Vraag
Beste dokter Meijer. Ik heb een ingewikkelde vraag waar ik mee worstel sinds de dood van mijn vriendin. Zij had veel meegemaakt, bijvoorbeeld seksueel misbruik, verkrachting, heftige opnames in de GGZ waar ze getraumatiseerd uit kwam enz. Het leven was voor haar te zwaar. Allerhande behandelingen, therapieën, medicijnen hielpen niet voldoende.
Uiteindelijk kon ze het leven niet meer aan en wilde ze graag op een humane manier sterven en afscheid kunnen nemen. Ze deed een aanvraag bij de Levenseindekliniek. Dat werd afgewezen vanwege haar te jonge leeftijd. Na verschillende mislukte suïcidepogingen besloot ze om te stoppen met eten en drinken. Na een dag of vijf later overleed ze. Men sprak van een natuurlijke dood. Ik vraag me heel erg af: hoe natuurlijk is dit? Ze is 17 jaar oud geworden.
HOE breng jij je vakantie door?
Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

Antwoord
Beste vragenstelster,
Het eerste wat ik dacht toen ik dit las was: wat een lijden! Lijden voor jouw overleden vriendin, maar ook voor de nabestaanden. Heel veel sterkte in het verwerken en Gods nabijheid toegewenst. Heb jij hier hulp bij nodig of gezocht?
Dan het antwoord op jouw vraag. Het proces wat je beschrijft heet bewust versterven. Maar dat zal je misschien wel weten. Dit valt wettelijk gezien onder een natuurlijke dood. Maar ik kan me jouw vraag goed voorstellen. Als je op zeventienjarige leeftijd zo’n besluit neemt en zo komt te overlijden dan klinkt het woord natuurlijk niet passend.
Heel veel sterkte nogmaals!
Vriendelijke groet,
A. Meijer, huisarts

drs. A. Meijer
- Geboortedatum:14-12-1978
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Ouderkerk aan de Amstel
- Status:Actief