De baviaan en zijn slijkgeuzen

Kruipolie / 3 reacties

09-08-2017, 08:06

Wie de christelijk media een beetje volgt zal het niet ontgaan zijn dat er binnen het orthodox-christelijke wereldje enige discussie is ontstaan over de jongste oprisping van prof. dr. Gijsbert van den Brink. De hervormd-gereformeerde theoloog sluit in zijn nieuwste boek “En de aarde bracht voort” niet uit dat de Bijbel, de Heilige Geest dus, er een tikkeltje naast zit als het gaat om de schepping. Het zou volgens hem wel eens kunnen zijn dat Westerse wetenschappers gelijk hebben als ze beweren dat de aarde ooit zichzelf uit het bijna niets heeft ontwikkeld tot de huidige chaos nu.

Van den Brink, broer van EO-coryfee en Ramadanvierder Tijs, is geen natuurwetenschapper: geen bioloog, astronoom, archeoloog, geoloog of anderszins enigszins deskundig op het gebied dat zich bezighoudt met deze nogal lastige materie. Gijsbert is slechts theoloog en lid van de als redelijk degelijk bekend staande Gereformeerde Bond in de PKN. Hij moet het als theoreticus dus hebben van wat anderen hem wijs maken. Al eerder stak hij niet onder stoelen of banken de nodige voorliefde te hebben voor Intelligent Design, een wat vaag-christelijk subreligieus concept dat -kort door de bocht- veronderstelt dat een bovennatuurlijke intelligentie de eerste levende cel heeft gebrouwseld en vervolgens de evolutie zijn gang heeft laten gaan. Het ID-idee bezorgde zowel seculiere wetenschap als jonge-aarde-creationisten de nodige lachstuipen. Hoewel... als God niet de Schepper is van de eerste wereld, zal de herschepping -een nieuwe hemel en aarde- er ook wel niet in zitten. Dikke pech voor al die gelovige christenen, inclusief Gijsbert en z’n maten.

Kort en goed, de professor sluit in z’n inmiddels vele interviews niet uit dat zijn voorouders primaten waren, aapachtigen in dit geval. Het is wat flauw om nu te gaan zoeken naar uiterlijke overeenkomsten. Die laat ik voor rekening van de theo-loog zelf. Maar als het gaat om vergelijkende gedragskenmerken moet ik terugdenken aan een van m’n reizen in Afrika. Op weg naar Kaap de Goede Hoop stopte ik met mijn gehuurde auto aan de kant van de weg. Binnen enkele seconden werd het voertuig besprongen door een familie bavianen: schreeuwende en slopende veelvraten. Het meest dominante mannetje beschouwde de motorkap als een uitzonderlijk goed podium voor het afwerken van zijn harem. Daarbij keek hij mij door de vooruit brutaal aan. Vervolgens werd in een split second de auto onder handen genomen: spiegels, ruitenwissers en antenne verdwenen als sneeuw voor de bloedhete Afrikaanse zon. Uiteindelijk resteerde een volgekakt wrak.

Als de doctor in de godgeleerdheid niet zelf zijn behaarde voorouders zo koesterde, zou ik de link niet durven te leggen. Maar geleerde Gijs gedraagt zich als een dwarsig en betweterig alfamannetje die poept in de ruif waar hij zelf uit vreet. En de les voor de Gereformeerde Bonders: wie zich vrijwillig laat onderschijten door een geëvolueerde aap, moet niet zeuren over de stank die anderen verspreiden.

Kruipolie op 09-08-2017, 08:06
3 reacties
Sammie2016
19-08-2017 / 07:48
Ach ja, het is niet nieuw dat geestelijken het godsbeeld totaal belachelijk maken en een soort mix maken van geloof in god en evolutie.
Grote geleerdheid lijdt in zulke gevallen niet alleen tot waanzin maar ook tot trots en hooghartigheid.
Zulke mensen loochenen God zoals hij in werkelijkheid is en het ergste is dat zij hun kudden, kerklidmaten compleet het bos in sturen ver weg bij de ware God vandaan.

Ps 146:5-6 zegt heel simpel....
Gelukkig wie de God van Jakob als helper heeft, wie hoopt op Jahweh, zijn God. 6 Hij is de Maker van de hemel, de aarde, de zee en alles wat ze bevatten. Hij blijft altijd trouw.

Houd je aan de Bijbelse waarheid!
henkie
19-08-2017 / 11:15
Van den Brink leest de bijbel door de bril van de moderne wetenschap. Ik vraag me af hoe hij dan omgaat met veel wonderen uit die bijbel die wetenschappelijk gezien onmogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet over water lopen, van dood levend worden, water in wijn veranderen, volgens natuurwetten.
Ali636
28-10-2017 / 05:01
Ik heb ooit al eens een paar maanden studie gewijd aan de evolutie theorie. En nog examen gedaan ook. Dat ga ik niet weer doen, want discussiëren is een leuk tijdverdrijf. Meer niet.
Ik geloof in een God die waarheid is. En heb die God al zoveel zien werken in mijn leven dat ik onvoorwaardelijk in Zijn Waarheid geloof. Als Hij ergens geen waarheid zou spreken, vervalt de gehele Bijbel. Het verbijstert me dat ook christenen in de fout gaan door alles wat men niet aanstaat in de Bijbel dan maar figuurlijk uit te leggen. Terwijl Jezus nog wel zo duidelijk zegt: Wie Mij Woorden hoort en ze doet....maar wie alleen hoort maar niet doet...die heeft op zand gebouwd. En zijn val zal groot zijn.

Als ik belasting moet betalen leg ik die factuur niet figuurlijk uit....anders volgt een echte boete.
Als ik mijn leven heb overgegeven aan Christus , dan is het logisch dat ik Hem in alles vertrouw. En dan valt het me op dat Hij niet gaat uitleggen dat er een scheppingsverhaal is dat we niet zo nauw moeten nemen. Hij neemt het Zelf voor waar aan. Natuurlijk, Hij was er zelf bij!
Dus Zijn Woord is in alles waar. En de wetenschap....die leg ik figuurlijk uit als die niet strookt met de Bijbel, Gods onfeilbaar Woord.

Lees ook deze columns

Soms zeggen we dingen zonder er bij na te denken. Dat valt me nog het meest op als mensen tegen het eind van de ochtend ...
1 reactie
01-08-2017
Ik heb me nooit door de aanwezigheid van vrouwelijke ambtsdragers weerhouden om op een classisvergadering te komen. Op h...
11 reacties
01-07-2017
Als jongens waren ze samen naar school gegaan. De één was predikant geworden en nu zou hij met emeritaat gaan. Een beroe...
geen reacties
19-06-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering