Wonderlijk

Buitenman / Geen reacties

21-04-2014, 12:51

Allebei zijn ze al jaren ‘uit de tijd’. Hij overleed zo’n tien jaar geleden, zij meer dan dertig jaar eerder. Op een heel bijzondere manier, bij de geboorte van haar eerste en enige kind. Zij had een aandoening aan de ademhalingsorganen. Die maakte dat een bevalling uiterst levensbedreigend zou zijn. Destijds was angstig afwachten hoe de bevalling zou verlopen, de enige optie. En zij had zo graag een kind gewild. Meer dan twintig jaar had ze erop gewacht. Nu haar man al boven de vijftig was, was ze toch in verwachting geraakt. Wonderlijk.


Wonderlijk vond hij, toen hij me veel later over haar vertelde, vooral dat ze destijds op hem verliefd was geworden. Op hem nota bene. Zo’n wat oudere man, niet zo knap, deels gehandicapt, altijd pijn. Dat kwam door de vergiftiging met landbouwgif die hij in zijn jeugd had meegemaakt. Een gezinslid was gestorven, een ander zou nooit kinderen krijgen - bleek later.
 
Bij haar en hem was het kind gekomen op latere leeftijd. Toen de nawerking van het landbouwgif in zijn lichaam vermoedelijk zo verminderd was, dat er een nieuw mensenleven ontstond. God zij geloofd, die op onnaspeurlijke wijze werkt in de harten en hoofden van mensen. Want haar keuze voor deze man, wonderlijk in diens eigen ogen, verlengde haar leven met een twintigtal jaren. Zij werd moeder en overleed daardoor. Maar bij bijna elke andere man die zij gekozen zou hebben, zou zij hoogstwaarschijnlijk veel eerder moeder geworden zijn – en overleden zijn.
 
Ik denk dat -onder meer- op dit soort verhalen de slottekst van het evangelie van Johannes van toepassing is: “Er zijn echter nog vele andere dingen, die Jezus gedaan heeft; indien deze één voor één beschreven werden, dan zou, naar ik meen, de wereld zelf de boeken, die geschreven werden, niet kunnen bevatten.”
 
Kent u ook van die verhalen, die u misschien alleen met schroom, zonder namen te noemen en lang-achteraf, met anderen deelt?  Eén van de gezangen van de kerk zegt het zo:
 
Laat dan mijn hart U toebehoren / en laat mij door de wereld gaan
met open ogen, open oren / om al Uw tekens te verstaan
Dan is het aardse leven goed / omdat de hemel mij begroet

Buitenman op 21-04-2014, 12:51
Geen reacties

Lees ook deze columns

Het mooiste aan de middag vond mijn moeder dat die man zo goed kon omgaan met de bewoners van de gesloten afdeling. Sommigen hadden heel de tijd naar beneden gekeken; maar hij ging bij hen zitten, pra...
5 reacties
15-04-2014
Stel je bent een nette kerkganger. Bij de zondagse diensten geef je acte de presence. Op je kleding en gedrag is niets aan te merken. Je leest trouw in de Bijbel, je kinderen gaan naar een reformatori...
14 reacties
14-04-2014
In het boek over Afghanistan trof één magnifieke foto me meteen: een perceel land, prachtig fijn gemaakt, klaar voor de inzaai. Wat een werk moest dat geweest zijn, zeker in zo’n berggebied. Ik voelde...
2 reacties
10-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering