Gereformeerd Dagblad

Buitenman / 8 reacties

04-04-2015, 12:23

‘Dat zal er toch een keer van komen,’ denk ik soms wanneer ik in het Reformatorisch Dagblad zie hoe die krant het kerkelijk nieuws bij de Christelijke Gereformeerden, de Vrijgemaakt Gereformeerden en de PKN volgt – om maar wat zijstraten te noemen. ‘Het kan niet anders of over vijftien, twintig jaar, alles Deo Volente, zal het RD moeten samengaan met het Nederlands Dagblad, ook vanwege de concurrentie van de nieuwe media.’


Maar welke naam zal zo’n fusiekrant dan aannemen, fantaseer ik verder. Het Nederlands Reformatorisch Dagblad of het Reformatorisch Nederlands Dagblad? Beide te lang volgens mij. En dan flitst het door me heen. Het is helder als glas. Het zal natuurlijk het ‘Gereformeerd Dagblad’ moeten worden. Daar zal iedereen zich in kunnen vinden.

‘Gereformeerd Dagblad’. Gaat men daarmee niet op een prachtige manier terug naar de wortels, naar het begrip ‘Gereformeerde Gezindte’ dat in de tweede helft van de twintigste eeuw decennialang alom gehoord en geschreven werd?  In de naam van zowat alle betreffende (kerk)verbanden of komt het woord Gereformeerd voor. Wat wil je nog meer? Misschien een ideale gelegenheid om zich eens af te vragen of de respectievelijke kerkgrenzen indertijd wel op een legitieme manier ontstaan zijn. Had men zich niet beter wat minder stevig tegen elkaar kunnen afzetten?

Ach, wie weet. Misschien voltrekt de verhoopte fusie zich wel in bizarre omstandigheden die we ons nu nog amper kunnen voorstellen. Misschien zorgen die omstandigheden dan ook wel voor een relativering van de verschillen tussen de diverse soorten gereformeerden op een manier waarnaar we momenteel nauwelijks kunnen gissen. Maar wedden dat ze samen uitkomen op ‘Gereformeerd Dagblad’?

Buitenman op 04-04-2015, 12:23
8 reacties
NicovanderSmit
04-04-2015 / 17:15
RD zal toch mee moeten met de landelijke opwekking waarin kerkmuren zullen afgebroken worden :)
rotterdam
06-04-2015 / 07:48
Teruggrijpen naar de tweede helft van de 20ste eeuw ?
Ga dan nog een paar honderd jaar verder en maak er Protestants Dagblad van.
Of wellicht nog beter ? 2000 jaar terug ? Christelijk Dagblad.
dkw
07-04-2015 / 11:55
Inderdaad, algemeen (katholiek) christelijk dagblad. De geloofsbelijdenis nasprekende.
tiswat
09-04-2015 / 18:40
En bij de laatste uitgave zeggen we: dag blad
Omega
10-04-2015 / 08:26
Ik denk eerder dat het ND op den duur opgeheven wordt of verder gaat als religieus magazine. Er is tussen beide kranten een relatief (te) groot verschil in cultuur, principes en achterban. Daarnaast een flink kwaliteitsverschil evenals in budget. Er is al jaren samenwerking op acquisitiegebied en hooguit zou je op administratief terrein nog wat kunnen doen, maar veel verder zal dat zeker niet gaan. En dat is ook goed. Het RD zou bij een fusie de achterban van zich vervreemden. De linkse CU-cultuur van het ND zou falikant botsen met de liberale SGP'ers in Apeldoorn.
jeewee
18-04-2015 / 09:44
Feit is dat RD en ND al heel veel samenwerken, ook op redactioneel gebied. Ik ben geabonneerd op zowel Trouw, RD als ND en je ziet dat men elkaars artikelen overneemt. Niks mis mee. Men koopt zelfs artikelen van de Volkskrant. Ja, ook het ND en het RD.

Er blijft voldoende eigenheid over om de kranten te laten aansluiten bij hun lezers.

Qua inhoud is het medium dagblad sowieso veranderd. Van nieuwsgaring en dat doorgeven is het veel meer verschoven naar nieuwsduiding en achtergronden. Mooi toch?
Omega
18-04-2015 / 18:24
@Jeewee De redactionele samenwerking tussen RD en ND betreft globaal genomen 1-2 procent van het totaal aantal publicaties, terwijl het RD zo'n 30 procent afneemt van het ANP. Op grond van jouw redenering zou er dus eerder een fusie ontstaan tussen ANP en RD ;-) Bij mijn weten koopt het RD trouwens alleen achtergrondartikelen van ND en Trouw, niet van de Volkskrant. Het ND koopt in bij RD en Volkskrant.
Catherine
22-04-2015 / 15:44
Volgens mij sterft de papieren krant langzaam uit. Veel mensen die ik ken hebben hun abonnement opgezegd, ze vinden het veel te duur geworden.
Ik lees diverse kranten on line en als je bepaalde artikelen achter de decoder wil lezen, kun je simpel een bedragje betalen.
Het nieuws mag van mij neutraal gebracht worden. Daar hoef geen christelijk tintje aan te zitten.
Iets anders is het wanneer het een opinieblad betreft.

Lees ook deze columns

Ik wil jullie een mooie geschiedenis meegeven om over na te denken en na te doen. Ik noem even geen naam omdat de man nog leeft, in Duitsland. Hij was RK opgevoed. Kende alle wetten regels van de kerk...
1 reactie
31-03-2015
“Velen menen dat afschuw van de toestand waarin de mens verkeert, het beste middel is om de bekering teweeg te brengen. Hij moet zo laag mogelijk worden neergedrukt, opdat hij zichzelf zal ontvluchten...
Geen reacties
28-03-2015
'Topcrimineel', het blijft een rare term. Alsof criminaliteit een tak van sport is waarbij het mogelijk is de 'top' te bereiken. Maar goed, zo wordt er nu eenmaal gesproken over 'grote jongens' in het...
5 reacties
25-03-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering