Gij zult niet doden (...) Is het dan af en toe niet goed om het woord vermoorden...

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

09-08-2006, 00:00

Vraag

Gij zult niet doden. Het woord doden komt heel vaak voor in de bijbel. En in de preken wordt het dan vanzelfsprekend ook gebruikt. Maar kun je dit woord doden vertalen met het woord vermoorden? Of is dit een andere soort betekenis? Het woord vermoorden klinkt veel gruwelijker in mijn oren. Is het dan af en toe niet goed om het woord vermoorden te gebruiken (wanneer het dezelfde betekenis heeft), omdat doden niet zo krachtig klinkt?
ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Doden is van het leven beroven. Vermoorden is daarvan eigenlijk een versterking: gewelddadig van het leven beroven. In de rechtspraak maakt het een groot verschil of iemand veroordeeld wordt voor doodslag of voor moord. Je kunt doden in het normale spraakgebruik dus niet zomaar vervangen door vermoorden.

Voor het werkwoord doden kent het Hebreeuws (en ook het Grieks) verschillende werkwoorden. In de Bijbel heeft het gebod: Gij zult niet doodslaan op grond van het gebruikte Hebreeuwse werkwoord (ratsach) de betekenis van: doden op gewelddadige manier, wederrechtelijke doodslag, hetzij uit haat (Num. 35:20-21), hetzij bij een overval (Richt. 9:24-25, Hos 6:9). Inderdaad zou hier ook het werkwoord vermoorden gebruikt kunnen worden. De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) geeft dit gebod dan ook weer met: pleeg geen moord (Ex. 20:13).

Ds W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus (2011)

Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraagje over een lastig probleempje. Daar kunnen de meeste meiden wel over mee praten, vermoed ik. In de periode voordat ik ongesteld moet worden, heb ik vaak last van een opgezette buik. D...
Geen reacties
09-08-2011
Ik heb een vraag over de doctrine van de volharding der gelovigen. Enz.
Geen reacties
09-08-2022
Ik ben bijna 17 jaar oud en ben verliefd op een meisje van dezelfde leeftijd, maar ben te verlegen/bang om haar te vragen. Vind mezelf en haar anderzijds te jong, zoals u ook wel vindt, denk ik, maar ...
2 reacties
09-08-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering