Barnevelders op de bres voor Donar

Refomator / 14 reacties

30-05-2014, 10:38

Een schare Barnevelders is in actie gekomen om naamsmisbruik van de Germaanse dondergod Donar te voorkomen. Alle krachttermen en verbasteringen worden met pek en veren het dorp uit gebonjourd. Aanleiding voor de kleine volksopstand is een actie van grootgrutter Jumbo die het mogelijk maakt om het ganse WK voor paal te lopen in een wanstaltig oranje apepakkie. Ontworpen door stylist Roy Donders (vanaf nu te vermelden als D. om de bezwaarde Barnevelder niet voor het ei te stoten.) Bijbehorende slogan: „We geven ze op hun donders.”


 

 

 

De reclame-uitingen met D. in de Barneveldse Jumbo zijn vakkundig gestript door de winkeleigenaar en uit de shop gedonderd gegooid. Hij voelt een boycot als een donderswolk boven zijn hoofd hangen natuurlijk. Daar kun je donder opzeggen zeker van zijn. De geschrokken winkelier is overigens pas vrijdag in actie gekomen om de rustdag van de aanhangers van Donar niet te verstoren.

Verontruste Barnevelders slaan massaal aan het hamsteren om de laatste flesjes Duvel en de ingredienten voor Hete Bliksem veilig te stellen. Op de lucifers is een ware run ontstaan.

 


Mocht dit jouw Jumbo zijn, doe geen moeite om in de wijde omtrek nog zo'n pyama op de kop te tikken. Wegens doorslaand succes zijn ze overal uitverkocht. Ook hier slaat de secularisatie toe, zo zullen de Donar-volgelingen verzuchten...

 

 

Refomator op 30-05-2014, 10:38
14 reacties
pslob
30-05-2014 / 12:47
Hahahah mooi stukkie!
Omega
30-05-2014 / 20:44
Sympathieke reactie van Roy Donders: http://www.telegraaf.nl/prive/22684863/__Roy_begrijpt_beslissing_Jumbo__.html
JackdeVries
31-05-2014 / 11:03
Zo gigantisch hypocriet weer van onze refoclubs. Over de hele wereld worden goederen verscheept op de dag des Heeren, alle refo's gebruiken water, stroom en soms internet op zondag, enz. enz. Typisch wat er in de Schrift staat: regel op regel, gebod op gebod, hier een weinig en daar een weinig... en allemaal wereldse godsdienstige vromen gebleven zonder Christus.
MvR
31-05-2014 / 14:07
Nu ja, is dát nu waar we elkaar als 'christenen' mee moeten lastig vallen? Nee, ik bedoel niet de actie in Barneveld, maar het onderwerp van dit stukkie. Vind je het echt zo gek dat er mensen zijn die het gebruik van het woord 'donder' als een krachtterm zien? En is het dan respectvol om dat woord nog maar een paar keer rond te strooien?

@ JackdeVries: Niet echt van toepassing; het gaat hier niet om de zondagsbesteding namelijk. Bovendien: het is volstrekt Bijbels dat er regels zijn. En mocht er een keer een christen zijn met iets te veel regels (in elk geval in jouw ogen, maar ook al is het écht zo), moet je daarom gelijk concluderen: 'zonder Christus'?
Sambalbij
31-05-2014 / 14:45
Johannes en Jacobus worden zonen van de donder genoemd in Markus 3 vers 17. Het zal dus wel meevallen met die krachtterm.

Het storende aan dit alles vind ik dat een zeer select groepje zijn zin weer doordrijft. Respectloos gedrag naar andersdenkenden (en dat zijn er veel, ook christenen) en vervolgens voor die actie respect opeisen. De omgekeerde wereld.
John61
31-05-2014 / 17:11
Als deze Barnevelders consequent zijn, moeten ze ook de heidense namen van de weekdagen niet gebruiken en daar christelijke alternatieven voor bedenken en gebruiken:

-Zondag, komt van de zon, die als god aanbeden werd;
-Maandag van de Maan, die als god aanbeden werd;
-Dinsdag van de Germaanse god Tyr, de god van de oorlog (denk aan de uitdrukking tieren van woede);
-Woensdag van de Germaanse god Wodan, de oppergod en god van de wijsheid;
-Donderdag van de Germaanse god Donar, de god van de donder en het weer (donder en bliksem);
-Vrijdag van de Germaanse godin Frija, de godin van de vruchtbaarheid (daar komt het woord vrijen ook vandaan, dat mag dan ook niet meer ;-)
-Zaterdag van de Romeinse god Saturnus, de god van de onderwereld.
Omega
31-05-2014 / 19:25
Goed idee @John61 Ik stel voor om -aangezien we in onze achterban niet vies zijn van domineesverering- de dagen dan te vernoemen naar bekende, overleden predikanten. Liefst dan dominees die qua naam fonetisch passen bij de huidige dagen. De zondag kunnen we dan handhaven, aangezien er een dominee Zondag is/was. De maandag zou dan b.v. Malandag kunnen worden ;-)
Anoniem_89
31-05-2014 / 20:34
wat een trieste figuren die dat verboden hebben willen zien.
Ben het eens met Jack.
Ze gebruiken zelf ook G/W/E en meer.. dat doen ze toch ook?
Pcrtje
31-05-2014 / 23:22
Ik ben helemaal voor, Omega, voor Malandag! :D
Suze
01-06-2014 / 12:54
Ik stoor me ook aan de term: 'geef ze op hun Donders'. Gewoon omdat het asociaal klinkt en dat ik het zeker niet uit de mond van mijn kinderen wil horen. Dhr. Donders heeft begrip, Jumbo supermarkten heeft begrip, maar wat doen wij als medechristenen? Lekker met het vingertje gaan zwaaien en gaan oordelen over mensen die hun bezwaar eerlijk duidelijk hebben gemaakt.
Omega
01-06-2014 / 20:44
Ik geloof niet @Suze dat medechristenen zich storen aan oprechte bezwaren. Het gaat meer om de selectiviteit van de bezwaren. Heel wat refo's rijden vrolijk rond in voertuigen die de namen van afgoden dragen of fotograferen met een camera die naar een heidense godin (EOS) genoemd is. Kortom, de pot verwijt de ketel.
Hubert
02-06-2014 / 07:38
Mooi stukje marketing van Jumbo!
Pcrtje
04-06-2014 / 14:10
Omega :)

Zondag --> Kortdag
Maandag --> Malandag
Dinsdag --> [van der] Vliesdag
Woensdag --> Roosdag
Donderdag --> Schilderdag
Vrijdag --> [Cal]vijndag
Zaterdag --> Kerstendag
anina
05-06-2014 / 22:39
@ Suze
Ben het helemaal met je eens!

Lees ook deze columns

De Stichting Heartcry kondigde onlangs een debat aan tussen de vertegenwoordigers van twee verschillende visies op de kinderdoop. “Een debat”, aldus de uitnodiging, “tussen broeders.” “Er zijn verschi...
8 reacties
26-05-2014
Ik tikte de twee woorden in op Google: “Jezus gezien.” Uiteraard verscheen er een hele rij mogelijkheden op het scherm. De meeste op deze eerste pagina gaven bij het aanklikken teksten te zien die erg...
2 reacties
19-05-2014
Protestants Nederland grossiert in misverstanden. Eén ervan kreeg ik onlangs onder ogen. Iemand beweerde op internet dat het zingen van opwekkingsliederen op kerkelijke avonden een teken is van het b...
33 reacties
12-05-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering