Zitten en niets doen

Buitenman / 6 reacties

02-09-2014, 09:24

Weten we het nog? Die lui die om het hardst schreeuwden dat het allemaal onzin was, die klimaatverandering? Je hoort ze niet meer. Ook niet om te zeggen: “Sorry, we hadden ongelijk.” Dat ons weer op langere termijn veranderd is, is inmiddels wel duidelijk. Denk maar aan de hoosbuien van de laatste jaren. Meer dan negentig procent van de wetenschappers denkt dat de menselijke (over)activiteit er een rol in speelt. Met ‘dank’ aan het (neo)liberalisme dat altijd maar weer economische groei wil pushen.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

“Het is raar met onze cultuur”, schrijft predikant Pieter Both. “Wij lijken te leven van het moeten werken en bezig zijn. ‘Ik werk, dus ik besta,’ is een goede manier om onze cultuur te typeren. Een paar jaar geleden trok ik enkele dagen op met mensen uit Peru. Na een dag verzuchtten ze: ‘Mensen in Nederland zijn helemaal gek, ze doen altijd wat. Ze kunnen helemaal niet stil zitten.”
 
Both legt dan een link naar de eerste boeken van Genesis, waar Adam en Eva de opdracht krijgen om de aarde te bewerken, terwijl als gevolg van het niet luisteren naar God het werken gepaard gaat met zweet en pijn. Beseffen we wel voldoende dat dat als straf bedoeld was en dat de oorspronkelijke bedoeling van de Schepper met de aarde, heel anders was?
 
“Het is helemaal niet de bedoeling dat we ons kapot werken of altijd bezig zijn. Het plan van God was dat we in een soort pretpark af en toe wat deden. Een vrucht plukken, misschien een schoffeltje ergens doorhalen. Maar vooral niet te moe worden. Na een paar uurtjes werken moesten we daarna heel rustig zitten. Dan kon God gezellig komen buurten in de avondkoelte. Dat was het plan toen God sprak en de aarde creëerde door Zijn woord. En er is helemaal niets op tegen om dat oorspronkelijke verhaal voor ogen te houden. Dat doet God ook. Mensen moeten kunnen spelen en niets doen. Precies zoals beschreven is in Micha 4. Zitten is uitrusten en helemaal niets doen.”
 
“Micha verplaatst deze heerlijke rustige toekomst naar de dag. Op andere plekken wordt die dag aangeduid als de dag der dagen of de laatste dag. Maar dat klopt niet. De dag is deels aangebroken met Pasen, als Christus de dood overwint. En nu leven wij in de tijd tussen Pinksteren en het hoogtepunt van die dag der dagen. In die tussentijd is er al heel veel binnen te halen van de rust die God belooft. Waarom zou je de zegen van God niet vast binnenhalen, als je tegelijk ook nog ligt onder de vloek van het zweterige, pijnlijke werken? Ga toch zitten en geniet van de zegen van God.”
 
(citaten uit: ‘God in de buurt. Heerlijk nietsdoen’, door Pieter Both, in: Christelijk Weekblad,  Nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland, 15 augustus 2014)

Buitenman op 02-09-2014, 09:24
6 reacties
Jvslooten
02-09-2014 / 17:39
Het is natuurlijk allemaal onzin, die hele klimaatverandering.
Antonia
08-09-2014 / 11:32
"Voortaan, al de dagen der aarde zullen zaaiing en oogst, en koude en hitte, en zomer en winter, en dag en nacht niet ophouden."

"Mijn Vader werkt tot nu toe, en Ik werk ook."
elisdewaard
09-09-2014 / 07:48
1. Klimaatverandering door 's mensen toedoen is groteske onzin, gestuurd door de linkse lobby.
2. Werken houdt een mens gezond. Ik wil bezig zijn, en werken, want het geeft voldoening. De mens is na de zondeval gezet om de aarde te bewerken, om de aarde te bebouwen.
3. Ik ken niemand die met nietsdoen 90 is geworden. Ik ken wel mensen van 70 jaar of ouder die nog iedere dag op het land werken, en lichamelijk nog kerngezond zijn.
Stilzitten? Geef mijn portie maar aan Buitenman.
Buitenman
09-09-2014 / 08:48
Geachte mevr. De Waard, denkt u nu werkelijk dat mijn column bedoeld was als een oproep om niets te doen? Ik denk dat de meeste lezers wel begrepen hebben dat ds. Both hier enkel een tegengif wil geven tegen het overdreven arbeidsethos van de huidige samenleving, waarin velen zich laten meevoeren tot voortdurend bezig zijn. Dat dat niet gezond is voor velen, is maar al te bekend. Both stelt daar zijn Peruaanse kennissen tegenover, die ook wel eens gewoon gaan 'zitten en niets doen'. Dat dit een oproep zou zijn tot niet-werken is een totaal verkeerde uitleg van zijn en mijn bedoelingen. Ook de door Antonia aangehaalde Bijbelteksten hebben in feite niets met de column te maken. Uiteraard zullen er altijd zaaiing en oogst moeten zijn, maar landbouwers zijn juist ook geduldige mensen die op hun tijd - bijvoorbeeld in de winter - hun rust nemen. De tweede Bijbeltekst die A. noemt, gaat over het werk van Jezus Christus en Zijn hemelse Vader; ik zou dat niet vergelijken met menselijke arbeid.
Overigens is het onzinnig om te beweren dat de klimaatverandering door 's mensen toedoen een door de linkse lobby gestuurd idee zou zijn. Het is algemeen aanvaard dát er effecten van de menselijke overactiviteit op het klimaat zijn, náást de inwerking van ándere factoren. Hoe de verhouding tussen de factoren is, weet niemand, maar dat er énig effect is van industriële uitstoot is overduidelijk. Ik zou eerder denken dat het ontkennen hiervan eigenlijk een soort 'geloof' is, mogelijk gestuurd door industriële belangengroepen of door Amerikaanse fundamentalisten - dat is een ten dele overlappend geheel.
Antonia
09-09-2014 / 14:48
Een oproep om lui te zijn, doet Buitenman niet. Dat overspannen werken en altijd maar bezig zijn. Een soort van 24 uur economie, die iemand erop na houdt. Daar ageert hij tegen. En terecht. Maar er is nog een ander soort van overspannenheid. Neem de klimaatverandering. Een christen hoort als een goed rentmeester met de aarde om te gaan. Maar al die rampscenario’s die het gevolg kunnen zijn van de klimaatverandering, vind ik een bepaalde overspannenheid hebben. vb. het voedsel zou opraken. Daarom ben ik blij dat er in de Bijbel staat: zaaiing en oogst zullen niet ophouden. Het loopt God niet uit de hand. Dan mogen we ook “zitten en niets doen”. Een goed en verantwoord evenwicht.
Het werk van Christus en van Zijn Vader is van een totaal andere aard en inderdaad niet te vergelijken met menselijke arbeid, maar wel als het gaat over de intentie om te werken. Hij werkt tot nu toe. Geen propaganda voor luiheid, maar dat was de bedoeling van uw column niet, naar ik begreep @ Buitenman.
mieptruus
14-09-2014 / 23:24
Antonia, helemaal mee eens.
Wel wil ik zeggen dat er meer is dan wij weten. Want de mens is niet gezond bezig.
Ooit gehoord van H.A.A.R.P. ?
Die kunnen aardig wat verrichten met de lucht en aarde. Al die elektronica is ook niet gezond. Allemaal handig om haast te hebben.
Helaas wordt het meeste weggezet als complot theorie. Jammer, want dat is het absoluut niet. Men steekt liever het hoofd in het zand.

Lees ook deze columns

Lang geleden had ik iets geschreven waarin ik iemand uit de Gereformeerde Gemeenten de woorden “Onze Lieve Heer” in de mond legde. Dat had ik toch wel verzonnen, kreeg ik van iemand te horen. “Die men...
1 reactie
27-08-2014
Een rijzige man in zwarte kleren loopt door een dorp. Er is een evangelisatiecampagne aan de gang en de plattelander wordt staande gehouden door een jongeman met een enthousiaste blik in de ogen. ‘Men...
3 reacties
20-08-2014
Spannend! De redactie van Religie & Filosofie (Trouw) heeft weer iemand onderworpen aan De Grote Homocheck. Voor wie niet bekend is met dit fenomeen, hier even een korte uitleg: Een gelovige (liefst e...
1 reactie
19-08-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering