Bent u behouden?

Buitenman / 3 reacties

20-08-2014, 10:28

Een rijzige man in zwarte kleren loopt door een dorp. Er is een evangelisatiecampagne aan de gang en de plattelander wordt staande gehouden door een jongeman met een enthousiaste blik in de ogen. ‘Meneer,’ vraagt hij, ‘bent u behouden?’ De man in het zwart monstert de jongeman, krabt eens onder zijn zwarte hoed en fronst de wenkbrauwen. Hij denkt na. Dan haalt hij uit zijn binnenzak een opschrijfboekje tevoorschijn en begint te schrijven. Verbaasd kijkt de jonge man toe.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Razendsnel schiet de balpen over het papier. Soms stopt de man even om na te denken, dan pent hij weer driftig verder. De jongeman durft niets te zeggen. Wat zou hij met zijn vraag in gang hebben gezet? Na een minuut of zes, zeven, scheurt de man in het zwart het bovenste blaadje van het opschrijfboekje af en overhandigt het aan de jongeman van de evangelisatiecampagne.

‘Kijk,’ zegt hij ernstig. ‘Ik zou je natuurlijk zoveel op de mouw kunnen spelden. Maar dit zijn adressen van mensen die me al minstens twintig jaar kennen, sommigen nog veel langer.’ Hij wijst op het briefje. ‘Dit is iemand met wie ik al jaren handel drijf.’ ‘En de volgende ken ik vanaf de schoolbanken. De derde is mijn zwager. En die anderen, dat zijn mijn buren, ik woon al twintig jaar op die plek. Aan hén moet je vragen of ze denken dat ik behouden ben. Ík zou je zoveel op de mouw kunnen spelden…’

(Een veel verteld verhaal in de delen van de USA waar Amish en andere ‘plain people’ wonen; ontleend aan: John L. Ruth, ‘A quiet and peacable life’, Intercourse, Pennsylvania, 1979, blz. 62. De ‘plain people’ zijn doopsgezind, kleden zich zo eenvoudig mogelijk, dragen principieel geen wapens en beginnen uit principe nooit een rechtszaak tegen anderen. Ootmoed en bescheidenheid als navolging van Jezus stempelt hun gedrag.)

Buitenman op 20-08-2014, 10:28
3 reacties
bakkertjemaart
25-08-2014 / 17:39
Mooi verhaal dit. Is ook erg bijbels wat deze man doet. Jacobus schrijft ook dat als iemand aan hem vraagt of hij een waar geloof heeft, antwoord hij ook, dat kan je zien aan mijn werken.
moedervan2
27-08-2014 / 11:30
Eerlijk gezegd vind ik het een beetje een vreemd verhaal. Hoe zouden mensen in mijn omgeving mijn ziel kunnen beoordelen? Natuurlijk moeten ze aan mij kunnen zien dat ik behouden ben, als het goed is getuig je daar ook van... maar hoevelen zijn er niet die aan de buitenkant kinderen van God lijken, maar die er niets van kennen?
Ik zou zeggen: zorg dat je weet wie je Verlosser is en getuig daarvan. Dat hoef je niet aan je familie over te laten.
levensbron
22-11-2014 / 12:04
Ik vind het nog zo'n gek verhaal niet, de adressen die de meneer aan geeft,kunnen getuigen van zijn levens wandel.
Gepraat,gewaad,gedaad.
Daaraan kun je toch zien of "het" echt is.
Zoals meneer zegt, ik zou je zoveel op de mouw kunnen spelden..
Ik vind het wel eerlijk eigenlijk.

Lees ook deze columns

Spannend! De redactie van Religie & Filosofie (Trouw) heeft weer iemand onderworpen aan De Grote Homocheck. Voor wie niet bekend is met dit fenomeen, hier even een korte uitleg: Een gelovige (liefst e...
1 reactie
19-08-2014
Voor mij is het één van de hoogtepunten van de zondag. Van de week eigenlijk wel. Het halve uurtje dat de uitzending “Songs of praise” van de IKON duurt. Als het even kan, kijk ik er naar. Na de koffi...
2 reacties
15-08-2014
Kerkelijk exclusivisme is nog steeds een probleem in protestants Nederland. Ooit begonnen onder Afgescheidenen en Kuyperianen in de negentiende eeuw -maar niet zonder parallellen in een verder, hervor...
3 reacties
08-08-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering