Penetrante lucht

Peter Emdee / 1 reactie

16-03-2020, 08:03

Vraag

Ik, vrouw van 35, heb onlangs een blaasontsteking gehad. Nu is het zo dat de urine onaangenaam blijft ruiken, ondanks dat de urine schoon is. Ook een kweek heeft niets opgeleverd. Verder zijn de klachten ook weg, het is dus alleen de penetrante lucht. Heeft u enig idee wat dit kan betekenen? De huisarts doet er verder niets mee. Ik ben toch een tikkeltje bezorgd.

Antwoord

Beste vraagstelster,

Sterk riekende urine kan verschillende oorzaken hebben en de geur kan soms een aanwijzing geven in welke richting de oorzaak gezocht moet worden. Mogelijke oorzaken zijn een blaasontsteking, zoals u al aangeeft, maar onder andere ook te weinig drinken, bepaalde soorten voedsel, sommige voedingssupplementen en soms onderliggende ziekten kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

Als de urine sterk begon te ruiken toen u de blaasontsteking had, is het inderdaad mogelijk dat zij de oorzaak daarvan was. Uw huisarts doet er verder niets mee, schrijft u, hoewel u zich wel een beetje zorgen maakt. Als u geen blaasontstekingsklachten meer hebt is er mijns inziens geen reden om u zorgen te maken. Het is inderdaad zo dat in de meeste gevallen geen vervolgonderzoek noch andere vervolgstappen nodig zijn.

Indien de penetrante lucht blijft aanhouden kunt u dat het best even met de huisarts bespreken. U kunt de huisarts dan expliciet vragen naar zijn/haar gedachten en overwegingen en u kunt dan ook aangeven dat u zich zorgen maakt. Uw eigen huisarts heeft een beter overzicht van uw persoonlijke gezondheid dan ik en kan u gerichter uitleggen waarom hij/zij deze keuze maakt.

In verband met de coronavirusuitbraak voeg ik het volgende er nog even aan toe. (Ook voor andere meelezers van de vragenrubriek.) Mocht u op dit moment koorts hebben, veel moeten hoesten of verkouden zijn, of bent u in een risicogebied geweest? Neemt u dan telefonisch (!!!) contact met de huisarts(praktijk) op.

Met vriendelijke groet,

Peter Emdee

 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Nijmegen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Laatstejaars geneeskundestudent

1 reactie
arr
18-03-2020 / 21:58
Dit heb ik ook gehad na een blaasontsteking. Na een aantal maanden ging het vanzelf weer weg. Afwachten dus.

Terug in de tijd

Ds. Harinck, hartelijk dank voor uw bemoedigend antwoord, geplaatst op 23-2. Mag ik daarover nog 1 vraag stellen? Ik kan...
geen reacties
14-03-2008
Ik lees elke dag nog een stuk uit de kinderbijbel. Is dit verstandig op 16-jarige leeftijd?
geen reacties
14-03-2006
Op 15 februari, een dag na Valentijnsdag, heb ik een leuke jongedame ontmoet. We hebben elkaars gegevens uitgewisseld en...
1 reactie
14-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering