Ketelbinkie op kansel

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

16-10-2019, 08:00

Vraag

Ik ben een jongen van 19 en ik heb een vraag over het dominee worden, want ik heb nu al gevoelens daarvoor maar ik zit op een heel laag schoolniveau. Er wordt een universitaire opleiding gevraagd, maar ik dacht dat God ook mensen uitkiest die minder qua schoolniveau zijn en daar wordt dan geen rekening mee gehouden? Alvast heel erg bedankt voor het antwoord en ik hoop dat u mij begrijpt.


Antwoord

Een jongeman meent dominee te moeten worden, maar weet niet hoe dat moet gezien zijn (on)geleerd bolletje. Het woord dominee betekent “heer”. Hoe we aan die titel gekomen zijn weet ik niet. Wel, dat de Heere er geen ‘heren’ op na houdt in zijn dienst, maar knechtjes.

In de praktijk blijkt dat er dominees zijn die willen domineren in de gemeenten en kerken. Dus een soort kapitein spelen. Tegen die achtergrond de volgende opmerking: De Heere houdt er in Zijn dienst geen kapiteins op na, maar ketelbinkjes. 

Ja, ik begrijp je goed. Ik heb in het zelfde schuitje gezeten als jij. Dezelfde vragen en geen antwoord en het toch geworden. Mijn antwoord is heel kort en eenvoudig: wacht op de Heere. Of zoals Jesaja het zegt: wie gelooft, haast niet. Als de roeping echt is zal de Heere je leiden, door Zijn Woord en Geest en gaat het anders dan we onszelf hadden voorgesteld.

Zijn genade toegewenst,
Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

roeping
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag je wel in alledaagse taal en stijl over de Schrift, over het heilige en over God spreken? Hoe moeten wij daarover denken en er zelf mee omgaan?
2 reacties
15-10-2015
Mijn man en ik hebben vier jonge kinderen. Mijn man gaat nu nog mee naar de kerk, maar het wordt steeds minder. Het is een strijd als hij naar de kerk gaat want hij heeft geen zin. Voor wij trouwden h...
3 reacties
15-10-2018
Een christen moet herkenbaar zijn aan daad, praat, gelaat, gewaad. Prachtige woorden, maar wat houd "gelaat" nu in? Ik heb de gelijkenis van Luk. 18 opgezocht, daar staat dat de tollenaar zijn gezicht...
10 reacties
15-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering