Bijbel bestuderen is lastig

Ds. P.C. van Keulen / 2 reacties

08-04-2022, 14:36

Vraag

Ik loop er zo tegenaan dat ik zelf bijbellezen zo lastig vind. Het wordt dan niet uitgelegd. Ik lees al jaren via een bijbelleesrooster in één jaar de hele Bijbel op chronologische volgorde. Dat houd ik wel gewoon aan, maar zelf ‘studeren’ in de Bijbel doe ik niet. In plaats daarvan luister ik in mijn stille tijd vaak preken en via YouTube jongerenavonden na. Ik vraag me af of het schadelijk is om dit in plaats van het zelf studeren in de Bijbel te zetten.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vragensteller,

Het is niet schadelijk om in plaats van het zelf bestuderen van de Bijbel in je stille tijd preken te beluisteren of op YouTube jongerenavonden, want als het goed is wordt er in naar wat je luistert een tekst(gedeelte) uitgelegd of ook wel op jongerenavonden een bepaald thema besproken, waarin het uitgangspunt toch het Woord van God zal zijn. Een goede zaak om zo biddend en luisterend je stille tijd door te brengen en jezelf te verdiepen. Zelf werk ik mee aan de jongerenavonden van Geloofstoerusting en ben altijd blij als ik zoveel jongeren zie die deze avonden bijwonen (of later terugkijken) en vanuit het Woord van God onderwijs ontvangen, hetwelk God ook heeft willen zegenen.

Zelf bijbellezen vind je lastig omdat het niet uitgelegd wordt; mooi in ieder geval dat je al jaren een bijbelleesrooster volgt, zo dwing je jezelf om toch het Woord van God ter hand te nemen. Doe dat ook maar biddend, opdat je het ook ter harte mag nemen door de werking van de Heilige Geest. De Kamerling, die er niets van begreep van wat hij las, antwoordde toen Filippus hem vroeg: “Begrijpt u wat u leest? Hoe zal ik dat kunnen als niemand mij de weg wijst, als ik geen uitlegger heb?” En zo werd Filippus door de Kamerling uitgenodigd om bij hem op die wagen te komen zitten. En daar zitten ze dan met z’n tweetjes en de Kamerling werd het Woord van God uitgelegd en hij mocht het onder Gods zegen gaan verstaan voor eigen hart en leven. Misschien dat je naast je stille tijd ook eens samen met iemand de Bijbel kunt bestuderen, iemand die ook (in welke mate dan ook)  bekwaam is om het uit te leggen of om zich met jou er samen in te verdiepen, zodat de diepe betekenis van een tekst(gedeelte) ontdekt mag worden. Misschien niet eenvoudig om iemand te vinden, maar mogelijk is er bij jou in de gemeente een bijbelstudiegroep om daar met elkaar bezig te zijn rondom het Woord van God en dat daar mogelijk persoonlijke contacten uit ontstaan.

God geeft ook nog in deze tijd mensen die je bij de hand kunnen nemen. Zo is het altijd geweest, denk aan Aquila en Priscilla (Hand. 18: 24-28), denk aan Filippus en vele anderen in de Bijbel en zo zal het altijd blijven zolang de wereld bestaat. Laat het zo ook jouw gebed zijn of God zulke mensen op jouw weg wil brengen.

Een hartelijke groet en Gods zegen toegewenst,
Ds. P. C. van Keulen

Ds. P.C. van Keulen

Ds. P.C. van Keulen

  • Geboortedatum:
    17-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Bodegraven
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus

Tags in dit artikel:

bijbelstudie
2 reacties
Sarah25
08-04-2022 / 16:25
Ik heb hetzelfde, ik kan de moeilijke woorden niet begrijpen . Daarom gebruik ik naast de bijbel de herziene statenvertaling,nu begrijp ik wel wat er staat. Misschien heb je er iets aan
Samanthi
08-04-2022 / 16:51
@Sarah25
Ik gebruik ook de basisbijbel als ik iets niet begrijp.

Bij de youversion app kun je een tekst aantikken, zo kun je meerdere vertalingen vergelijken bijvoorbeeld ook de King James en de Willibrord vertaling, zo krijg je een breder beeld van de betekenis van de tekst.
Bijvoorbeeld: Izaäk zat te peinzen in het veld of Izaäk zat te bidden in het veld, volgens de grondtekst is beiden goed en

Vragensteller, probeer eens een afgebakend stuk, bijvoorbeeld een kleine brief, lees tekst voor tekst, bedenk wat het voor jou betekent, wat het jou te zeggen heeft. Net als Izaäk: bidden, nadenken en uiteraard uit de Bijbel lezen.

Bidden, stil zijn, nadenken.

Terug in de tijd

 Ik vroeg mezelf af of Nebukadnezar bekeerd is geworden na de periode van zijn beest-zijn.
Geen reacties
08-04-2014
Onze dominee zei zondag dat niemand ooit God heeft gezien. Maar in de Bijbel -volgens mij in Numeri- staat toch dat Mozes de God van Israël zag en daarna at en dronk? Hoe moeten we dat zien?
Geen reacties
08-04-2010
Dit gaat over mijn vriendin. Zij is depressief en lijdt aan anorexia nervosa. Als ik haar een avondje vraag bij mij thuis, willen haar ouders dat liever niet. Zij vinden dat haar problemen binnen het ...
Geen reacties
08-04-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering