Een hopeloos geval

SMS / 13 reacties

30-12-2014, 16:19

Hoe was jouw Kerst? Heb je Jezus al mogen omhelzen met de armen van het geloof? Hem aangenomen omdat Hij ons genadig wordt geschonken door de Vader (Joh. 1:12)? Of geloof je nog steeds dat dit ‘zomaar’ niet kan en mag?! Gods Woord versus de exegese van mensen.


Met Kerst herdenken we de geboorte van Jezus Christus. De Zaligmaker die om ons te verlossen van onze zonden, Zichzelf vernederde door als mens te lijden en uiteindelijk te sterven en weer op te staan. In alles ons gelijk  geworden, uitgezonderd onze boosheden. Kerst is vreemd genoeg ook de tijd dat christenen elkaar weer exegetisch in de haren vliegen. Al zingend over vrede op aarde...

Waar ik op doel is de eindeloze discussie over Joh. 3:16: “Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.” Nu is er een groot deel van de kerkgangers dat aan deze tekst weinig geloof hecht. Ter linkerzijde, omdat de maagdelijke geboorte van Christus wetenschappelijk onmogelijk wordt geacht en/of omdat Jezus niet meer is dan een goed en cool voorbeeld voor anderen. Ja, zelfs een radicale revolutionair, die de gevestigde aardse orde wel eens een lesje kwam leren. Het navolgen van Hem stopt dan bij de humanistische variant daarvan: goed zijn voor anderen en -vanzelfsprekend- nog beter voor jezelf. En verder... doe in en buiten de kerk vooral wat je zelf lekker en leuk vindt.
 
Aan de rechterkant wordt eveneens fluks aan de woorden van Johannes gerommeld. De apostel heeft niet helemaal goed opgelet toen de Heilige Geest hem deze woorden influisterde. Hij zat wat te suffen. Er moet namelijk nog wat bij. Er dient namelijk “uitverkoren” ingevuld te worden. God heeft de wereld namelijk helemaal niet lief, alleen Zijn eigen volk, dat van eeuwigheid door Hem is voorbestemd om zalig te worden. Je moet de Bijbel dus anders lezen. Door de ogen van een bepaalde leer of kerkverband.
 
We moeten dus op grond van voornoemde Schriftuitleg constateren dat 99,999 procent van de aardbewoners niet zalig kan worden. Een van hen woont in mijn omgeving. Hij behoort tot een denominatie die vaak zegt als enige de ware leer te bezitten en uit te dragen. Het is een wat oudere man. Ooit was hij lid van de Ger. Gem. Maar daar kon hij niet bekeerd worden. Zo werd hem wijsgemaakt. Nu behoort hij al vele jaren tot een nog rechtzinniger kerkverband. Niet dat dit veel geholpen heeft. Tientallen jaren vertoeft hij al onder een uiterst afhoudende woordbediening. De mens met al z’n gevoelens, weggetjes, kenmerken en benodighedentjes staat voorop. Waar de Bijbel tekort schiet, wordt dat bevindelijk netjes aangevuld. Hij kent de Schrift(uitleg) uit z’n hoofd. Weet alles van alle predikanten en iedere preek kan hij zich feilloos herinneren. Rijp voor de zaligheid, zou je zeggen... Toch niet. In zijn kerk weet men precies de oorzaak  aan te wijzen: niet uitverkoren. Blijkbaar bestaat daarvan een lijst, die bij een handjevol ambtsdragers en predikanten rouleert...
 
Nee, Jezus is niet voor deze man naar de aarde gekomen. De Almachtige kan hem niet meer zalig maken. Een verloren leven en straks ook nog eens een voor eeuwig verloren zaak. En zo doolt hij met gebogen hoofd over de aarde. Zijn blik gericht op dominee, kerkenraad en leer, maar blind voor Jezus. Anders zou hij wat anders zien: een Kind in een gat in de grond waar iedereen bij kan en bij mag. Daaromheen armzalige herders in vieze kleding, die geen tijd verspilden om zichzelf op te lappen. En een Vader Die met innerlijke ontferming bewogen gereed staat om iedere verloren zondaar die Zijn Zoon aanneemt te ontvangen en om Jezus’ wil te zaligen. Waarom komen er dan zo weinig...?

SMS op 30-12-2014, 16:19
13 reacties
CrA
30-12-2014 / 16:46
O, altijd maar die blik gericht op dominee, kerkenraad en leer. Had hij maar een blik naar binnen: je wilt tot Mij niet komen en een blik op God: wees mij de zondaar, die niet komen wil, genadig.
balksplinter
30-12-2014 / 17:36
@SMS: Je zou je column eens moeten delen met één van de predikanten uit het beoogde kerkverband en daarover met hem in gesprek gaan. Ben benieuwd welke inzichten daaruit voortvloeien.
tiswat
31-12-2014 / 11:15
In de loop der jaren heb ik heel wat gesprekken mogen hebben over de Heere Jezus.
Als ik bij sommige over de Heere begon was er afwijzing.
Letterlijk iemand tegen mij horen zeggen toen ik haar naam vroeg om voor haar te bidden:
u mag God niet lastig vallen met mijn naam te noemen, want ik ben niet uitverkoren.

Vreselijk dit, ze kwam uit een kerk waar er geen dominee was, ze hadden alleen ouderlingen.
Een van hen had gezegd dat ze niet uitverkoren was, ook was dit de mening van haar ouders die trouwens ook maar af moesten wachten of ze uitverkoren waren.

Als je denkt dat dit allemaal wel meevalt, trek de stoute schoenen aan.
Ga met mensen het gesprek over de Heere Jezus aan of het ook voor hen is.
Of ze na hun sterven de Heere kunnen ontmoeten, of hun naam in het boek des levens staat.

Een gesprek over God, hemel en aarde gaat prima.
Over de Bijbel ook nog wel, maar dan...
Kom je in het diepe en persoonlijke, dan wordt het moeilijk en vaak onmogelijk.

Gods zegen toegewenst met het spreken over onze Herder, Heere en Heiland, Jezus Christus Die vor onze zonden aan het kruis gestorven is.
Catherine
31-12-2014 / 14:14
In mijn Bijbel en vast ook in die van betreffende dominee staat: een schare die niemand tellen kan.
En dat is echt meer dan de 99.999% van SMS. Hoe vaak ben je in die kerk wezen luisteren SMS, of is het van horen zeggen soms?
huibertus
31-12-2014 / 15:46
Aan sms
allereerst voor de Heere onze God bestaan er geen hopeloze gevallen.
en als u de nadruk legt op 1 noot is het wel een heel mooie noot
maar wil je de muziek goed horen moet u wel de hele toon ladder gebruiken want de genoemde
oude man zal waarschijnlijk ook wel 1 noot gebruiken en dat is Rom 8-vs 30
en ook dat staat in het woord van God en zo kan me;n vele teksten tegen over elkaar plaatsen.
Nu is mijn vraag hebt u voor u dit stuk plaatste Korinthe 13 gelezen?
zo niet dan stelt ook die geloofs omhelzing niets voor.
zo ja dan hebt u veel gebed voor die oude man en dat laatste hoop ik voor u en voor de oude man

met vr gr Huibertus
RonSth
04-01-2015 / 12:54
Ik lees al een tijdje mee hier op het forum, en nu wilde ik toch eens reageren. Als ik wel eens dit soort stukjes lees vraag ik mij altijd af of die mensen wel eens in zo'n kerk zijn geweest. In dus zo'n erg rechtzinnige kerk zoals dat genoemd wordt. Ook daar wordt ook de waarheid verkondigd en staat het Woord voorop.
Als je er zelf niet in geloofd of van houd, houd je mond er dan gewoon over. En belicht in zo'n bericht niet 1 of 2 Bijbelversjes, dan ben je naar mijn idee te selectief aan het zoeken in het Woord van God.
Dinand
04-01-2015 / 14:19
RonSth
Ook daar wordt ook de waarheid verkondigd en staat het Woord voorop schrijft je.

Is dat het zelfde woord wat staat in Joh. 17 vers 17 Heilig hen in U waarheid; U Woord is de Waarheid.
MvR
05-01-2015 / 10:05
@ SMS: Ik vraag me af wie er hier anderen in de haren aan het vliegen is over de exegese van Joh. 3:16. De eerste ruzie die ik rond de Kerst van 2014 daarover meemaak wordt geinitieerd door een zekere SMS...

@ RonSth: Inderdaad. Als SMS schrijft 'In zijn kerk weet men precies de oorzaak aan te wijzen: niet uitverkoren. Blijkbaar bestaat daarvan een lijst, die bij een handjevol ambtsdragers en predikanten rouleert...' - dan is dat volstrekt bezijden de waarheid.
Justinus
06-01-2015 / 00:08
Hihi haha: SMS is er dus in geslaagd de mensen, onder wie ik, eens goed aan de tand te voelen. Of moet ik het aanduiden als kietelen? Fijn dat we hier (en elders) weten wat God wil en wat God niet wil! Hoe weten we dat? Van overlevering door onze VOOR-ouders en VOOR-gangers? Wisten zij het dan? Wie het weet mag het zeggen. Echter: aub geen reacties in de zin van 'God wil dit' of 'God wil dat'! Dat hebben we al zo lang gehoord met alle nare gevolgen van dien!
RonSth
07-01-2015 / 16:16
@Dinand
Het hele Woord des Heeren is het ware, van kaft tot kaft.

@MvR. Klopt, het is volstrekt bezijden de waarheid.

En ik krijg ook altijd een naar gevoel alsof wij 'rechtzinnige' het fijn vinden om te zeggen dat we onbekeerd zijn, maar ach je moest eens weten hoe de mensen er naar verlangen ook een kind van God te zijn.
Konden we Hem zelf maar aannemen, maar God moet het doen, wij zijn de zonde toegevallen. Als God met Zijn Geest gaat werken in de mens, dan is dat toch het grootste wonder.
Omega
07-01-2015 / 23:29
@RonSth Je zegt: "maar ach je moest eens weten hoe de mensen er naar verlangen ook een kind van God te zijn." Dan is er bij die 'rechtzinnigen' blijkbaar een groot wonder gebeurd. Psalm 14 zegt namelijk: "De HEERE heeft uit de hemel neergezien op de mensenkinderen om te zien of er iemand verstandig was, die God zocht.Zijn zijn allen afgeweken, tezamen zijn zij stinkende geworden; er is niemand , die goed doet, ook niet één." Romeinen 3:11-12 zegt hetzelfde: "Er is niemand, die verstandig is, er is niemand, die God zoekt. Allen zijn zij afgeweken, te zamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die goed doet, er is ook niet tot een toe." Als ze oprecht zouden zoeken, zouden ze ook vinden. Dat belooft de Heere namelijk in Zijn Woord (Jeremia 29:13,14a "En gij zult Mij zoeken en vinden, wanneer gij naar Mij zult vragen met uw ganse hart. En Ik zal van u gevonden worden, spreekt de HEERE).

Maar zo te lezen aan jouw reactie is het de schuld van God dat al die 'verlangende mensen' onbekeerd blijven rondwandelen. Ze kunnen Hem immers niet aannemen en God moet het doen... Laat ik kort en krachtig samenvatten hoe ik daar over denk: dom, goddeloos en quasi vroom geneuzel. God wil het namelijk doen en Hij doet het ook. Daarom komt Hij met Zijn welmenend aanbod van genade tot een ieder die het Woord hoort (en leest). Gods Woord is helder en radicaal zowel voor degenen die het woord afwijzen ("die niet zal geloofd hebben, zal verdoemd worden", Mark. 16:16) als voor degenen die Zijn Woord gaarne aannemen ("maar zovelen Hem aangenomen hebben, dien heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden", Joh. 1:12).

Het is onzinnig en niet rechtzinnig om de schuld bij God te leggen.
Dinand
09-01-2015 / 11:53
Dag RonSth: Vind het vervelend dat je zegt moet zeggen dat je onbekeerd bent, en zal ook niet zeggen dat je er niet naar verlangt, dat geloof ik zeker wel.
Toch moet ik je zeggen dat je niet moet blijven steken bij God moet het doen, het gaat verder een gaan tot hem van jou kant, want God doet het allang allemaal vergis je niet.
Daarmee zou je kunnen zeggen God doet nog niets en misschien gebeurt dat ook wel nooit, en zeker niet als ik niet uitverkoren ben.
Weet niet of jij daar in geloofd of je wel uitverkoren bent.
Er staan zoveel teksten in de bijbel dat de Heere Jezus voor allen iedereen is gekomen en voor allen gestorven is voor alle zonden.
Een reactie vanmoedervan2 in een vorige vraag
Er staat in Johannes 3: 16 'Alzo lief had God de wereld, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem geloofd niet verderve maar eeuwig leve!" en lees vers 17 er dan eens bij: "Hij is niet gekomen om de wereld te veroordelen, maar dat zij door Hem behouden zouden worden!"vers 18 is dan ook prachtig!! Er staat niet: uitverkorenen, gelovigen... er staat WERELD. God houdt van ons allemaal! Anders zou zijn dagelijkse zegen ook niet opgaan over gelovigen en ongelovigen (zelfs de moordenaars die IS heetten hebben elke dag te eten! Wat een roepstem!)
De wereld betekent in dit geval: de hele kosmos... de aarde met al zijn schepselen, in het bijzonder de mens. De moederbelofte die aan Adam en Eva werd gedaan, werd indirect aan ieder mens gedaan, uit hen zijn immers alle mensen ontstaan. Of was de belofte niet voor Kaïn, maar wel voor Abel? Nee, ook Kaïn kon zalig worden maar hij ging niet met zijn zonde naar de Heere. Hij volhardde. Toch maakte God hem nog tot een groot volk, ondanks zijn afkeren van de Heere. Zegen ondanks zijn ongeloof. (genesis 3 : 13 e.v.). Hij geloofde niet dat God hem nog genadig zou willen zijn. Wat een verschrikkelijke zaak, waar zich vele in deze dagen in de kerk aan schuldig maken.
Dit is het en er staan nog zoveel teksten meer die hier over spreken.
Dit Zijn de Woorden van de Heere, niet van een mens dit zijn ware Woorden dit is Evangelie, zou je zo graag toewensen om dit te laat leven in je hart.
RonSth je zegt zegt zelf dat de bijbel van kaf tot kaf waarheid is, en ik ga er van uit dat we de zelfde Bijbel hebben.
Geloof hier dan in, twijfel niet langer meer, grijp het aan, geloof het en er gaan grote dingen gebeuren.
Luister is naar anderen toets het is wat ze dan zeggen, zouden zij het dan mis hebben .
Vraag oprecht aan de Heere of Hij jou op wegen wil brengen waar Hij te vinden is, het levende brood dat hij jou ook wil geven.
Ik ga voor je bidden,

Met een vriendelijke groet,
Dinand
09-01-2015 / 11:56
RonSth: moet zijn, dat je dit laat leven in je hart.

Lees ook deze columns

De kerk was vol op deze Kerstzangavond. Geen wonder, het was een dienst met de twee kerkelijke gemeenten van het dorp gezamenlijk. Leden uit de kerk die men tot de ‘refo’bevolkingsgroep rekent en lede...
5 reacties
27-12-2014
“We zouden de gemeente kunnen zien als het priesterschap van de mensheid, dat God lof offert namens de wereld waaruit zij gekozen is”, aldus de theoloog Stefan Paas onlangs in zijn rede bij de aanvaar...
1 reactie
23-12-2014
David Foster Wallace (1962-2008) wordt in de Verenigde Staten beschouwd als de beste schrijver van zijn generatie. Zijn boeken zijn niet echt opwekkingslectuur, maar geven wel inzicht in de Westerse c...
Geen reacties
17-12-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering