Gelaat, gewaad en gepraat

Buitenman / 6 reacties

07-02-2015, 09:44

Er was eens, ergens op deze aardbol onder Gods goede zon, een groep mensen die wegens omstandigheden in een en hetzelfde kerkelijke verband waren terechtgekomen. Ze waren zo onder de indruk van Gods liefde en genade, dat ze die wilden laten uitkomen in, zoals ze dat zo mooi konden zeggen, “gelaat, gewaad en gepraat.”


De verlossing die de wereld in Gods Zoon Jezus Christus wordt aangezegd en aangeboden is zó een positief iets, dat dat in heel ons leven moet uitkomen, zeiden ze. Wij kleden ons vrolijk, in lichte kleuren, zoals de Schepping op haar mooiste momenten zich met bloemen siert. Dan kunnen de mensen zien hoe goed God is en hoe vrolijk je wordt als kind van Hem.
 
En we proberen veel te lachen om daarmee onze positieve instelling naar buiten te brengen. God is getrouw, wie zou ons deren? Wij zijn immers het zout der aarde, wij moeten anderen opvrolijken. Tegengif zijn tegen al het kwaad in de wereld, dat eigenlijk nooit in Gods bedoeling heeft gelegen.
 
En zo werden deze mensen, als groep -ja, natuurlijk was er wel eens iemand die uit de toon viel, je zult maar een wat neerslachtig karakter hebben- bekend om hun ‘gelaat, gewaad en gepraat’. “Je hoort zeker bij die God van hunnie”, werd wel eens tegen opgewekte mensen gezegd, ook als die niet bij het betreffende kerkverband waren aangesloten. Ja, zo kan dat gaan. Het was in elk geval tot eer van God.

Buitenman op 07-02-2015, 09:44
6 reacties
jsml
08-02-2015 / 07:49
Propaganda
Samanthi
08-02-2015 / 16:30
Was Heman ook lid van deze gemeenschap?
moedervan2
08-02-2015 / 16:33
In deze uitleg zou ik me beter kunnen vinden... maar of dit de waarheid is?? Haha
MvR
09-02-2015 / 13:53
Er is kennelijk nogal wat te doen over 'gelaat, gewaad en gepraat'. Zoals sommigen er over praten, lijkt het wel, alsof dit rijtje onzin is. Maar laten we gewoon eens nuchter kijken:
- Is het vreemd als je van het gezicht iets aflezen kunt van hoe het van binnen ligt?
- Is het onbijbels als de kleding (en andere uiterlijke dingen) van een christen mede-bepaald worden door zijn christen-zijn?
- Is het onterecht als gesteld wordt dat je gepraat verraadt wat je belangrijk vindt?
Het lijkt me duidelijk dat iedereen die de Bijbel (en het geestelijk leven) serieus wil nemen, op al deze vragen 'nee' zal antwoorden. Gelaat, gewaad en gepraat hebben dus alles te maken met hoe ons hart er uit ziet.

Vervolgens is de vraag: wàt moet je er dan van af kunnen lezen? Is dat somberheid of juist vreugde? Nu, dit lijkt me een onjuist dilemma. Sommigen hebben inderdaad het rijtje misbruikt, om te zeggen/suggereren dat iedere christen altijd in het zwart loopt en met een somber gezicht. Buitenman gaat aan de andere kant van de boot hangen. Maar de Bijbel spreekt toch met twee (of 102) woorden over christen-zijn? Nu, alles wat de Bijbel zegt over wat er in ons hart moet leven (zowel ernst als liefde, zowel verdriet als vreugde) zal op de één of andere manier ook in ons uiterlijk leven merkbaar moeten worden.
Omega
09-02-2015 / 19:36
@MvR Begrijp ik het goed dat we dankzij Buitenman weer precies in het veilige midden uitkomen? ;-)
Arjan
12-02-2015 / 14:18
Ik raad u aan het boek Prediker een te bestuderen. Hierin legt God uit wat het "leven onder de zon" is in al haar facetten. IJdelheid, vluchtigheid en het najagen van wind. In de Dordtse leerregels wordt het in hoofdstuk 3 "het licht der natuur" genoemd. Echter, zowel de wet als dit licht der natuur is ijdelheid en het najagen van wind volgens de Prediker. Echter, wat de wet en het licht der natuur niet doen kunnen, wil God door de Heilige Geest schenken: genade aan zondige mensen. En ook na deze ontvangen en geopenbaarde genade blijft alles hier vluchtig en het najagen van wind. Laten we elkaar maar niet de maat nemen over hoe we blijk geven van ons geloof in Jezus Christus. Iedereen moet hierin dicht bij Jezus blijven, en niet te dicht bij zichzelf.

Lees ook deze columns

Zet je schrap, want er gaan Hele Grote Geestelijke Dingen gebeuren! Strategische Doorbraken in de Hemelse Gewesten, en meer! Althans, dat maak ik op uit voorspellingen van charismatische predikers.
1 reactie
04-02-2015
Code geel bij vrouwen. Wonderschoon nieuws echter voor hun tegenpartijders die regelmatig naast of over de pot piesen: staand plassen is een recht. De Duitse rechtbank heeft bepaald dat mannen tijdens...
4 reacties
30-01-2015
We zijn zo druk, dat belangwekkende gebeurtenissen in dit kikkerlandje en op het kerkelijk erf ons compleet ontgaan. En dat is jammerlijk, want in het geniep vinden er tal van mysterieuze zaken plaats...
11 reacties
26-01-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering