Homohuwelijk bijna volmaakt

Habakuk.nu / 34 reacties

30-05-2013, 14:36

Er is op de wereld weinig volmaakt. Beter gezegd er is hier niets volmaakt. Maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen. Door het initiatiewetsvoorstel met betrekking tot de onbenoembaarheid van de weigerambtenaar lijken we nu eindelijk een volmaakt product te krijgen: het homohuwelijk. We zijn er allang hartstikke trots op, maar er moeten nog wel een paar vuiltjes verwijderd worden. In Amsterdam werd rond die discussie gesproken over een schandvlek. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Dat benadeelt de exportmogelijkheden.


Het initiatiefwetsvoorstel komt van D66. Politiek doet je altijd weer verwonderen. D66 was toch die partij van het pragmatisme? Niet te veel malen om beginselen en dat soort belemmerende zaken. Gewoon per keer bekijken wat het best praktisch uitvoerbaar is. Een wat sullige leek zou denken dat die weigerambtenaar helemaal geen praktisch probleem is, dus waar hebben we het over. Maar wacht even, er is ook nog een heersende ideologie.
CDA'er Mona Keijzer deed nog een poging. 'De essentie van tolerantie is toch dat we verdragen dat er ook ander meningen zijn dan die van onszelf?' (Nederlands Dagblad, 30 mei). Maar voor tolerantie pleiten heeft weinig zin als partijen gewoon even niet tolerant willen zijn.

Allemaal gelijk?

VVD-woordvoerder Tamara Venrooy betoogde dat het denken bij de VVD niet had stilgestaan. Zij ziet het verbod op weigerambtenaren als 'een vervolmaking van de introductie van het homohuwelijk'. PvdA'er Pierre Heijnen had wel begrip voor de bezwaarden. 'Ik snap dat het pijn doet wanneer bepaalde zekerheden je ontvallen. Maar het gaat om de fundamentele gelijkwaardigheid van de burger voor de overheid.' Bij zo'n uitspraak moet je wel erg veel moeite doen om ook niet te denken aan een andere uitspraak, die van George Orwell: 'We zijn allemaal gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan de anderen.'

De volgende fase is natuurlijk vervolmaking in Europees verband. We beginnen met een demonstratieverbod in Frankrijk. 'Want het gaat om de fundamentele gelijkwaardigheid van burgers voor de overheid.'

Krijn de Jong

Krijn de Jong is stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 30-05-2013, 14:36
34 reacties
Omega
30-05-2013 / 15:31
Dit is nog niets bij wat Demon 666 nog meer voor christenen in de koker heeft.
Pcrtje
30-05-2013 / 15:37
@Omega, ohja, want met het homohuwelijk zijn we diep gezonken...
Omega
30-05-2013 / 18:11
Wellicht @Pcrtje heb je gemist dat de weigerdokter nu aan de beurt is.
adriaan
30-05-2013 / 19:52
Euhm ' we zijn allemaal gelijk maar de een is meer gelijk dan de ander' dat is nu net wat met weigerambtenaren aan de hand is. Zij zijn meer gelijk want zij mogen iemand weigeren, zij mogen discrimineren, ik mag dat niet. Waarom zij wel? Waarom staan zij wel boven de wet.
cbl
30-05-2013 / 20:30
@adriaan.

Lieve vriend of indien anders lieve vriendin :-)
Mag ik principieel weigeren om iets te doen wat in mijn ogen God verbied ?
Of het nu gaat om zondags werken. Of het nu voor een ander gaat om varkensvlees te eten , of het nu gaat om....

Graag alle ambtenaren inwisselen voor robots, zonder eigen mening en visie.......

Is er ooit een homo niet gehuwd wegens het ontbreken van een "neutrale" ambtenaar ?
We kunnen van alles een probleem maken en wetten creeeren.
Weer iets op papier er bij.......
Gerard
30-05-2013 / 21:29
Hier is wat meer aan de hand denk ik, een totale verschuiving van hoe beslissingen tot stand komen. Wie dit een beetje op wereld niveau heeft gevolgd kan zien dat dit verschijnsel wereldwijd plaats vindt. In oosterse landen op de ene manier, in westerse landen op een andere manier. Legerpredikanten worden vervolgd omdat ze de naam Jezus noemen in het gebed (niet algemeen genoeg). Verpleegsters worden ontslagen omdat ze met een patient bidden (notabene op verzoek van de patient). Ik lees of hoor bijna wekelijks berichten van dergelijke aard en er is vermoedelijk nog veel meer dat ik niet weet. Dit gebeurt in landen die zich overwegend christelijk noemen.

Het homo huwelijk en het buitenwerpen van gewetensbezwaarden is tot stand gekomen doordat een kleine groep van de bevolking dit heeft doorgedrukt. Door mensen die menen dat een verbintenis tussen man en vrouw niet kan worden gelijkgesteld aan een relatie tussen twee personen van het gelijke geslacht weg te zetten als homofoob, krijgen ze de mensen mee om in te stemmen. Het laatste wat ze zouden willen is immers homofoob te worden genoemd.

Zo worden ingrijpende en wereld veranderende beslissingen doorgevoerd op basis van emoties en niet op basis van ratonaliteit. Deze trend is al langer gaande en lijkt telkens sterker te worden. Bij vrijwel alle van dergelijke wetsvoorstellen ontbreekt elke rationele basis. Dit gebeurt niet in alleen Nederland maar ook in vele andere westerse landen. En waar het nog niet zo ver is, zal het mogelijk niet lang meer duren. Demon 666 zoals Omega hem noemt heeft zijn stromannen gepositioneert.

Dit gaat uiteindelijk een effect hebben op alle mensen, niet aleen christenen. Het blijft niet hierbij, het gaat telkens verder. Je hoeft maar te kijken naar de geschiedenis. De mens zal oogsten wat hij heeft gezaaid. We zien nu de vruchten in de samenleving van wat mijn generatie en die daarvoor heeft gezaaid onder de noemer van vrijheid en blijheid. Resultaat is dat 50 % van de bevoking depressief en geestesziek is, of althans zo wordt genoemd. Ik ben bang dat het met de huidige opgroeiende en volgende generatie nog erger zal zijn.

Net zoals het oude romeinse rijk van binnen uit verrotte, omdat het de zonde verheerlijkte, zo lijkt nu de westerse wereld te verotten van binnen uit todat deze ook zal instorten.

Toch heb ik bij dit alles een grotere hoop: "Wanneer u al deze dingen zult zien, weet dan dat het nabij is." (Mark 13, Matt 24, Luk 21)
Hotel
30-05-2013 / 23:28
Als ik mijn christelijke wortels zou vergeten zou ik mij heel goed achter de reactie van Dodo kunnen scharen, echter, dat aloude Boek heeft het te vaak bij het rechte eind door haar fantastische wijsheid. Het Romeinse rijk mag dan zijn ondergegaan onder een christen-keizer, toch is het christendom niet ondergegaan maar vooral toch in Nederland opgebloeid.

De Auteur van dat Boek gaat door, daar heeft Hij geen machtig rijk voor nodig maar een arm en nutteloos volk dat om een goede Koning verlegen zit, eerst vanuit Jeruzalem, vervolgens het gebied rond de Middellandse zee naar Europa, de oceaan over naar de nieuwe wereld, Afrika en nu in sneltreinvaart door Azië.

Dat deze God Nederland een bijzonder rijke tijd gegeven heeft staat vast. Ziekenhuizen, uitkeringen en pensioenen komen niet uit ons Bataafs denken maar werd doorgegeven vanuit een gedachtengoed waar de laatste Romeinse keizer ook achter stond, zijn empire ligt dan in duigen maar het empire van die goede Koning gaat door en dat is nu juist waar dat Boek over gaat.
Nederland gaat zweven want haar wortels worden weggehakt, nog even en de laatste levenssappen verdwijnen. Ook dat weten wij al langer, het slot van dat Boek verteld ons dat, net zoals het einde, het ligt allemaal al vast.

En al die gelukkige Nederlanders dan? De ene gedeelte teert op het restantje van onze afstervende wortels, een ander, aanzienlijk kleiner, gedeelte rust in de sappen van de Levensbron, een rust die geen einde kent!
mortlach
30-05-2013 / 23:38
Een christen als Krijn die zich op tolerantie beroept... Als dat niet ironisch is, weet ik het ook niet meer.
adriaan
31-05-2013 / 08:54
@cbl

Ik reageerde op de stelling dat het afschaffen van de weigerambtenaar er toe leidt dat de een meer gelijk is dan de ander. Dat is de wereld op zijn kop. Op dit moment is de weigerambtenaar meer gelijk dan een ander.

Ik ben heel blij ambtenaren geen christenen mogen weigeren, ook al zou dat praktisch heel makkelijk op te lossen zijn door een ambtenaar naar voren te schuiven die geen problemen heeft met christenen. Het principe dat een ambtenaar geen christen mag weigeren omdat hij christen is, is mij heilig. Ik vind dat dat ook voor homo's moet gelden.

En natuurlijk mag je van mij principieel iets weigeren, zolang je ook maar de gevolgen daarvan voor rekening neemt. Het is wel heel makkelijk om principieel te zijn op kosten van de baas. Als je echt principieel bent neem dan ontslag.
Omega
31-05-2013 / 10:08
Nou @Dodo je bijdrage heeft dezelfde actualiteitswaarde als die van je uitgestorven naamgenoot ;-) Als Nederlanders al de gelukkigste mensen zijn, dan is dat tekenend voor het totale verval van deze verdorven aardkloot. Je kunt de problemen in ons land ook ontkennen of je kop er voor in het zand steken. En een weinigje historisch onderzoek naar de ondergang van het Romeinse rijk en de opkomst van het Roomse, zou je stroperige kennis daarvan ietwat kunnen vergroten.

Ik ga hier overigens niet zielig lopen doen over christenen die gediscrimineerd worden. De Bijbel voorspelt dat ze straks uit het totale maatschappelijk leven geweerd gaan worden. Ja dat er zelfs vervolgingen en aanslagen zullen plaats vinden, zoals op dit moment al in tientallen andere landen al gebeurt. Dat is een geleidelijk proces. Maar net zoals Gerard zegt, als deze voorspellingen moeten eerst praktijk worden voordat Jezus Christus terugkomt.
Omega
31-05-2013 / 11:59
Als we je seculiere vriendjes op Geen Stijl mogen geloven @Dodo, hoeven we ditmaal niet lang meer te wachten. Christenen behoren volgens hen aan de strop, in de gaskamers of gewoon een nekschot te krijgen. De Geenstijltjes van vandaag, zijn de politici van morgen. Wel nog even implementeren in de reguliere wetgeving natuurlijk.

O ja, de vrijheid van de één gaat altijd ten koste van de onvrijheid van een ander. Altijd handig om zoiets ergens in je achterhoofd op te slaan.
Omega
31-05-2013 / 15:48
Zo te lezen is dit de eerste keer dat je wat tegengas krijgt dodo. Welnu, het ondubbelzinnige feit dat er iemand op deze wereld rondloopt die jouw visie niet deelt, is wellicht wat lastig te bevatten, maar het valt in de grotemensenwereld niet direct onder slaan en schoppen.

In jouw geval is de onvrijheid voor anderen inderdaad een win-win-situatie. Je hebt het helemaal begrepen.
Omega
02-06-2013 / 21:20
Dat laatste waag ik te betwijfelen, gezien je inmiddels tiende account hier op Refoweb. Maar aangezien je tot een niet-religieuze minderheid behoort van inmiddels slechts 12 procent van de wereldbevolking, zou enige bescheidenheid je inderdaad wel passen.
Mona
03-06-2013 / 11:25
Bescheidenheid siert alle mensen, ongeacht of zij christen zijn of niet.
Wat zou de wereld er een stuk beter uit zien, als iedereen bescheiden zou zijn!
Maar... 'het is moeilijk bescheiden te blijven....' Jaren geleden zong men dit liedje al.

Leuke dialoog tussen jullie, Omega en dodo.
Maar het dwaalt een beetje af van het onderwerp.
Mona
03-06-2013 / 14:46
Daaruit concludeer ik @dodo, dat je een man bent.

En wat is daarop uw antwoord @Omega?

Wacht even, er zit nog een weigerambenaar in de weg, even verwijderen.
mortlach
04-06-2013 / 16:55
Nee hoor, franciscus. Krijn heeft er een handje van meer punten in zijn epistels te verwerken dan paragrafen. Dat ligt niet aan jou.
jeewee
06-06-2013 / 00:22
Wat jammer dat zowel het Habakuk stuk als veel van de reacties hier, zo liefdeloos zijn.
Het cynisme druipt er van af.

En de meeste van deze is de liefde?
Denk we echt dat we op deze manier de wereld winnen?
We polariseren meer en meer.
En lost dat iets op?

Natuurlijk betreur ik de drammerigheid van de homolobby: men laat zich door niets en niemand tegenhouden.
Geven en nemen? Leven en laten leven? 't Zit er helaas niet in.

Maar zoals het soort christenen als Krijn de Jong en Omega hier mee omgaan is gênant en christenen onwaardig.
MvR
06-06-2013 / 09:22
Nou breekt mijn klomp.
Dat er wel eens wat op de stukjes van 'Dwars' aan te merken valt, dat ben ik direct met jullie eens. Dat er veel op de discussie tussen dodo en Omega aan te merken valt, dat herken ik ook onmiddellijk. En zelfs wil ik wel toegeven dat er voor het stukje van Krijn de Jong verbeterpunten zijn. Maar ik kan niet begrijpen dat dit als onbegrijpelijk wordt weggezet. En ik kan evenmin begrijpen dat een christen als JeeWee zegt, dat het stukje genant is, en christen-onwaardig. Het punt dat De Jong maakt is toch helder? De huidige politieke discussie rond het homohuwelijk wordt niet gevoerd op basis van goede argumenten, nuchterheid en respect voor minderheden, maar vanuit een sterke gelijkheidsideologie. Zelfs als je ruimte zou zien voor het homohuwelijk, dan zou je toch moeite moeten gaan krijgen met de gedrevenheid waarmee de discussie gevoerd wordt en iedere herinnering aan wat eeuwenlang gemeengoed was, en wat behoort bij de wortels van onze cultuur, in een paar jaar of maanden tijd tot de grond toe afgebroken moet worden?
Wat een christen moet doen (ik refereer maar even aan JeeWee):
- Liefdevolle bewogenheid kennen met zijn medemens, ook als die andere opvattingen heeft dan hij. Dus ook met homo's.
- Helder blijven over wat de Bijbel zegt over allerlei onderwerpen, dus ook over homoseksualiteit.
- Duidelijk maken op welke wijze de discussie in de politiek gevoerd wordt.
MvR
06-06-2013 / 09:28
Trouwens, dodo, nog een inhoudelijke reactie n.a.v. jouw eerste bijdrage. Je zegt: 'mag elke ambtenaar iedereen weigeren wiens neigingen, afkomst, kleur of (on)geloof hem niet aanstaan, of als hem dat verboden wordt door een boek uit de ijzertijd?'
(Eerst even tussendoor: ik ben er diep van overtuigd dat dingen niet zo zeer verboden worden door een boek, maar door de God van het boek.)
Wat is het verschil tussen het weigeren van het sluiten van een homohuwelijk en het sluiten van een huwelijk van twee moslims (om maar iets te noemen)? Dat is precies het huwelijk. Het 'homohuwelijk' is geen huwelijk. Dat is een kwestie van definitie. Het is wel een verbintenis, maar geen huwelijk; onterecht heeft men in de afgelopen jaren ons willen laten wennen aan deze term. Door deze term te gebruiken zou je bijna over het hoofd zien dat er een fundamenteel verschil is tussen een levenslange verbintenis tussen man en vrouw of een verbintenis tussen twee mannen c.q. twee vrouwen.
En als een ambtenaar aangesteld is om huwelijken te sluiten, dan hoeft hij geen pseudo-huwelijken te sluiten. Maar bij de huwelijken die wel voltrokken worden moet hij inderdaad niet gaan kiezen; hij zal joden moeten huwen evenzeer als moslims etc. Maar laten er alsjeblieft mensen mogen zijn die het huwelijk als huwelijk en het gezin als gezin nog hoog willen houden.
blijblij
06-06-2013 / 09:49
@MvR: wat is het fundamentele verschil dan? (voor een neutrale overheid)

Lees ook deze columns

Jezus is gekomen als het Licht dat schijnt in de duisternis. Waar Zijn licht verschijnt komt er een eind aan de verwarring in denken. Met verdriet zie ik hoe een deel van de reforomatorische gezindte ...
16 reacties
21-05-2013
Wat is de grootste uitdaging van de kerk vandaag de dag? Spannende vraag. Het Reformatorisch Dagblad legde die vraag onlangs voor aan de Engelse theoloog James Packer. Hij kwam ook met een spannend an...
1 reactie
08-05-2013
Voor je het in de gaten hebt, zit je muurvast in een bepaald denkpatroon en neem je steeds dezelfde informatie tot je. Ongemerkt word je zo in slaap gesust, tot het moment dat je met een schok wakker ...
3 reacties
22-04-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering