Gewone radicaliteit

Buitenman / 5 reacties

18-06-2014, 08:10

“Het woord radicaliteit verbinden wij vaak met uitzonderlijke voorbeelden. Iemand die alles verlaat en naar een ver land trekt om iets heel moois te doen. Of podiumfiguren die volle zalen toespreken. Ja, dat kan. Maar het Messias-syndroom ligt gauw op de loer: God moet het wel door mij doen... Kijk naar mijn passie, mijn gaven en talenten, mijn bijzondere roeping."

 

“Tegelijk zien wij veel zogenaamd radicale bewegingen en helden op hun snufferd vallen. God lijkt dat niet te willen voorkomen, misschien wel om ons te leren wat gewone radicaliteit betekent: niet anders dan recht te doen en ootmoedig te wandelen met uw God (Micha 6:8). Radicaal gehoorzaam zijn aan wat God hier en nu in het gewone leven van mij vraagt.”
 
“Gewone radicaliteit is niet fanatiek, niet fundamentalistisch. Geen angst. Geen zelfrechtvaardiging of zelfverheerlijking. Hier raken we aan het geheim van Jezus: Hij weigert de geestelijke held uit te hangen bij de verzoeking in de woestijn. Hij verbiedt de leerlingen om het uit te roepen dat Hij de Messias is. Hij vraagt zijn vader de beker te laten voorbijgaan… Hierin is zelfs Jezus de gewone held, de verborgen heilige.”
 
“Als ik terugkijk naar de gewone helden en de verborgen heiligen die in mijn leven een rol hebben gespeeld, dan zijn dat bijna altijd mensen die over een langere periode hun leven lieten zien. Niet zozeer wat ze hebben gezegd, maar hun houding, hun ogen, hun betrouwbaarheid… Eigenlijk is dat ook een van de redenen waarom ik de gewone radicaliteit van de plaatselijke gemeente zoek. Onbevangen geven, delen en leren. Met een lange adem. Door de jaren. Samen met die massa gewone helden en verborgen heiligen.”
 
Overgenomen uit het artikel “Gewone helden, verborgen heiligen”, door Otto de Bruijne, in “De Oogst”, het maandblad van de vereniging “Tot heil des Volks”, jaargang 77, nr. 902, mei 2014.

Buitenman op 18-06-2014, 08:10
5 reacties
Mona
18-06-2014 / 23:15
Ik heb niets met de term helden, maar de term 'verborgen heiligen' spreekt me bijzonder aan. Want heilig worden we door God's verborgen omgang te vinden. Omgang met Hem te hebben in het hart. Die omgang is voor geen menselijk oog en oor waarneembaar, maar de gevolgen er van kunnen zullen zeker duidelijk worden. Dat vraagt er soms om, om liefdevol radicaal te zijn, een bewogen mening te hebben. Je medemens te zien door Zijn ogen.
Het is een hele strijd om een heilige te worden, vanuit mezelf bezien. Zoveel onwil om de minste te zijn, mijn naaste te dienen, mezelf weg te cijferen, en niet de leukste te zijn.
Alles wat heilig is gaat tegen mijn vlees in. Maar het verlangen heilig te zijn wil God vervullen, omdat het uit Hem is.
Lord_Mcgold
19-06-2014 / 14:05
"“Tegelijk zien wij veel zogenaamd radicale bewegingen en helden op hun snufferd vallen. "

Ben ik toch wel benieuwd naar voorbeelden hiervan.
anina
19-06-2014 / 14:53
Leuke tekst, spreekt enorm aan. Na alle opwekking en groei hypes in de Christelijke cultuur.
Terug naar het onbevangen geloven als een kind. Heerlijk, kon ik het maar weer.
Buitenman
20-06-2014 / 13:39
Beste Lord Mcgold. De auteur van dit stukje doelt hier met name op sommige zgn. radicale figuren in de evangelische en charismatische stroming.
jsml
20-06-2014 / 21:54
Beste Buitenman, ik vind het een topstuk! thanks..

Lees ook deze columns

Ik zie hem dikwijls zitten als ik langs het buurtcafé fiets. Van de enkele keer dat ik er zelf zit, weet ik wat hij voor...
2 reacties
13-06-2014
Ik heb wat met ze. Het volk dat zondags twee- of zelfs driemaal ter kerke gaan. Fatsoenlijk gekleed. De GBS-Bijbel in d...
60 reacties
10-06-2014
Raadseltje: Het is een flinke verzameling oranje mannen en het laat geen vrouwen toe. De Staatkundige Gereformeerde Part...
geen reacties
06-06-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering