Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland

Ds. J.D. Heikamp / geen reacties

13-01-2020, 12:35

Vraag

Zijn er liggingsverschillen binnen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland?


Antwoord

Die vraag is niet direct met ja of nee te beantwoorden. Om hier een goed antwoord op te geven moeten we oud gereformeerd geboren zijn en ook zijn gebleven. En dat ben ik niet. Toch mag gezegd worden dat er liggingsverschillen zijn onder het predikantengilde en hun aanhang.

Ik verwijs u naar de boeken en artikelen die geschreven zijn door ds. A. Kort. Vooral zijn boek “Wedergeboorte of schijngeboorte”deed veel stof opwaaien binnen zijn kerkverband en er buiten. Ik vind het niet mijn opdracht om dit allemaal uit te gaan leggen aan voor- en tegenstanders van zijn leer. Het is veel zuiverder dat u zelf zijn boeken gaat lezen en vooral genoemd boek om er een zuivere indruk van te krijgen. Persoonlijk wil ik er aan toevoegen dat veel van zijn leer uit mijn hart is gegrepen en een halve eeuw preek ik dat er buiten Christus geen leven is. Daar wringt zich de schoen t.o.v. de liggingsverschillen binnen het kerkverband. En we mogen toch zeggen een vriend te zijn van de bevindelijke waarheid.

In de liefde tot de waarheid heeft het niet tot een kerkscheuring geleid, maar heeft men er op diverse manieren er biddend met elkaar over gesproken. En zo behoort het ook te gaan in de christelijke wereld. 

Behoort u tot genoemd kerkverband ga dan met uw vraag naar de pastorie en leg hem voor aan uw predikant. Ik ben er van overtuigd dat de meesten van het predikantenkorps u te woord zal staan.

Hopelijk is het u een heel klein beetje duidelijk geworden.

Ds. J. D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

 • Geboortedatum:
  09-11-1939
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Staphorst
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

  website: http://dsheikamp.refoweb.nl

geen reacties

Terug in de tijd

Moet ik bang zijn voor de dood?
1 reactie
10-01-2012
Ik ben christelijk opgevoed, maar tot een paar jaar geleden deed het geloof me erg weinig. Sinds een paar jaar is dit ve...
1 reactie
11-01-2019
Slaat de tekst “wie een verlatene trouwt doet overspel” ook op iemand die samengewoond heeft? En mag iemand wanneer hij/...
geen reacties
10-01-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering