Heenwijzing van de offers

Ds. C. Oorschot / Geen reacties

17-03-2021, 08:03

Vraag

Een vraag over de Israëlieten in het Oude Testament, bijvoorbeeld tijdens de woestijnreis. Wisten ze toen alleen dat er bloed nodig was voor verzoening met God en zagen ze alleen op die offers van de dieren, of wisten ze ook daadwerkelijk dat die offers juist naar een Messias heenwezen die komen zou ter verzoening? Met andere woorden, kenden ze de moederbelofte? Heeft Mozes ze in die beloften onderwezen?


Antwoord

Waar het over gaat is dat Israël in Egypte tientallen jarenlang onderdrukt werd. Het nageslacht van Abraham, Izak en Jakob was een slavenvolk geworden. Het werd door Farao gevreesd, omdat duidelijk bleek dat de Heere hen, ondanks alle verdrukking, zegende. Waar ze zich oorspronkelijk niet druk over maakten (terugkeer naar het beloofde land, want ze hadden het goed in Egypte), werd nu prioriteit. Dus hun probleem was niet in de eerste plaats de verzoening met God, maar veeleer en veel meer de bevrijding van het slavenjuk. Ze moesten nog zoveel leren en afleren. Vandaar dat de Heere hen na de verlossing uit Egypte, eerst leidde naar de Horeb, waar zij een jaar verbleven en God hen Zijn wetten gaf en gebood om die te onderhouden.

Of ze de moederbelofte (Genesis 3:15) kenden, weet ik niet. Nergens lees ik dit in de Thora (Genesis t/m Deutonomium). Wel dat Mozes hen heeft onderwezen in de komst van de komende Messias. Zie: Deut. 18:15: “Een Profeet uit het midden van u, uit uw broeders, als mij, zal u de HEERE uw God verwekken; naar Hem zult gij horen.”

Met vriendelijke groet,
Ds. C. Oorschot

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Oorschot

  • Geboortedatum:
    25-08-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Stellendam
  • Status:
    Inactief
47 artikelen
Ds. C. Oorschot

Bijzonderheden:

Ds. Oorschot is op 17 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb altijd zoveel vragen als het gaat om het geloof en ik wil zo graag bekeerd worden, maar ik kan het zelf niet. Vaak wordt er gezegd: “Vraag het aan de Heere, bid ervoor en Hij zal je helpen.” Ma...
Geen reacties
16-03-2018
Vervolgvraag aan ds. Harinck. Ik drukte op ‘enter’ en toen was de vraag al weg...
Geen reacties
16-03-2017
Aan ds. Pronk. Ik ben twee of drie keer in Veenendaal in een bijeenkomst geweest waar u voorging. Verder luister ik naar een serie preken over de Dordtse Leerregels van u. Ik ben nu bij H5 en waardeer...
Geen reacties
16-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering