Hooggevoeligheid of bekering

drs. I. A. Kole / 1 reactie

13-02-2019, 12:40

Vraag

Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Toen ik werd stilgezet op de levensweg kwam ik er achter dat ik ook hooggevoelig ben. Nu is mijn vraag: kun je dat zien als een bijzondere gave van de Heilige Geest. Of verwar ik m’n hooggevoeligheid met bekering? Want hooggevoelige mensen zijn vaak heldervoelend of zien bepaalde dingen aankomen. Zo heb ik dat bijvoorbeeld met teksten die vervolgens in de kerk behandeld worden. Dit brengt me aan het twijfelen. Wat is het: hooggevoeligheid of bekering?

Ik wil nog een voorbeeld geven. Ik sprak met iemand over mijn bekering en zei tegen haar: “De Heere zegt niet voor niets, Ik heb niet geroepen rechtvaardigen maar zondaars tot bekering.” De volgende zondag was dat de tekst in de preek.


Antwoord

Hooggevoelig zijn zorgt ervoor dat je voorzichtig bent, zodat je bijvoorbeeld je ervaringen terecht wil toetsen aan het Woord van God. Zodat je er zelf maar niets mee wordt! Want de duivel strooit volop onkruid. Dat de HEERE je steeds weer doet ervaren dat het Woord door de Geest toegepast moet worden, wil het blijvende betekenis hebben. Dat houd je afhankelijk en geeft verwondering: op een zondaar als mij gemunt.

Vraag om een dichtbij leven bij de God van het verbond. Zorg dat je goede contacten hebt met een ambtsdrager en of je predikant/consulent. We leven in een vijandig gebied. De duivel is wel overwonnen, maar hij slaat om zich heen en verblind je graag.

De HEERE is goed, genadig en barmhartig en werkt door Woord en Geest. Hij laat niet varen het werk van Zijn Hand. Vertrouw je aan Hem toe.

In alles Gode bevolen,
Drs. I. A. Kole

Lees meer artikelen over:

hooggevoelig
Dit artikel is beantwoord door

drs. I. A. Kole

  • Geboortedatum:
    05-07-1940
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Berkenwoude
  • Status:
    Actief
170 artikelen
drs. I. A. Kole

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Samanthi
14-02-2019 / 08:29
Verwar je hooggevoeligheid niet met helderziende? Dat is echt iets heel anders.

Terug in de tijd

Heb ik Johannes 1:1 altijd verkeerd gelezen? Ik las dit altijd met zoveel vreugde. Nee, ik verheerlijkte de Bijbel niet, maar God openbaart Zich hierin, Zijn beloftes staan hierin, Zijn Persoon word...
1 reactie
13-02-2024
Aan kand. G. A. van Ginkel. Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik voel me vaak afgesloten van de rest. Ik heb voordat ik deze vraag naar Refoweb heb gestuurd aan onze dominee gevraagd of hij niet meer t...
Geen reacties
13-02-2007
Wat zou ik met een studie geschiedenis in Gods Koninkrijk kunnen betekenen?
2 reacties
13-02-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering