Liever levend water

Gertjan de Jong / 4 reacties

04-09-2014, 10:09

Ongetwijfeld is het heel goed bedoeld en zo, maar ik heb er een ongemakkelijk gevoel bij. Ik bedoel, bij de viering van het tienjarig bestaan de PKN. De jubileumviering in Nijkerk op zondagmiddag 14 september wordt live uitgezonden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn ook van de partij. Vanuit een ‘glazen huisje’ op het kerkplein zullen televisiecommentatoren commentaar geven bij de aankomst van het koningspaar. Zij praten ons vermoedelijk bij over de architect van Máxima’s hoed en de schoenen van onze koning.


PKN-voorzitter Karin van den Broeke begon vorige week alvast met commentaar geven. Haar punt: Willem-Alexander praat weinig over God. Nee, het was niet bedoeld als verwijt, maar als constatering, zo verduidelijkte ze later. Tsja. Kun je zo'n opmerking niet beter voor je houden? Geloof is een teer ding. Laat Willem-Alexander vooral zelf bepalen wanneer hij over zijn geloof praat. Natuurlijk, als hij oprecht wat vertelt over zijn geloof: mooi, hoera! Maar niet een paar van die omdat-het-moet-zinnen. Asjeblieft niet.

Dienst met showelementen

Het ‘productiebureau’ van het PKN-feest vindt een kerkdienst op tv niet aantrekkelijk, zo meldt het Nederlands Dagblad. Daarom zijn er wat ‘showelementen’ aan toegevoegd. Anita Meyer, René van Kooten en operazanger Ernst Daniël Smid gaan wat liedjes zingen. De gedachte is waarschijnlijk: BN'ers trekken kijkers - helemaal als ze liedjes zingen - en met een beetje geluk blijven die kijkers hangen als de preek begint. Slim bedacht toch?
Hm. Ik twijfel. Past het Evangelie in zo’n showsetting? Juist in de kerk hoeft het allemaal niet zo over de top. Het mag eenvoudig zijn. Iedereen is welkom. Arm en rijk. En in kerk klinkt die boodschap van Jezus. Een timmerman.

Rare combi

Showbizz en Evangelie is een rare combi. Vandaar ook dat mensen moe werden van EO-talkshow Knevel & Van den Brink. Het was teveel een wij-christenen-willen-ook-meedoen-show. Hans Beerekamp schreef erover in NRC-Handelsblad: ‘Het dieptepunt van vooral willen laten weten dat je er ook bij hoort, was het in ontvangst nemen van een emmer ijswater voor het goede doel, samen met Jörgen Raymann.’

Ik wil niet chagrijnig doen. PKN, alvast gefeliciteerd met je verjaardag. Van harte. Ik hoop op een mooie jubileumviering. Mijn punt is alleen: Red God het volgens jullie echt niet zonder BN'ers? Dat showgedoe vloekt toch met het Evangelie? En de EO maakt genoeg mooie, oprechte programma’s. Maar zo’n programma is juist sterk omdat het sober en eerlijk is. Dat past bij het Evangelie. Gewoon Jezus volgen, zonder show, opsmuk en ijswater. Levend water maakt meer indruk.

Gertjan de Jong op 04-09-2014, 10:09
4 reacties
rotterdam
05-09-2014 / 19:33
Wat is show meneer Gerjan de Jong ? Ook uw columns zijn show.
De Gertjan de Jong, ik wil niet chagrijnig doen maar weet het altijd beter show.
Lisanne
07-09-2014 / 21:49
Eens hoor! Triest dat er zo veel compromissen worden gesloten.
elisdewaard
09-09-2014 / 07:45
Ik snap werkelijk waar niet waar de felicitatie vandaan kan komen. Ik zit zelf in de PKN, maar ik wenste wel dat die kerk in het geheel niet bestond. 2004 heeft ontzettend veel leed gebracht, en ik houd de aanstichters en voortzetters van het SOW-proces verantwoordelijk daarvoor. God de Allerhoogste zal denk ik niet in dezen denken, hoe menselijk het ook klinken mag. Er is een nieuwe kerk gesticht, maar het lichaam van Christus blijft even gebroken. Echter, nu zijn ook families of zelfs gezinnen gebroken.
Ik wálg van het hele proces, dat mag u allemaal gerust weten. Het had gewoonweg niet moeten gebeuren, klaar uit.

Ik ben het verder van harte eens met De Jongs column: Showbizz en Evangelie gaan niet samen. Ik zie nog liever de aloude ceremonie op het Sint-Pietersplein dan dit.
Mona
19-09-2014 / 13:00
Volkomen eens met @elisdewaard.

Lees ook deze columns

Weten we het nog? Die lui die om het hardst schreeuwden dat het allemaal onzin was, die klimaatverandering? Je hoort ze niet meer. Ook niet om te zeggen: “Sorry, we hadden ongelijk.” Dat ons weer op l...
6 reacties
02-09-2014
Lang geleden had ik iets geschreven waarin ik iemand uit de Gereformeerde Gemeenten de woorden “Onze Lieve Heer” in de mond legde. Dat had ik toch wel verzonnen, kreeg ik van iemand te horen. “Die men...
1 reactie
27-08-2014
Een rijzige man in zwarte kleren loopt door een dorp. Er is een evangelisatiecampagne aan de gang en de plattelander wordt staande gehouden door een jongeman met een enthousiaste blik in de ogen. ‘Men...
3 reacties
20-08-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering