Jij schijnheilige refo...

SMS / 14 reacties

14-04-2014, 09:33

Stel je bent een nette kerkganger. Bij de zondagse diensten geef je acte de presence. Op je kleding en gedrag is niets aan te merken. Je leest trouw in de Bijbel, je kinderen gaan naar een reformatorische school en je gelooft dat alleen God een mens kan bekeren. Een tv heb je niet en slechts af en toe kijk je naar “Uitzending gemist”. De boekenkast puilt uit van oudvaders en twee eeuwen bevindelijke bekeringsschiedenissen van de “stillen in den lande.” Zondags is de rustdag des Heeren en dan blijven jij en je kinderen -behoudens de kerkgang- gewoon binnen. Kortom, je bent  een gezegend mens en een voorbeeld voor anderen.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Maar nu komt het. Via Refoweb, of andere verantwoorde digitale en analoge kanalen, lees je opeens dat het er eigenlijk niet best met je voor staat zolang je geen levende relatie hebt met de Zoon van God. Je gaat voor eeuwig verloren met je goede gedrag. En je hoort ook nog dat de reformatorische zuil ondanks alle verworvenheden, één grote hypocriete refobende is. Een grote luchtbel die met grote snelheid richting hel drijft. Dan berst toch je hart van boosheid? Dat je niet uitverkoren bent is toch niet jouw schuld? En zelfkritiek is al helemaal niet je sterkste eigenschap.
 
En dat ze dit soort ‘kolder’ bij HeartCry of de stichting Jij daar! roepen, nu vooruit. “Dat biedt maar aan. Dat neemt maar aan en meneer draagt ook nog niet eens een pak...” Maar als nu de commentator van het Reformatorisch Dagblad met zoveel woorden hetzelfde zegt, of een zeer behoudende predikant uit eigen kring roept: “Jij schijnheilige refo” ... dan wordt je wereldje opeens een stuk kleiner. Misschien is dan niet de boodschapper het probleem, maar is je eigen vrome buitenkant en onwil de dwarsligger. “T’en zijn de Joden niet, Heer Jesu, die u kruisten... Ik ben ‘t, o Heer, ik ben ‘t die u dit heb gedaan.”
 
Dan wordt het buigen of barsten. Dat laatste is niet zo moeilijk. Je blijft gewoon wie je bent en je klampt je vast aan dominee en traditie. Dat is het meest veilig. Of... je waagt het met Jezus. Dat betekent luisteren naar Zijn stem, Zien op Hem en buigen voor Zijn Woord. Hem omhelzen, dat is aannemen, met de armen van het geloof. Daar ligt de vrede en vreugde voor tijd en eeuwigheid.
 
Uit ondervinding van harte aanbevolen. Want die schijnheilige refo... dat was ik.

SMS op 14-04-2014, 09:33
14 reacties
rvanbeers
14-04-2014 / 10:06
Jij schijnheilige Refo lijkt door het stof te gaan. Nee, ik vind je niet schijnheilig, ik vind je een diep berouwend iemand, die er achter komt dat er een weg is naar de Heere, een weg die Hij voor jou al bereid heeft, die weg zelf bewandeld heeft, met of zonder kruis. Hij ging je voor. Ik weet het niet, maar ik vergelijk jou met dit stuk met zovele, inclusief ikzelf, die denken te weten hoe het zit, moet, gaat, wil en ga zo maar door. Ik mag dan een prater zijn in geloof, het wil niet zeggen dat ik weet hoe het reilt en zeilt als volwaardig Christen. Volwaardig, in wat dan? Ik ben net zo goed een zondig mens, ik lees de Bijbel ook niet dagelijks, ik bid ook niet dagelijks, dat is net zo zondig (meer zonde) dan wat sommige personen in en buiten de Bijbel hebben misdaan, al dan niet groot of klein. Was ik maar instaat als de vrouw in Lucas 7. Met een gekreukt hart gaat ze naar Jezus toe en zonder woorden maar met zoveel tranen weet ze Hem te vinden. Wat haar reden was staat nergens, net als bij jou, net als bij mij, maar ze ging. Vaak zijn redenen genoeg om te gaan, soms maar één. Een weg door het stof. Een weg die Jezus zelf ook ging, met en of zonder kruis. Voor ons, voor jou, voor mij, voor iedereen. En daar hing hij, zelfde verhaal. Kijk uit naar die dag, Goede Vrijdag en stort je schijnheiligheid bij het kruis op Gogoltha , laat het daar en ga verder, al of niet als Refo, maar zonder die schijnheiligheid , die laat je daar.
Succes!
chris2
14-04-2014 / 11:27
'Maar als nu de commentator van het Reformatorisch Dagblad met zoveel woorden hetzelfde zegt, of een zeer behoudende predikant uit eigen kring roept: “Jij schijnheilige refo”
Het gaat toch net even wat verder.
In de eerste plaats snap ik niet goed welk gezag de commentator van het RD heeft. Bij voorkeur niet luisteren naar die 'kool-en-geit-sparende' stukjes.
En dan die 'zeer behoudende predikant uit eigen kring'. Ik denk dat die zeer behoudende man raar op zou kijken als zijn gemeente ertoe over ging om al die tradities met een kleine t over boord te zetten... M.a.w. het roepen van 'schijnheilige refo' of iets dergelijks heeft ook een hoog schijnheilig gehalte...
Arjan
14-04-2014 / 12:10
Omdat mensen zich vastklampen aan de traditie moet de traditie maar over boord? Geeft het een lekker gevoel om tegen de zuil te trappen? Voelt u zich daar beter door? Heeft u het zieleheil van al deze mensen op het oog? "Niet door kracht, nog door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden". Stop eens met deze opruiing.
Mona
14-04-2014 / 13:43
Pas je deze schoen? Trek hem dan aan. God geve dat de schoen past!
CrA
14-04-2014 / 14:20
"Want die schijnheilige refo... dat was ik." Was?

Paulus zei het zo:
"....dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om de zondaren zalig te maken, van welke ik de voornaamste ben."
Omega
14-04-2014 / 14:45
Mooi gezegd @CrA. Paulus is de voornaamste der zondaren.
MvR
14-04-2014 / 16:17
Aha, Omega blinkt weer uit in helder inzicht! Hij heeft het punt van CrA exact begrepen. Voor hem een aardige opdracht: plaats degenen die hier gereageerd hebben in volgorde van zondaar zijn. Paulus komt dan bovenaan, da's duidelijk. Ben benieuwd wie onderaan komt: SMS of Omega...

Overigens is dit stukje niet helemaal onaardig, alleen wel wat eigenaardig dat je een persoonlijke schuldbelijdenis doet, en tegelijk de neiging niet kunt onderdrukken om een bevolkingsgroep nog even over de hekel te halen.
Jvslooten
14-04-2014 / 16:46
Refo's zijn: afgaande op bovenstaand epistel, de hoeren en tollenaren van deze eeuw. Zonder veel inspanning hoor ik op de hoek van het marktplein SMS al bidden: Dank U dat ik niet (meer) ben als..

Eigenlijk bedoeld SMS te zeggen, je kan geen refo zijn en tegelijkertijd Christus volgen. Zolang je refo bent ben je schijnheilig, zie je niet op Jezus, luister je niet naar Zijn stem, buig je niet naar Hem en heb je al helemaal geen vrede en vreugde voor de eeuwigheid. Of, om SMS nóg letterlijker te citeren: ´Je gaat voor eeuwig verloren.´ Je bent ´een grote luchtbel die met grote snelheid richting hel drijft.´

Dat kan blijkbaar gewoon gezegd worden op REFOweb. Verbaast zich er ook maar iemand zich nog over het feit dat er steeds minder refo´s hier schijnen te komen? Ik niet. Ze worden gewoon weggepest met dat quasi-grappige, quasi-stichtelijke slangengelispel waar vooral de DWARS-rubriek om bekend staat.
Anoniem_89
14-04-2014 / 17:09
@Jvslooten

Refo en Christus volgen kan best.
Ben zelf evangelisch.

Wel vraag ik me altijd al af waarom al die boeken naast de bijbel geschreven zijn,
Dat is echt niet meer van deze tijd (Heidelbergse Caticismus, Dortse leerregels).
Ik denk dat ik nog veel vergeten ben te benoemen.

Daarnaast heb ik erg het gevoel dat er voor de gemeenteleden gedacht wordt ipv dat ze een persoonlijk geloof hebben.
Als ik soms vragen voorbij zie komen dan denk ik echt wel vaak 'dat kunnen ze zelf toch ook bedenken''.??
Kunnen ze het zelf niet aan God vragen of zelf bedenken?
Of moet een dominee het alleen weten?

Hoor ook wel regelmatig 'de dominee zegt dit, of zegt dat'..

Kunnen ze zelf niets toetsen aan de bijbel? of lezen ze die nooit en luisteren ze alleen naar hun dominee??
Catherine
14-04-2014 / 17:28
Ja hoor, en daar hebben we weer zo'n spiegel. Het zou een lachspiegel moeten zijn, maar dat wordt niet begrepen en dat is niet gek.
Alle refo's worden weer over één en dezelfde stofkam geschoren.
Waarom zie ik Refoweb staan als ik hier inlog?
Ik zou me als beheerder te pletter schamen voor zo'n naam.
Wie wil er nog bij de refo's horen?
SMS: van harte gelukgewenst dat je je eraan ontworsteld hebt!
Omega
14-04-2014 / 18:58
@Anoniem_89 Als de critici goed hadden gelezen, dan zouden ze hebben opgemerkt dat de uitspraken in deze column afkomstig zijn van hun eigen voorgangers. Die blijkbaar een tikkeltje meer zelfkennis hebben en minder moeite met zelfkritiek. Snijden in het eigen vrome vlees, heet dat. Niet prettig, wel heilzaam. Iedere zondag horen ze een soortgelijke boodschap. Althans... dat mag ik hopen.
Arjan
16-04-2014 / 12:54
Beste anoniem-89, Wel een beetje off-topic maar toch: Je vraagt je af waarom "al die boeken" naast de Bijbel zijn geschreven? Omdat de gelovigen deze boeken nodig hadden en hebben om hun leer vast te houden en uit te dragen. Waarom is dat niet meer van deze tijd? Een tijd waarin evangelische gemeenten het gesprek zijn aangegaan om binnenkort hun leer op papier te gaan zetten? De belijdenisgeschriften zijn enorm rijk van inhoud en heel erg op Gods Woord gegrond. Ja, het zijn menselijke geschriften en accenten kunnen verschillen, zaken kunnen veranderen. Maar de waarde ervan is groot. Boeken naast de Bijbel niet van deze tijd? Tja, wat doen we dan met al die evangelische liedbundels?
Anoniem_89
17-04-2014 / 15:57
@Arjan,

De boeken kunnen nuttig zijn, maar ik vind het wel nodig dat er niet alleen geciteerd wordt uit een boek, maar vooral uit de bijbel.
Dat is nog steeds het belangrijkste.
Dat merk ik niet overal meer.

Verder wat we doen met de evangelische liedbundels?

Er staat in de bijbel het volgende;
Psalm 33,3

Zing voor hem een nieuw lied, speel en zing met overgave.

Psalmen 40,4

Hij gaf mij een nieuw lied in de mond, een lofzang voor onze God. Mogen velen het zien vol ontzag en vertrouwen op de Heer.

Ik kan er nog wel meer noemen;)
Arjan
22-04-2014 / 10:05
Beste anoniem_89. Je maakt een karikatuur van de prediking. Laat ik spreken vanuit mijn ervaring. Ik ben lid in de GG. Bij ons wordt op zondagavond uit de catechismus gepreekt. Volledig schriftuurlijk. Het Bijbelgedeelte is leidend. Steeds worden de woorden uit het catechismus terug gebracht naar Gods Woord. Wat betreft de liedbundels: grappig dat je voor wat betreft de "boeken naast de Bijbel" zo schriftuurlijk mogelijk wil blijven, maar voor wat betreft de liederen niet. Ik heb persoonlijk niets tegen veel gezangen, maar het is frappant dat evangelischen de bevindelijken niet de ruimte gunnen om naast de Bijbel nog belangrijke geschriften te hebben, maar zelf de ruimte wel nemen om dit op veel andere gebieden te doen.

Lees ook deze columns

In het boek over Afghanistan trof één magnifieke foto me meteen: een perceel land, prachtig fijn gemaakt, klaar voor de inzaai. Wat een werk moest dat geweest zijn, zeker in zo’n berggebied. Ik voelde...
2 reacties
10-04-2014
Wij refo’s zijn maar een club saaie broeders en zusters. De somberheid straalt uit onze ogen en tijdens de zondagse voettocht naar ’s Heeren voorhoven tellen we meer straatklinkers dan dat we blijmoed...
8 reacties
08-04-2014
In het durrep Harskamp kunnen ze geen genoeg krijgen van de 1 aprilgrap. Er doen op het moment van schrijven 4 vermeende grollen de ronde doen onder de Harskampenezen. 1) dominee moet zonen van zater...
10 reacties
04-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering