Verschillen tussen engelen en mensen

Ds. A.K. Wallet / Geen reacties

17-01-2022, 09:56

Vraag

Ik heb een vraag over Psalm 8:6. Is de mens meer of minder dan de engelen? Want als ik de psalm lees, dan lijkt het of de engelen boven ons mensen staan; ook als ik 1 Johannes 3 vers 2 en Hebreeën 2 lees. Maar als ik in Lukas 20 vers 36 lees, dan lijkt het of we gelijk zijn aan engelen. Kunt u dit uitleggen?


Antwoord

In het algemeen kunnen we zeggen dat het onderscheid tussen engelen en mensen hierin gelegen is dat er over engelen nergens gezegd wordt dat zij naar het beeld van God geschapen zijn, zoals de mens. Zij hebben wel als voorrecht dat zij nooit tegen God gezondigd hebben. Hiermee zijn de teksten in feite al verklaard die u/jij aangeeft.

Bij de tekst uit Psalm 8:6 (aangehaald in Hebreeën 2) is te denken aan het feit dat de mens sterfelijk, is in tegenstelling tot de engelen die onsterfelijk zijn. Maar wanneer de mens het eeuwige leven mag binnen gaan, dan is hij op dat punt de engelen gelijk. Dan zal hij weer met eer en heerlijkheid gekroond worden als in het begin van de schepping.

In Lukas 20:36 is er ook het onderscheid tussen de engelen die onsterfelijk zijn en de kinderen van God, die dat naar lichaam pas zullen zijn na de wederkomst van Christus. Dán zijn zij dus daarin de engelen gelijk. 

We moeten echter niet vergeten dat verloste zondaars luider zullen zingen dan de engelen. Geredde zondaren hebben leren zien op de kruisdood en de opstanding van Christus die hun toegerekend zijn. Dat kennen de engelen niet.

Hopend voldoende antwoord gegeven te hebben op uw vraag, wens ik u/jou van harte de houding van de engelen toe in het dienen van God.

Ds. A. K. Wallet

Lees meer artikelen over:

engelen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.K. Wallet

  • Geboortedatum:
    17-06-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Schoonrewoerd
  • Status:
    Actief
206 artikelen
Ds. A.K. Wallet

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Twee mensen (kinderen van God) hebben flink meningsverschil. Beiden zeggen dat hun mening in Gods oog goed is. Beiden leggen het voor God neer in gebed. Beiden zijn er van verzekerd dat hun mening de ...
Geen reacties
15-01-2019
Het geloof is sinds kort persoonlijk geworden voor mij; ik mag (na lang twijfelen, worstelen) geloven dat Jezus ook voor mijn zonden gestorven is. Het probleem is nu dat ik het niet aan mijn familie/o...
33 reacties
15-01-2015
N.a.v. de vraag over Gods wil, beantwoord door ds. Van den Brink, mijn vraag hierover: Hoe verhoudt de tekst “God wil niet dat enigen verloren gaan” zich met het antwoord? God heeft toch geen lust in ...
Geen reacties
15-01-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering