Hand in eigen Boezemsingel

Kruipolie / 3 reacties

30-11-2017, 10:06

Wat leefden ze eenvoudig toen, in simpele huizen tussen groen... Vroeger ja, toen was alles beter. En vooral eenvoudig. Twee kerken, drie kroegen, een slager en vier bakkers. En natuurlijk maar twee wegen: een smalle en een brede. Daar kon je op wandelen. Ook dat is veranderd. De Bredeweg kun je nu zelfs nalopen. Althans in Kruiningen. En wie meent de smalle weg te volgen, kan het ook mis hebben. Met oogkleppen op lijkt de weg altijd nauwer dan deze in werkelijkheid is.

Inmiddels is het alweer ruim drie jaar geleden dat het in opspraak geraakte kerkverband een landelijke boetedag hield en min of meer de hand in eigen Boezemsingel werd gestoken. Sinds die tijd is er weinig veranderd, althans niet ten goede. Erger nog, in het nationale scheuren van de kerk doet de Ger. Gem. weer volop mee. Vanaf 1953 was het een tijdje rustig, althans naar buiten toe. De meeste vuile was werd binnenshuis gedroogd. Maar nu heeft een recalcitrante Kruiningse herder met een fractie van zijn mekkerende schapen de kudde verlaten en voedt hij het smaldeel nu zelfgebrouwde brokskens in het plaatselijke dorpshuis. En wie de open brief van de dominee leest, zou hem nog gelijk geven ook.

Maar zo werkt het niet in Gods Koninkrijk als we de Bijbel mogen geloven. En als dat Boek nog open gaat in het dorpshuis, zou de afgescheiden gemeente kunnen lezen dat een voorganger geen oren, maar voeten dient te wassen. Op z’n knieën. Jezus en zijn discipelen bleven de tempeldienst trouw, totdat ze er zelf falikant uitgesmeten werden.

Ondertussen heeft de Deltaprovincie het christelijk volksdeel opnieuw geen beste dienst bewezen. De Zeeuwse stammenstrijd en de bijbehorende openbare matpartijen werden breed uitgemeten in de seculiere media en het hoongelach moet tot in Mekka te horen zijn geweest. Al eerder gebeurde dat in 1994 bij de Rusthuizenaffaire, waar een predikant en bestuursleden uit hetzelfde kerkverband op uitgebreide schaal fraudeerden. Toen werd de dominee na de nodige publiciteit uit zijn functie gekieperd.

En wie denkt dat het in andere christelijke denominaties wel pais en vree is, komt bedrogen uit. In de Freule-affaire van Veenendaal (PKN) zijn de miljoenen nog steeds zoek. En tijdens een studie van de evangelische predikant Otto de Bruijne naar zijn eigen achterban (2009) werden de volgende conclusies getrokken: “beklemming, dwang, oppervlakkigheid, onveiligheid en willekeur”, naast een enorme doofpotcultuur.

Kortom, het Opperwezen heeft wat te stellen met Zijn grondpersoneel.

Kruipolie op 30-11-2017, 10:06
3 reacties
Catherine
30-11-2017 / 10:39
Ik dacht al, waar blijft de humor opheden, die de droeve zwartheid een beetje doet opklaren. Want droef is het, al kun je er soms wel om lachen. Als het een tv soap was geweest hadden kijkers massaal afgehaakt: Te overdreven, met bordkartonnen muurtjes. De acteurs speelden ook niet allemaal even goed. Soms zelfs ongeloofwaardig.
Maar we zijn nog niet bij het laatste deel aanbeland denk ik, dus we bijten nog maar even door, want de cliffhanger zijn steeds wel spannend!
@Kruipolie: ik had de laatste alinea maar even weggelaten. Misschien een nieuwe column maken? Ik weet al een werktitel voor je:
De bruijne onderkruiper? Of is dat RW onwaardig?
Johangroen
30-11-2017 / 19:58
Geniaal stuk, humor maar toch de diepe ernst van wat er gebeurd niet verdoezeld, als gergem schaam ik me diep en zal
Me niet verbazen als dit het begin is van een megascheuring dit moet een keer fout gaan.
Arjan
01-12-2017 / 13:22
Vroeger was het niet beter.

Lees ook deze columns

Woensdag 4 oktober waren de kinderen van groep 5 van de Eben Haëzerschool op bezoek in de kerk in het kader van 500 jaar...
geen reacties
16-11-2017
Het verhaal van een 100-jarige zondaar die door God bekeerd werd. Wiens grafschrift het volgende vermeldt: Hier rust, ve...
4 reacties
04-11-2017
Iemand met een verstandelijke beperking en een kinderlijk geloof was Eimert (Eimi). Hij kwam op onze evangelisatiepost i...
4 reacties
30-09-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering