Bidden zonder knoflook graag

Boer K. / 8 reacties

08-04-2014, 09:22

Wij refo’s zijn maar een club saaie broeders en zusters. De somberheid straalt uit onze ogen en tijdens de zondagse voettocht naar ’s Heeren voorhoven tellen we meer straatklinkers dan dat we blijmoedig en hartelijk onze buren toezwaaien. Bidden en Bijbellezen doen we alleen en hardop voor en na het eten. Soms met of zonder geluid voordat we gaan slapen en bij het ochtendgloren des morgens. Blijkbaar is dit alles dermate eenzijdig, dat veel jeugdigen onder ons op zoek gaan naar een vleugje meervoudige vrolijkheid. En waar kun je dat nu beter vinden dan bij het juichend christendom.

Beter goed gejat, dan slecht zelf bedacht. Zo gezegd en vooral zo gedaan. Een compleet arsenaal aan heppie goodies uit pinksterdiensten is inmiddels de refoclubjes binnengesleept: jengelsnaren, kabaaldrummels, hardcorehousepartygospels, overdoopprentjes en huppelpasjes. Als het maar voldoende herrie maakt, zodat het eigen geweten er in ieder geval niet bovenuit komt. Of... opzichtig genoeg is om de pasbekeerde boven de grijze massa te laten uitsteken. Enkele interessante tips: een opgeheven rechterhand tijdens het opwekkingsgejubel toont veel übervroomheid. Staand draaien met je achterwerk tijdens het blije handjeklap heeft een hoge plek in de reli-toptien. Instemmend kreunen tijdens het gebed van de gastheer is helemaal hip. Doen dus.
 
Maar dit alles is nog maar kinderspel bij de razendpopulaire bidmarathon. Je kunt nog geen voordeur van een (jongeren)conferentie binnenstappen of je wordt al meegesleurd naar een van de vele bidsessies. Eerlijkheidshalve moet ik erkennen dat deze er vaak zeer reformatorisch aan toe gaan: langdradig, met een omhaal aan woorden en herhalingen. Zonder begin, maar vooral zonder eind. Wat dat betreft is de implementatie van dit evangelisch misgebedsel zeer geslaagd.
 
Voor alles en nog wat wordt gebeden: hongerige kindertjes in Kenia, de frietboer om de hoek, de startmotor van de spreker en de dikke steenpuist op de rechterbil van tante Sjaan. Een compleet assortiment aan bevolkingsgroepen en bijproducten passeert de revue. En mocht iemand wat vergeten zijn, dan is er altijd wel een wijsneus die een tikkeltje beter in z’n vel zit. Wie wil meetellen tijdens het kringgebed  dient in vorm te zijn. Goed uitgeslapen, thuis flink geoefend, geen ui of knoflook gegeten bij de maaltijd en even lekker gedouched vooraf. Keel schrapen en... bidden maar tot je een ons weegt. En na afloop elkaar even complimenteren; het toefje slagroom op het toetje.
 
Het badwater is binnengehaald, maar het Kind lijkt verdwenen.

Boer K. op 08-04-2014, 09:22
8 reacties
vandijk
08-04-2014 / 12:46
Je hebt vast een hoge dunk van jezelf K...Boer.
"Dank u Heere dat ik niet ben als die en die", maar de tollenaar ging gerechtvaardigd naar zijn huis.

Tip: loop eens stage buiten je eigen parochie in het buitenland!
Let
08-04-2014 / 22:16
Waarom moeten we elkaar als christenen veroordelen? Hebben we zelf niet genoeg aan de opdracht van God om elkaar lief te hebben zoals Hij ons liefheeft? Laten we als chistenen met elkaar de Heere smeken om een opwekking en verullimg met Zijn liefde!
tja
09-04-2014 / 11:55
Heel jammer ja....
Dat het Kind vaak ontbreekt bij die somber kijkende broeders en zusters en soms ook bij de evangelische broeders en zusters.
Anoniem_89
09-04-2014 / 11:58
Lekker positief stukje maar niet heus.

Verbaast mij enigszins dat het nog niet verwijderd is.
Of staan er vaker zulke ''opbouwende'' stukjes?
juni
09-04-2014 / 18:23
ik blij dat er oude schrijvers zijn!
Anoniem_89
09-04-2014 / 20:47
De Boer zal wel een heel saai leven hebben.
Die zal vast als hij voor het aangezicht van de Heer verschijnt lekker op zijn kont zitten.
Niet staan, nee want stel je voor..
Ook zal hij waarschijnlijk niet vrolijk zijn, nee dat mag niet als christen zijnde.
Stel je voor dat God je blijdschap geeft.

David danste zelfs voor God terwijl hij naakt was.
Wat is er mis dan als je dat zelf ook zou doen?

Ik sluit mij aan bij vandijk en Let!
katlheen
10-04-2014 / 10:05
Herkenbare situaties. Voor mij precies de dingen waar ik `jeuk` van krijg mbt het charismatische wereldje. Maar, het is wat makkelijk om daar op af te geven, je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom jongeren dat wereldje opzoeken. Het Kind mag dan soms wat verdwenen zijn in het hiep hiep hoera charismatische wereldje, in menig reformatorische omgeving doet men er alles aan om de schaapjes bij het Kind weg te houden. Dus beide wereldjes kunnen elkaar de hand geven.
MvR
10-04-2014 / 16:07
Het is natuurlijk niet helemaal verwonderlijk dat na de diverse schofferingen van atheïsten enerzijds en refo's anderzijds nu de evo's er van langs krijgen. In het stukje zitten zelfs nog wel wat zinvolle observaties, geloof ik. Jongeren die de reformatorische wereld beu zijn en menen groener gras aan de andere kant van de kerkmuren te vinden, moeten uiteraard niet te hoge verwachtingen hebben... Ik geloof zeker dat er veel vragen te stellen zijn bij allerlei tradities (ja, in enkele decennia tijd hebben ze er daar ook heel wat uitgevonden). Maar de manier om die te kijk te zetten, dat is niet die van dhr. Boerka. Omdat hij vergeet (of in elk geval negeert) dat er achter allerlei gewoonten ook oprechte geestelijke bewogenheid kan zitten. Omdat hij zo spot met het heilige (in welk een onheilige vorm dat soms ook kan zijn gegoten).

Niet doen dus.

Lees ook deze columns

In het durrep Harskamp kunnen ze geen genoeg krijgen van de 1 aprilgrap. Er doen op het moment van schrijven 4 vermeende...
10 reacties
04-04-2014
Woedend was hij. Verbitterd. Bijna veertig jaar had hij er voor de klas gestaan, nu moest hij eruit van het schoolbestuu...
5 reacties
02-04-2014
Ze gingen voor goud, maar kregen lood. Deze trending topic op twitter is mooi samengevat het resultaat van het mislukte ...
12 reacties
01-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering