Vermoeden van hooggevoeligheid

Redactie Refoweb / 1 reactie

18-06-2021, 08:05

Vraag

Ik vermoed (of weet zeker?) dat ik hooggevoelig ben. Alles herken ik ervan, behalve dat ik geen zorgzaam persoon ben. Al van jongs af aan kan ik me dingen herinneren die nu op z’n plek vallen. Ik kan intens genieten, wat ook weleens teleurstelt. Ik kan ook heel lang ergens over tobben waar een ander zo overheen stapt. Ik praat heel moeilijk met anderen, (ook familie) ben meteen emotioneel. Iemand die me aanvoelt, daar praat ik zomaar mee, al ken ik die amper.

Het zorgt ook voor (steeds meer) strubbelingen in m’n huwelijk. Als mijn man eens een dag wat minder enthousiast is of te druk is, kruip ik meteen in m’n schulp. Dan denk ik dat hij me niet meer ziet staan bijvoorbeeld. Ik heb een grote hekel aan groepen mensen/feestjes, al is het m’n eigen familie. Iemand aankijken vond ik altijd ook eng, dat voelde zo ‘diep’ ergens in me, zo heftig. Ik weet niet meer zo goed hoe ik alles een plekje moet geven. Ik ben vaak overspoeld, al vermijd ik heel veel dingen bewust. Maar ik heb ook kinderen en soms moet ik gewoon ergens heen. Alles voelt al snel eng. Ik zou dit ook nooit aan iemand vertellen, of er hulp voor zoeken, ik ben erg op mezelf. Soms ben ik weleens bang dat het me teveel wordt.

Wat moet ik doen? Is er hier iemand die weet hoe je om moet gaan met HSP?


Antwoord

Bekijk de artikelen onder de tag 'Hooggevoelig' voor uitleg en tips.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
drj
18-06-2021 / 19:25
"Ik zou dit ook nooit aan iemand vertellen, of er hulp voor zoeken" - aangezien je het nu aan heel refoweb verteld hebt, is het de vraag of je het daarbij wilt laten.
Je merkt, dat het voor problemen in je huwelijk zorgt.

Als je er dagelijks last van hebt en wat je tot nu toe doet werkt niet, dan is het zoeken van hulp een volgende stap. Natuurlijk moet je iemand vinden, die rustig en invoelend is en die bij je past. Denk er eens over na, of praat eens met de huisart hierover.

Terug in de tijd

Ik ben zelf niet gereformeerd maar voel me er wel bij thuis. Nu ga ik in een klein dorp wonen waar de meesten gereformeerd zijn en hechten aan de zondagsrust. Wat kan ik doen of laten om mijn respect ...
3 reacties
17-06-2020
Ik heb een vraag na aanleiding van Exodus 34:7: “Die de schuldige geenszins onschuldig houdt, bezoekende de ongerechtigheid der vaderen aan de kinderen, en aan de kindskinderen, in het derde en vierde...
Geen reacties
17-06-2009
Is het normaal dat er naarmate je ouder wordt steeds meer haren op je lichaam komen en ze ook steeds langer worden? Zelfs op borsten, buik en rug? (een meisje).  
Geen reacties
17-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering