Seksueel misbruikt

drs. J(oke) Ronner-Wattel / Geen reacties

31-10-2009, 15:00

Vraag

Ik ben een meisje van 22. Toen ik een jaar of 8-11 was (precies weet ik het niet meer) ben ik door mijn 5 jaar oudere broer seksueel misbruikt. Hij heeft mij betast, enz. Ik liet dit toe. Op den duur heb ik gezegd dat ik het niet meer wilde en dat hij ermee moest stoppen. Dit heeft hij toen gedaan. Mijn vraag is nu: hoe komt het dat ik niet eerder gezegd heb dat ik het niet wilde? Hij heeft me niet bedreigd of iets dergelijks en ook niet gezegd dat ik het tegen niemand mocht zeggen, enz. Is het nu dus ook mijn schuld?


Antwoord

Ik weet niet precies in welke context het misbruik tussen jou en je broer plaats vond; wat de relatie tussen jullie was (vertrouwd en goed of juist niet), wat was de rol van je ouders was, hoe veilig het in jullie gezin was, werd er over seksualiteit gepraat, dus ik beperk me tot wat algemene punten, waarin de meeste meisjes die misbruikt zijn door familieleden zich wel kunnen herkennen.
 
Veel slachtoffers van seksueel misbruik door familieleden of bekenden worstelen met de vraag of ze schuldig zijn aan het misbruik. Allereerst is dan mijn vraag: wat weten meisjes van die leeftijd van seksualiteit af? Mischien wat 'technische' details, maar spelen er al seksuele behoeften die ze bevredigd willen hebben? Naar alle waarschijnlijkheid niet. Hooguit wat nieuwsgierigheid. Terwijl deze gevoelens wel bij jongens in de puberteit spelen.
Er werd iets met jou als meisje gedaan wat mogelijk verwarrende gevoelens opriep. Je wist niet goed wat er gebeurde en hoe je erop moest reageren. Veel vrouwen die misbruikt zijn als kind, waren niet zo gewend voor zichzelf op te komen en/of voelden niet de openheid of veiligheid bij hun moeder om te vertellen wat er met hen gebeurde. Bijvoorbeeld als er in het gezin nooit over seksualiteit gepraat wordt, stap je met vragen hierover niet snel naar je ouders. Laat staan met misbruik.

Het gebeurt ook regelmatig dat de band met de dader erg goed is. Je krijgt bijvoorbeeld veel aandacht of materiële zaken van hem, en om die reden geef je maar niet te snel aan dat je het helemaal niet prettig vindt wat hij met je doet.

Als hulpverlener stel ik dan ook nog altijd de vragen aan het slachtoffer van seksueel misbruik: wie nam het initiatief en wie heeft er plezier, genoegen, bevrediging aan beleefd? Dat is degene die de schuld heeft.
 
Ik hoop dat je met dit antwoord uit de voeten kunt. Seksueel misbruik heeft vaak veel gevolgen, je kunt er lang last van hebben. Je kunt kampen met schuldgevoelens, nare herinneringen, angst voor mannen of voor het aangaan van een relatie. Mocht dat bij jou zo zijn, zoek dan hulp. Dan kan bijvoorbeeld bij Eleos, maar ook bij andere instellingen. De drempel is vaak hoog, de schaamte groot. Maar je kunt voor een groot deel van je klachten afkomen, blijf er niet mee rondlopen!

Drs. Joke Ronner-Wattel

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
150 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over mijn omgeving. Misschien dat ik het verkeerd zie, want een mens ziet aan wat voor ogen is, maar de Heere ziet het hart aan. Maar toch wilde ik u iets vragen. In mijn omgeving lij...
Geen reacties
31-10-2005
Wij (lezen als man en vrouw samen en) hebben een vraag over Genesis 12 en Genesis 20. Het gaat om de twee verhalen uit de Bijbel waar Sara(i) als ‘zus’ door het leven gaat. Maar als je deze gedeeltes ...
Geen reacties
31-10-2018
Ik heb seks gehad voor het huwelijk. Meerdere keren, met meerdere vrouwen. Is het nu nog verantwoord om te trouwen?
1 reactie
31-10-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering