Natuurlijke dood van jonge vriendin

drs. A. Meijer / Geen reacties

25-05-2021, 08:05

Vraag

Beste dokter Meijer. Ik heb een ingewikkelde vraag waar ik mee worstel sinds de dood van mijn vriendin. Zij had veel meegemaakt, bijvoorbeeld seksueel misbruik, verkrachting, heftige opnames in de GGZ waar ze getraumatiseerd uit kwam enz. Het leven was voor haar te zwaar. Allerhande behandelingen, therapieën, medicijnen hielpen niet voldoende.

Uiteindelijk kon ze het leven niet meer aan en wilde ze graag op een humane manier sterven en afscheid kunnen nemen. Ze deed een aanvraag bij de Levenseindekliniek. Dat werd afgewezen vanwege haar te jonge leeftijd. Na verschillende mislukte suïcidepogingen besloot ze om te stoppen met eten en drinken. Na een dag of vijf later overleed ze. Men sprak van een natuurlijke dood. Ik vraag me heel erg af: hoe natuurlijk is dit? Ze is 17 jaar oud geworden.

ADVERTORIAL

HOE breng jij je vakantie door?

Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

HOE breng jij je vakantie door?

Antwoord

Beste vragenstelster, 

Het eerste wat ik dacht toen ik dit las was: wat een lijden! Lijden voor jouw overleden vriendin, maar ook voor de nabestaanden. Heel veel sterkte in het verwerken en Gods nabijheid toegewenst. Heb jij hier hulp bij nodig of gezocht? 

Dan het antwoord op jouw vraag. Het proces wat je beschrijft heet bewust versterven. Maar dat zal je misschien wel weten. Dit valt wettelijk gezien onder een natuurlijke dood.  Maar ik kan me jouw vraag goed voorstellen. Als je op zeventienjarige leeftijd zo’n besluit neemt en zo komt te overlijden dan klinkt het woord natuurlijk niet passend.  

Heel veel sterkte nogmaals!

Vriendelijke groet,
A. Meijer, huisarts 

drs. A. Meijer

drs. A. Meijer

 • Geboortedatum:
  14-12-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Ouderkerk aan de Amstel
 • Status:
  Actief
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vriendin is een aantal jaar geleden seksueel misbruikt. Ze heeft dat al die jaren tegenover bijna iedereen verzwegen (zelfs tegenover haar ouders). Wij samen praten er veel over en dat helpt wel,...
Geen reacties
22-05-2006
Door langdurige angstgevoelens en het gevoel mezelf niet meer te zijn, ben ik onlangs naar de dokter gestapt en kreeg de uitslag beginnende depressie. Om dit niet erger te laten worden en als een steu...
3 reacties
22-05-2015
In Matthéüs 5:27 zegt Jezus: “Gij hebt gehoord dat van de ouden gezegd is: Gij zult geen overspel doen. Maar ik zeg u...” Is het de farizeeën te verwijten dat ze dit gebod letterlijk namen en niet de ...
Geen reacties
22-05-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering