Schoonma niet in de plaats van overleden moeder

C. M. Chr. Rots - de Weger / 3 reacties

05-04-2023, 09:27

Vraag

Ik heb sinds een jaar een relatie met een heel lieve man. Ik kan het goed met zijn familie vinden en ik kom er ook graag. Alleen met één ding heb ik moeite. Zelf heb ik geen moeder meer en daardoor vind ik het lastig om zijn moeder te ‘accepteren’ als schoonmoeder. Ik vind het moeilijk om haar moeder, of een synoniem als ma, te noemen. Ik denk niet dat zij dit aan mij merkt, maar in mijn hoofd botst het toch ergens.

Ik vind haar een lieverd, maar kan haar dus eigenlijk niet als moeder accepteren. Hoe kan ik hier mee om gaan? Moet ik dit bespreekbaar maken? Of juist niet. Met mijn vriend kan ik heel goed over het verlies van mijn moeder praten, al begrijpt hij niet wat het is om geen moeder meer te hebben (gelukkig).


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je eigen moeder is er niet meer: dat is zeer zeker een verdriet! En nu heb je moeite om je schoonmoeder die eretitel die ‘moeder, ma, mama’ ís, te geven. Denk je dat zíj dat niet snapt? Ik zou echt eens met haar gaan praten, want ja, zij wordt wellicht jouw schóónmoeder maar nóóit je eigen moeder! Ze is zíjn moeder en als zodanig is zij in je leven gekomen. Daarmee heeft zij haar eigen plaats, maar kan zij jouw eigen moeder niet vervangen. Hoe je elkaar dan aanspreekt kun je wellicht samen gaan bedenken, ook met je vriend. Zelfs al vind je het moeilijk om een gesprek te beginnen omdat je emoties dan misschien blijken, dat begrijpt een ándere moeder echt wel, hoor! En wie weet heeft zij óók wel dit soort gedachten. Neem een bloemetje mee en gá! Dit komt echt wel goed tussen jullie en is waarschijnlijk een belangrijk moment in het toegroeien naar je vriend en naar zijn ouders. 

Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Zv70
05-04-2023 / 11:41
Ze ís natuurlijk wel gewoon moeder, een moeder. Ze is bovendien ook zíjn moeder. En hij is jouw vriend. Ze is ook de moeder in het gezin van je vriend. Dat is haar 'titel' in die setting. Een setting waar jij deel van uit bent gaan maken.

Door haar met de 'moeder titel' aan te spreken geef je haar nog steeds niet te plaats van je eigen overleden moeder. Maar je mag haar wel erkennen als 'de moeder daar'.

Je hebt vast heel veel van je eigen moeder gehouden. Dat is ook dierbaar!
VrouwkeZondernaam
05-04-2023 / 13:14
Geef haar voor jezelf in ieder geval een ander naam als je eigen moeder.
Ik noem mijn eigen moeder "ma" en de moeder van mijn man "moe".
Daarmee hebben ze (heel duidelijk voor jezelf) beiden een eigen naam en plaats. Sterkte in je verdriet..!
K80
05-04-2023 / 17:55
Ik snap zoieso niet waarom je je schoonmoeder, moeder of ma zou noemen.
Vind ik heel vreemd.
Mijn schoonmoeder noem ik gewoon bij haar naam.
Al de schoonkinderen van ons ma noemen ze ook gewoon bij haar naam.

Terug in de tijd

Een tijdje terug had ik met onze dominee een gesprek en ik vroeg hem of een vrouw nu wel of geen hoed hoort te dragen. Hij gaf aan dat het geen punt van discussie hoort te zijn, maar vond het wel gepa...
3 reacties
04-04-2015
Als moeder vind ik het erg moeilijk om er altijd voor mijn kinderen te zijn. De kinderen zijn gewenst en 'gepland' om het zo te zeggen. Mijn man wilde heel graag kinderen en ik vond het ook wel best. ...
21 reacties
04-04-2012
Ik ben een al wat ouder persoon en heb geen vrienden van eigen leeftijd. Op de basisschool werd ik vrijwel altijd genegeerd, niet echt gepest maar wel zo dat ik net niet meer in een groepje pastte e.d...
1 reactie
04-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering