Hartewens

Refoweb / 2 reacties

05-12-2016, 21:43

"Overeenkomstig mijn reikhalzend verlangen en hoop dat Christus grootgemaakt zal worden in mijn lichaam, of het nu door het leven is of door de dood", Filippenzen 1: 20
O dat verwarrende wensen van ons hart! We hebben zo onze kleine wensen. We voelen zelf hoe armzalig ze zijn. En toch - wie kan ze uitbannen? En dan zijn er de grote verlangens, voor onze kinderen, voor de Kerk, voor de mensheid, voor ons land, voor de wereld en voor Gods koninkrijk.

Een Engels kerklied luidt: "Louter en reinig mijn ziel van het wilde wensen van mijn hart". En daarbij komen bovenstaande woorden van Paulus ons te hulp. Hij zit in de gevangenis in Rome. Onophoudelijk draaien zijn gedachten om de gemeenten. Grootse plannen zijn er in z'n gedachten. Als we zouden kunnen vragen: "Paulus, wat wens je?" dan verwachten we natuurlijk als antwoord: "Vrijheid! En de vervulling van mijn plannen!"

Maar nee, Paulus spreekt hier zijn hartewens uit. En wat wenst hij? Verbazingwekkend: Geen woord van vrijheid! Geen woord over zijn plannen! Geen woord van alles wat je zou verwachten. Wat hij zich wenst is dat hij zich een discipel van Jezus toont en met zijn leven Christus verheerlijkt.

Zo behoren christenen te leren wensen. Niet: ik wil graag rijk zijn! Maar: ik wil graag in mijn armoede de rijkdom van Jezus openbaar laten worden. Niet: Ik wil graag sterk als zijn! Maar: ik wil graag in mijn zwakheid de kracht van Christus laten zien. Niet: ik wil het graag goed hebben! Maar: ik wil me graag in mijn beproevingen een vertrouwend kind van God tonen. Niet: Ik wil graag de vervulling van mijn plannen! Maar: ik wil dat Christus grootgemaakt zal worden, hetzij door mijn leven, hetzij door mijn dood!

Ds. Wilhelm Busch (uit: "Der Herr ist mein Licht und mein Heil")

Refoweb op 05-12-2016, 21:43
2 reacties
Mona
13-01-2017 / 08:38
"Paulus spreekt hier zijn hartewens uit. En wat wenst hij? Verbazingwekkend: Geen woord van vrijheid! Geen woord over zijn plannen! Geen woord van alles wat je zou verwachten. Wat hij zich wenst is dat hij zich een discipel van Jezus toont en met zijn leven Christus verheerlijkt."
"Niet: Ik wil graag de vervulling van mijn plannen! Maar: ik wil dat Christus grootgemaakt zal worden, hetzij door mijn leven, hetzij door mijn dood!"

Dat wens ik jullie allen toe voor 2017.
Ook Refoweb. Laat het jullie doel zijn dat Christus door deze site wordt verheerlijkt.
Mona
13-01-2017 / 08:41
Dat geldt ook voor mij als reageerder!

Lees ook deze columns

Er is een Deense dichter, Jacobsen, die een schokkende novelle heeft geschreven: 'De pest in Bergamo'. Bergamo is een It...
1 reactie
17-11-2016
Toen ik nog een jong predikant was, gebeurde er in het Ruhrgebied op een keer iets leuks. Er was een grote bijeenkomst, ...
1 reactie
09-11-2016
Afgelopen zaterdag waren we met elkaar erop uit om kleding te kopen. Een ‘grootgrutter’ in kledij had ons verlokt om naa...
geen reacties
03-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering