Roken

Ds. M. Baan / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Wat zegt de bijbel over roken? Niets slechts neem ik aan, want diverse predikanten en sprekers roken en dat terwijl we door hen zelf er op gewezen worden dat verslaving een zonde is. En zijn alle zonden even slecht? Want een mens met 'minder' zonden is toch niet beter dan een ander?


Antwoord

Roken! Wat zegt de Bijbel ervan? Niets! Want roken was in de dagen van het Oude en Nieuwe Testament nog volslagen onbekend De Jehovah's Getuigen hebben op de klank af wel eens teksten tegen het roken gevonden. Wat te denken van deze: Israel rookte op de hoogten en het was kwaad in de ogen des Heeren! Toch moeten we niet denken, dat de kinderen Israëls met een vette sigaar in de mond naar Kanaän getrokken zijn. Al zegt de Bijbel niets tegen roken op zich, de Schrift zegt wèl duidelijk, dat we ons lichaam hebben te bewaren als een tempel des Heeren. Zelfs helemaal afgezien van het feit of de Heilige Geest in ons hart woont: ons lichaam behoort God toe! Vandaar dat veel christenen, bijvoorbeeld in Amerika, roken afwijzen als in strijd met Gods Woord. Ik denk dat ze gelijk hebben. Al moet ik eraan toevoegen, dat ikzelf tot een jaar of veertien geleden gerookt heb als een ketter. Wat de verslaving van het roken betreft zou ik nog willen zeggen, dat naar mijn eigen idee de "gewoonteverslaving" een erger rol speelt dan de nicotineverslaving. Wie van het roken af wil komen, moet er zelf duidelijk achter staan. Anders wordt het een spoedige teleurstelling. Wat de orde van zonden betreft: de RKK kent lichtere en zwaardere zonden. De Bijbel weet slechts van één soort zonde: elke zonde ontheiligt God en overtreedt Zijn wetten. Dat wij zonden op hun ernstigheid beoordelen, zegt meer over ons verduisterde verstand dan over de waarheid!

Met een hartelijk groet, Ds. M. Baan

Lees meer artikelen over:

roken
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M. Baan

  • Geboortedatum:
    16-02-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
114 artikelen
Ds. M. Baan

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vrouw kan niet tegen de pil en we hebben een hekel aan het gebruiken van condooms. Is er een andere oplossing, b.v. een prikpil voor mannen?
Geen reacties
30-11-2005
Hoeveel tijd zit er ongeveer tussen het einde van een (serieuze) verkering en een volgende (serieuze) verkering? Ik snap wel dat dit voor iedereen weer anders is, maar is er ook een 'minimum' of wat i...
Geen reacties
30-11-2009
Onze dochter van 16 wil sinds een half jaar niet meer mee naar de kerk. We maken haar elke zondagmorgen op tijd wakker en nodigen haar uit mee te gaan. Als we weer thuiskomen, zeggen we tegen haar din...
Geen reacties
30-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering