voor 't RD en de GBS niet....
anina
09-04-2012 / 19:33
Zijn het clichés dan?
Jedidja1
10-04-2012 / 09:31
Wat dacht je van de muzikale ondersteuning dmv dwarsfluiten? En het cliche dat alle christenen tegen televisie zijn en het liefst ook internet uit de huizen zagen verdwijnen? Of welke boeken christenen lezen(zwarte boeken, titels als wie is god enz). Maar die kinderen vind ik wel heel dapper om dat allemaal zo uit te leggen.
imvi
10-04-2012 / 10:58
Sgp-vrouwenstandpunt, antipathie tegen tv/internet, geen kinderopvang/buitenshuis werken. Ik vind het een beetje sluw om die kinderen al die vragen te stellen, oeioeioei, maargoed wel knap hoe ze een poging doen om te beantwoorden.
daf
10-04-2012 / 11:45
De plaatsen Lunteren, Veenendaal en Gouda liggen ook netjes binnen de bible belt. Uitstekend redactiewerk ;-)

En die draaiende camera vanuit een rijdende auto langs de kerkgebouwen zijn natuurlijk ook goud van oud.
Sambalbij
10-04-2012 / 13:37
Roelof Bisschop die het Reformatorisch Dagblad netjes gevouwen voor zich heeft liggen.. :-D
Leo
10-04-2012 / 17:15
Als Rooms-Katholiek beschouw ik mijzelf toch als een buitenstaander en als zodanig kan ik uit de grond van m'n hart zeggen: beste SGP-ers, maak jullie nu geen zorgen om die reportage want het mogen dan clichés zijn, wat er werd vertoond was niets mis mee!
De mensen die in beeld kwamen hadden duidelijke opvattingen waaraan niet te tornen viel; een zeldzaamheid tegenwoordig. Niets dan (inhoudelijke) waardering daarvoor wat mij betreft.
Natuurlijk kan in een item van 13 minuten geen volledig beeld van de SGP-aanhang worden gegeven. Natuurlijk kun je bij een antwoord van een kind geen goed doorwrocht theologisch betoog verwachten. Natuurlijk weet iedereen dat er ook in bij de SGP-aanhang vogels van diverse pluimage voorkomen.
Dus mochten kijkers moeite hebben met wat ze hebben gezien, dan hebben deze kijkers reden zich eens flink achter de oren te krabben. Niet de SGP.

O ja, voor ik het vergeet: de afgelopen drie verkiezingen heb ik van harte SGP gestemd en heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Principieel, duidelijk, stabiel, niet hollend van de ene hype naar de andere en zeer deskundige kamerleden. Wat wil een kiezer nog meer?

Met vriendelijke groet,

Leo.
maaarten
10-04-2012 / 22:52
@Leo; helemaal mee eens!

Het mogen dan clichés genoemd worden, maar ik ben wel blij met mensen die gaan abortus, euthanasie, sex voor het huwelijk etc. willen. Mensen die niet hun tijd vergallen met alle troep die de ganse dag op TV uitgezonden wordt. Mensen bij wie God nog aanwezig is in het dagelijks leven. Ik heb vorige verkiezingen weliswaar CU gestemd, geen SGP, maar ik ben alleen maar blij met de invloed van de SGP.
Samanthi
11-04-2012 / 12:17
@ Leo
Ook helemaal meeens!
je moet de gezichten eens zien als ik zeg dat ik met zo'n kiezerstest op internet. op groen links of CU uit komt, maar toch de SGP stemt.
Standvastig! dat geeft veiligheid!
Leo
11-04-2012 / 23:13
En ik zou (voor mij dan als katholiek) de belangrijkste reden van het stemmen op de SGP nog bijna vergeten...
Dat was het handelen van deze partij naar aanleiding van de zgn. hostierel waarbij de plebaan van de St. Jan geen hostie wilde uitreiken aan een praktiserende homoseksuele prins carnaval gevolgd door het verstoren van de R.K. eredienst door homo's en sympathisanten in diezelfde St. Jan.
En waar de 'katholieke' CDA-er Pieter van Geel vond dat deze 'weigering' 'te betreuren' was, stelde de SGP als enige partij kamervragen. De SGP die o.m. de Heidelbergse Catechismus onderschrijft waarin de 'Paapse mis' wordt geclassificeerd als 'vervloekte afgoderij'. Dit gegeven vormde blijkbaar bij dit alles geen belemmering en dat stuk hartverwarmende interreligieuze solidariteit trok, nee sleurde mij (voorzover dat overigens nog nodig was) over de streep!
Dirk
12-04-2012 / 21:03
Ik mis de hele noten: er worden vooral gezangen gezongen en afgespeeld. Wat ik wel heel bijzonder vind is dat een aantal mensen ondanks hun eigen verdriet toch getuigen van God.

Verder viel me op dat de presentatrice niet door iedereen serieus genomen wordt. Terecht lijkt me.
Klomp
12-04-2012 / 23:14
"Maar de kerkdienst duurt wel 1½ uur, bijna 2 uur, hè? "
(niet langer dan een voetbalwedstrijd, maar goed.... )
(overigens is het stellen van de vervolgvraag: waarom vind je het wel belangrijk? dan wel weer mooi)
refoweb
17-04-2012 / 11:37
De prijswinnaars zijn inmiddels benaderd via mail. Dank voor jullie bijdrage!

Lees ook deze columns

Met enige regelmaat kwam ik bij ze en hadden we zakelijk contact. Het stel had een eigen kledingzaak in een nogal behoud...
27 reacties
28-03-2012
Red Bull heeft in Zuid-Afrika het omstreden Jezus-televisiespotje teruggetrokken na klachten van christenen. In de recla...
geen reacties
22-03-2012
"Erotiek en seks zijn door God bedacht en aan de mensheid gegeven en dat betekent dat christenen voorop horen te lopen i...
5 reacties
14-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering