Het moment van trouwringen uitwisselen

Redactie Refoweb / 1 reactie

22-05-2024, 08:03

Vraag

Ik zie in het originele klassieke trouwformulier niet echt expliciet iets over het uitwisselen van ringen staan. Wat is wenselijker dat te doen: tijdens het trouwen voor de wet of in de kerk?


Antwoord

Dat is te lezen in het artikel 'Ringen uitwisselen'.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2389 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Schaakpion
22-05-2024 / 10:30
De protestantse en gereformeerde kerken hebben altijd het standpunt gehandhaafd dat het huwelijk voor de burgerlijke overheid het wettelijke huwelijk is. Voor de burgerlijke overheid trouwen man en vrouw en daarvan zijn de ringen een symbolische weergave. In de kerk wordt Gods zegen over dit huwelijk gevraagd en ten overstaan van God en Zijn gemeente het ja-woord aan elkaar gegeven. Dat is echter geen huwelijkssluiting. Voordat de kerk wordt betreden is het echtpaar al man en vrouw. Daarom is het niet passend dat in de kerk: ringen worden uitgewisseld, een vader zijn dochter 'weggeeft', en dergelijke handelingen. In dat geval wordt namelijk de huwelijkshandeling voor de burgerlijke overheid achtergesteld ten opzichte van het gebeuren in de kerk.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 18 jaar. Persoonlijk kom ik uit een heel diep dal door problemen vanwege een pestverleden. Om een illustratie te geven: ik nam een krantenwijk omdat ik dan geen bijbaantje hoefde...
1 reactie
21-05-2014
Ik heb de laatste tijd mogen opmerken dat er iets gebeurt in het geestelijk leven, dat God tot mij gesproken heeft. Ook merk ik van binnen een geestelijke strijd. Ik weet niet hoe ik bekeerd moet word...
2 reacties
21-05-2021
Als iemand nog gedoopt moet worden in een dienst waar belijdenis gedaan wordt in een HHK-gemeente, wordt dan ook het doopformulier gelezen of is dit niet noodzakelijk?
1 reactie
21-05-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering