Gebarsten vaas

Skofski / 14 reacties

09-06-2011, 13:58

Je was er blijkbaar vanochtend nog niet klaar voor, toen jij schuin tegenover mij op de spuuglelijke, paarse bank neerplofte. Ik verschool mij zoals gewoonlijk achter een krant, waar ik een groot, rijkelijk geïllustreerd, maar nietszeggend artikel veinsde te lezen. Ik had mijn boek niet bij mij. Maar ja: ik moest toch wat te lezen hebben, wanneer ik de onbekende ander niet in de ogen wil kijken?

Letters zijn op zo’n moment voor mij belangrijker dan andermans uiterlijke kenmerken. Ik slaagde er redelijk in. Maar schuin tegenover mij liet jij mij een interessant schouwspel zien. Iets wat mensen doorgaans thuis regelen, alvorens ze op reis gaan. Af acteurs of dansers, voordat ze op het toneel of voor de camera’s verschijnen.  Je had op zich een leuk gezichtje, maar grabbelde bijna in blinde paniek in je gehavende, bruine, kunstleren schoudertas en haalde er een spiegeltje uit. Je klapte het open en keek er goed in.

Linkerkant van het gezicht? Check.
Rechterkant van het gezicht? Check.
Voorhoofd? Check.
Je legde het spiegeltje op het tafeltje en begon weer te grabbelen. Je wist wat je moest doen. Blijkbaar had je iets belangrijks in de planning.

Mascara? Check. Je pakte het spiegeltje weer en met gepaste voorzichtigheid smeerde je het uit over je wimpers. Je ogen begonnen er als de kraalogen van een poppetje uit te zien. Wit, afstekend met het duistere dat de spiegels van jouw ziel helderder doet afsteken. Jammer dat je niets kunt doen aan die treurige blik van je.

Lippenstift? Check. Je tuitte je lippen en het felle rood deed de rest. Zwarte Piet zou nog aan je kunnen tippen.
Rouge? Check: Je accentueerde je wangen met een rode blos die je blijkbaar van nature niet hebt. De kwast die je daarvoor had meegenomen, deed haar werk. Je begon er steeds meer als een pop uit te zien. Van die peperdure, 19e eeuwse exemplaren die bij een bepaald soort verzamelaars gretig aftrek vinden.

De trein stopt. Je staat op en loopt naar de uitgang. Je stapt uit en loopt met ferme passen over het perron. Je leek bijna te zweven. Met je opgemaakte poppengezichte was je er helemaal klaar voor om de wereld met je verleidelijke ogen te veroveren. Helaas voor jou maakte een loszittende, omhoogstekende tegel een einde aan jouw bestorming. Ik zag hoe jij voorover viel en niet op tijd met je handjes jouw val brak. Je kwam met je gezicht op de tegels terecht. Het was alsof een vaas van Chinees porselein van de kast op de grond viel en in duizend scherven uiteenspatte.  Met je gebarsten gezicht bleef je liggen. De barsten toonden het ware gezicht dat je niet bleek te hebben. Een normaal mens stond al snel op, herstelde zich en zou doorlopen alsof er niets aan de hand was. Maar jij bleef liggen. Er klonk een elektronisch fluitsignaal. De deuren sloten zich en de trein reed weg.

Hoelang jij nog op het perron bleef liggen, heb ik nooit geweten. Ik was met mijn gezicht allang weer in het artikel gedoken. Het ging over gezichtsverzorging.

Skofski op 09-06-2011, 13:58
14 reacties
Alpha
09-06-2011 / 16:46
Hoeveel nietszeggende beschouwingen heb je nog voor ons in petto, Skofski..?
nieuwelummel
09-06-2011 / 17:21
Jawel, lummel is verbannen! Al zijn posts zijn verwijderd! Was hij zo onverdraaglijk?
Omega
09-06-2011 / 18:12
Is Alpha misschien een vrouw? ;-)
1a2b3c
09-06-2011 / 20:43
Ik verschuil me achter de laptop waar ik een groot, rijkelijk geïllustreerd, maar nietszeggend artikel zit te lezen.
Een column zou op zich leuk kunnen zijn maar je grabbelde bijna in blinde paniek in je gehavende, bruine, kunstleren ...piep.... en haalde er een onzinnig samenhangsel van woorden uit.
Check aan de linkerkant van je brein en check aan de rechterkant, dubbel check aan de boven en onderkant en nu maar hopen dat je weet wat je moet doen. (hint: stoppen)
Er zit zoveel loze ruimte in je hoofd dat je wel lijkt te zweven ondanks je ferme woorden.
Een normaal mens zou snel stoppen met zulke onzin maar jij schijnt er geen genoeg van te kunnen krijgen.
Check je zou ook wel wat van die uiterlijke camouflage kunnen gebruiken om één en ander te compenseren. Check dubbel check!

Beste lummel, je post over de mug en olifant heb ik gewaardeerd :)
Alpha
09-06-2011 / 21:27
@Omega: Niet relevant. Net zo min als het Skofski uitmaakt waar 'ie over schrijft. Als hij zelf maar verheven en onaantastelijk overeind blijft.
nieuwelummel
10-06-2011 / 08:18
Dan is hier de wederopgestane lummel, benieuwd hoe lang hij gedoogd wordt.
Back to business and on topic: dit is weer een bar en boze column van Skofski, zeker nu hij een poging tot literaire verwoording onderneemt. Zo zagen mijn pogingen tot literatuur er ook ongeveer uit toen ik 15 was. Gelukkig zijn die een stille dood gestorven. Misschien kan de redactie deze genade ook aan (de bijdragen van) Skofski betonen, deze mogelijkheid kent zij tenslotte weet ik nu.
Alpa, Omega, jullie zijn toch één en dezelfde? En wellicht zelfs...?
Omega
10-06-2011 / 10:18
Als Alpha en Omega één persoon zouden zijn, dan is er sprake van een ernstige vorm van dubbele chizofrenie. Bij de laatste controlebeurt deze week was daar volgens een seculiere psycholoog (dus voor jullie uit onverdachte hoek) bij ondergetekende nog geen sprake van.

Mijn punt: Alpha is een dame, aangezien de beschouwing van Skofski over make up haar uitermate irriteert.
bazuin
11-06-2011 / 05:15
Fijn hé Skofski, dat iemand zich te barsten valt. Wat weet jij eigenlijk van haar "verleidelijke" gedachten? Als de splinter in iemands oog jouw ergert, ruk dan eerst die dikke balk eens uit je eigen oog, oftewel..............Als de mascare van iemand jouw ergert, zet dan eerst eens je eigen schijnheilige masker af.
henkie
14-06-2011 / 11:53
Oei, in de reacties zit veel opgekropte woede. Dat levert meestal goede columns op! ;-)
Alpha
15-06-2011 / 15:06
Met je eens, drusius.

@Omega: Skofski's vorige schrijfsel ging niet over make up en irriteerde mij mateloos, zijn volgende schrijfsel zal niet over make up gaan en mij absoluut weer irriteren. Kortom: het ligt niet aan het onderwerp, maar aan de schrijver. Hij heeft namelijk zelf niks met zijn onderwerpen, maar hanteert ze als tool om zichzelf te profileren als een omhooggevallen heilige, die zich beter een eigen coupé kan laten aanmeten zonder raam, zodat hij zich niet hoeft komen staan te verleiden tot deze zure pennevruchten.
djmexx
23-06-2011 / 23:26
Ligt misschien aan mij en misschien vat ik het verkeerd op, maar vind het niet verkeerd geschreven.
Ik lees het dan niet zozeer als een directe mening over het opmaken, maar meer als een beeld van de mens in het dagenlijks leven.
boeiend om te lezen.
EsDee
29-06-2011 / 21:27
Skofski is geen Samaritaan. In ieder geval geen barmhartige!
bealivingstone
11-07-2011 / 18:35
wel grappig hoe lang verhaal je hier nog van hebt kunnen maken..
arjan1984
17-08-2011 / 14:37
mensen mensen, ook in columnwereld is het wel eens komkommertijd:D

en iemand op het perron helpen vanuit een wegrijdende trein kan zelfs hans klok niet drusius;)

het is ook niet de beste column, maar de moraal is wel duidelijk, hoe mooi je jezelf ook voordoet, er komt altijd een stoeptegeltje die de waarheid bovenbrengt.

dat is ook wel een idee om als christen te bedenken. we kunnen onszelf mooi labelen als christen, en in een mooi pak kerkwaarts gaan zondag, maar als je dat niet met hart en ziel doet, komt er een keer een stoeptegel!

Lees ook deze columns

"Wat is er zo vriendelijk aan huiselijk geweld, incest en tienermoederschap?" Niets, zou je kunnen poneren en daarmee is...
17 reacties
04-06-2011
Ik heb een nieuwe huisgenoot. Hij ziet er goed verzorgd uit. Aardig, charmant, doet geen vlieg kwaad. Had een zacht, vro...
34 reacties
23-05-2011
Zo kraakte de stem van Franklin Delano Roosevelt uit menig bakelieten radio, kort na de Japanse aanval op de Amerikaanse...
1 reactie
20-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering