Ouderling doet schriftlezing

B.S. van Groningen / 3 reacties

02-07-2019, 12:31

Vraag

Wat is de reden dat in de (Oud) Gereformeerde Gemeenten de schriftlezing en de wet/geloofsbelijdenis door een ouderling wordt gedaan? In een Hervormde gemeente is dat namelijk niet zo en doet de dominee dit zelf.

Antwoord

Beste vraagsteller,

Jouw vraag is niet direct te beantwoorden, want dit is een zaak van de plaatselijke kerkenraad en heeft geen principiële achtergrond. Trouwens het is niet helemaal correct, wat je schreef, want ook bij Hervormde gemeenten zijn er plaatsen waar de ouderling de schriftlezing doen en wet/geloofsbelijdenis voorleest. Bijvoorbeeld in Arnemuiden las afgelopen zondag de ouderling (of diaken) wet, schriftlezing voor.

Bij ons in de Ger. Gem. van Ambacht weet ik niet beter dat een diaken deze taak vervult. Iedere gemeente zal daar bepaalde redenen voor hebben. Vroeger had je in de kerk een voorlezer die dit deed. In een enkele plaats is dat nog traditie.

Hopend jou voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht dat niet zo zijn, dat wil ik e.e.a. nog nader onderzoeken.

Met hartelijke groet,
B. S. van Groningen

B.S. van Groningen

B.S. van Groningen

 • Geboortedatum:
  25-04-1951
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Hendrik-Ido-Ambacht
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Godsdienstleraar Wartburg College, docent Cursus Godsdienst Onderwijs (Bijbelkunde) en ouderling.

3 reacties
Boanerges
02-07-2019 / 21:40
In onze gemeente wordt de schriftlezing gedaan door een gemeentelid, broeder of zuster. Het lezen is namelijk niet voorbehouden aan een ambt.
CrA
05-07-2019 / 13:29
Lang en veel preken en dat ook nog mogelijk boven het normale geluidsniveau, ik kan me voorstellen dat het is om de stem van de predikant te sparen.
Samanthi
12-07-2019 / 19:35
Dit is toch al en gewoonte uit de vroege kerk, dat gemeenteleden of oudsten stukken uit de Bijbel voorlazen? Ook in de synagoge zie je dat terug.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Aan ds. Vreugdenhil. In door u gehouden preken valt mij wat op: dat u weinig waarschuwt tegen wereldgelijkvormigheid (la...
54 reacties
01-07-2010
Ik heb een vraag over de gordijnen van de tabernakel. Ik probeer te begrijpen wat hierover in de Bijbel staat, maar ik z...
5 reacties
01-07-2010
Is de hemel een plaats, bijvoorbeeld ergens na het heelal? Dit is wat mij altijd geleerd is, maar laatst hoorde ik ook m...
geen reacties
02-07-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering