Thomas Guthrie

Ds. A. van Vuuren / Geen reacties

21-02-2020, 08:01

Vraag

Aan een PKN-predikant. Ik kwam deze preek tegen van Thomas Guthrie tegen. Ik werd er erg bemoedigd door. Ik had nog nooit van deze predikant gehoord en er is weinig van hem te vinden in het Nederlands. Hij heeft veel betekend In Schotland. Is deze predikant niet ten onrechte onderbelicht in Nederland?


Antwoord

Beste vraagsteller, 

Dat je via deze Schotse kanselredenaar na zoveel jaren nog een zegen uit Gods Woord mocht ontvangen is een reden tot grote dankbaarheid. Zo spreken dienaren zelfs nadat ze gestorven zijn. De preken van Schotse predikers van vroeger eeuwen zijn ruim en diep.  Ik heb er zelf in mijn leven veel troost en geestelijke leiding uit ontvangen. Lees maar veel preken van hen, maar lees vooral in Gods Woord zelf. 

Hoe het komt dat deze predikant zo onderbelicht is gebleven, is je vraag. Mogelijk komt dat omdat hij deel nam aan een gematigheidsbeweging. Mensen met extreme standpunten trekken vaak meer de aandacht. Maar is die onderbelichting zo belangrijk? Het gaat om de belichting van de rijkdom van Gods genade in Christus Jezus en hoe je er als zondig mens deel aan krijgt en uit leven mag. En is het om het even welke prediker deze boodschap brengt in welke tijd en in welke kerk dan ook.  

Je zult het met me eens zijn dat we moeten oppassen voor protestantse heiligenverering. Het gaat niet om de prediker maar om de Christus die hij verkondigt.  Ook nu zijn er predikanten die tot grote zegen zijn, maar de meesten zullen na hun dood al snel worden vergeten. 
 
Toen ik pas predikant was zei een wijze ouderling zei tegen me: Wees er niet op uit om als predikant naam te maken in je loopbaan. Als je overleden bent krijg je nog een paar regeltjes in de krant en dan is het over. Maak de Heere groot: Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen.   

Daar zeg ik amen op.

Ds. A. van Vuuren

Tags in dit artikel:

oudvader
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van Vuuren

  • Geboortedatum:
    02-11-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Capelle a/d IJssel
  • Status:
    Actief
131 artikelen
Ds. A. van Vuuren

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste dominee Van den Brink. Ik dank God dat u altijd zulke duidelijke uitleg geeft met betrekking tot de inhoud van de Bijbel. Staat er ergens in de Bijbel dat God het fijn vindt als wij steeds prate...
Geen reacties
20-02-2023
Een korte vraag aan een dominee uit de Ger. Gem. Als het gaat om de roeping tot het ambt van predikant: zijn er boeken, of delen uit boeken, die aan te bevelen zijn om hierover te lezen?
2 reacties
20-02-2017
Ik heb een vraag. Ik zit er al een tijdje mee. Ik vind het erg lastig om over het geloof te praten met mijn familie. Wij zijn in ons gezin daar niet heel open over. Sinds ongeveer 1,5 jaar trekt het g...
Geen reacties
20-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering