Vriendelijkheid

Buitenman / 2 reacties

11-10-2014, 14:59

Hij moet nu al heel oud zijn. Vóór zijn verhuizing naar een ander deel van Nederland was hij al een tijd emerituspredikant. Af en toe preekte hij bij ons in de kerk. Eén keer herinner ik me nog heel goed. Hij vroeg zich af waarom er toch zo weinig over de vriendelijkheid werd gepreekt. De gewone vriendelijkheid in de dagelijkse omgang met de medemens was in zijn ogen immers een belangrijke christelijke deugd, een kernwaarde. Bravo, dacht ik in mijn bankje, driemaal bravo voor deze man!


Inderdaad, je hoort er zelden expliciet over preken. Natuurlijk zijn er genoeg christenen en predikanten die deze kernwaarde van de vriendelijkheid in hun leven uitdragen. Maar het tot onderwerp van de preek maken? Je hoort vaak een goed woord over naastenliefde in het algemeen, dat wel. En het diaconaat komt aan bod, een goed doel ver weg of in eigen land. Maar de dagelijkse praktijk in eigen straat en wijk?
 
Ja, daar begint ze toch, de naastenliefde. Groeten. Als is het maar met een knikje. Laten merken dat je iemand gezien hebt. Informeren naar de welstand van een ander. Natuurlijk zonder het woord ‘welstand’ te gebruiken; met een grapje –desnoods- gaat dat beter. De ander laten merken dat je iets van een vorig gesprek hebt onthouden; voor hem of haar kan dat waardevol zijn, al laat hij of zij dat niet blijken.
 
Onze oude predikant die nu elders woont, was zelf een door-en-door vriendelijke persoonlijkheid. Een bijna ouderwets aandoende wellevendheid straalde hij uit. Iemand van de elite, zo zouden sommigen hem misschien karakteriseren. Dat was hij ook; de naam die hij draagt is héél wat langer dan Janse of Buitenman. Maar in zijn geval gaat het ook om een geestelijke elite. De voorvaderen van deze bescheiden dorpspredikant maakten deel uit van de opwekkingsbeweging het Réveil. Zonder twijfel waren zij, met al hun hoge functies, in de dagelijkse omgang even vriendelijk als deze nazaat - onze vroegere emeritus die nu ondertussen wel héél oud moet zijn.

Buitenman op 11-10-2014, 14:59
2 reacties
annemary
19-10-2014 / 15:43
Wat mooi dat dit ter sprake komt. De liefde tot God en onze naaste MOET merkbaar zijn in ons leven. Zeker als we bedenken wie we zelf zijn, dan kunnen we niet boven een ander staan. De vriendelijkheid is ook een vrucht van de Heilige Geest. Zoals beschreven in gelaten 5:22 . Liefde , blijdschap ,vrede, geduld , vriendelijkheid ,goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing . Zijn dat geen zaken die we in afhankelijkheid van God moeten nastreven ?Dat de liefde van Christus in ons leven openbaar mag komen en uitgedragen mag worden ? De andere kant is ook waar , wat richt de boosheid wel niet aan ? En hoe vaak word de boosheid in de bijbel wel niet veroordeeld ? Hoe veel mensen zijn in hun leven niet beschadigd door een zeer dominante en snel boze vader of moeder. Ik geloof dat die andere verkeerde geest , zijn volgelingen veel probeert te verleiden met snel boos te worden. Maar als het kon ook de kinderen van God. Daarom is het leven hier op aarde ook een strijd. Een strijd tegen de duivel de wereld maar bovenal ons eigen boze hart . Gel. 5 :24 , 25, 26 maar wie van Christus zijn , hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Als wij door den Geest leven laten wij dan ook dan ook door den Geest wandelen . Laten wij geen mensen met eigendunk worden, elkaar niet uitdagen en benijden !
Omega
19-10-2014 / 21:46
Vanmorgen hadden we zo'n oude, vriendelijke en liefdevolle predikant in onze gemeente. Zijn gezicht straalde, alsof hij het aangezicht van zijn Hemelse Vader zag, terwijl aan alle kanten het liefdesbloed van Jezus Christus van de kansel droop. Zelden iemand zo de Heere Jezus horen en zien aanbieden. De organist kon zelfs na afloop niet stoppen met het spelen van lofpsalmen ;-)

Lees ook deze columns

We zien het, maar doorgronden ’t niet... Ik schreef er al eens eerder over. Ergens in ons land bevindt zich een middelgrote Ger. Gem. waar de Heilige Geest met grote kracht werkt. Velen -jongeren en o...
13 reacties
08-10-2014
Voor de predikanten: Wij hebben van God de opdracht niet zozeer om over zondekennis te preken, maar vooral om bij onze gemeenteleden (van de preekstoel en op bezoek) de zonden aan te wijzen. Of zou de...
Geen reacties
04-10-2014
‘Meer dan eens had een hemel-gerichte levenshouding tot gevolg dat deze wereld als een plaats van een oneigenlijk bestaan gezien werd. Dat is in de Vroege Kerk en in de middeleeuwen vele malen gebeurd...
Geen reacties
02-10-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering