Misbruikt door een familielid maar nergens last van

prof. dr. J.C. Borst / Geen reacties

25-09-2006, 00:00

Vraag

Ik ben in het verleden misbruikt door een familielid. Pas een aantal jaren geleden ben ik me daar bewust van geworden. Ik heb eigenlijk nergens last van. Misschien ook omdat ik nooit echt gedwongen ben. Hoewel ik het niet leuk vond en een beetje raar wat er allemaal gebeurde, heb ik het toch toegestaan. Is dit raar? Ik voel me er de laatste tijd niet goed bij dat ik er géén last van heb. Ik heb het, denk ik, verdrongen. Wel ben ik bang dat vroeg of laat de bom een keertje gaat barsten.


Antwoord

Op grond van de zeer beperkte informatie is het niet gemakkelijk iets te zeggen. Voor iedereen geldt dat het heel fijn is een geheim te kunnen delen. Dat maakt het geheim minder “zwaar”. Indien u er echt last van hebt, is het belangrijk te weten in welke situaties en bij wie of alleen, ’s nachts, in de kerk e.d. Een goede maatschappelijk werker of predikant kan u helpen het probleem enigszins helder te krijgen en te structureren. U krijgt dan wat meer rust als u terugdenkt aan wat u is overkomen.

Een stap verder is (via de huisarts) psychotherapie. In de intake, het eerste kennismakingsgesprek, wordt al gauw duidelijk of het u helpt een aantal therapeutische gesprekken aan te gaan. Wat ik niet zo gauw zou doen is zonder deskundige begeleiding het open gooien in de familie, op de dader afstappen, etc. Vaak werken dit soort acties als een boemerang en bent u verder achterop. Anders gezegd: lastige herinneringen zijn meer iets voor een gesprek met een maatschappelijk werker of pastor; verdrongen zaken naar boven halen is meer iets voor een psychotherapeut.

Veel wijsheid en zegen toegewenst.

Prof. dr. J. C. Borst, Welsum

Tags in dit artikel:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. J.C. Borst

  • Geboortedatum:
    24-10-1952
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sleen
  • Status:
    Inactief
16 artikelen
prof. dr. J.C. Borst

Bijzonderheden:

- predikant te Sleen
- docent Christelijke Hogeschool Ede
- hoogleraar pastoraat aan de Evangelisch Theologische Faculteit Leuven.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Kan een pil inactief worden als je die neemt met een glas water waar nog een beetje sop in zit of een druppel schoonmaakmiddel? Wordt dan de pil inactief in je buik of bij het innemen?
Geen reacties
25-09-2020
Ik had een poosje geleden een vriendin (we waren al vijf jaar vriendinnen) toen het niet meer ging tussen ons. Ze heeft mijn vertrouwen in haar op een heel vervelende manier beschadigd. Nu durf ik gee...
Geen reacties
25-09-2020
Waarom vindt iemand het zo eng om fouten te maken? Fouten maken is toch menselijk? Zitten fouten dan zo vaak aan beoordeling en afwijzing vast of zo? Wat zijn redenen dat iemand zo angstig wordt/is ge...
Geen reacties
25-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering